Paraziti intestinali la caini – Dipylidium caninum

caine se scarpina - Dipylidium caninumParazitozele intestinale la caini si pisici sunt foarte frecvente. Orice caine poate sa dobandeasca la un moment dat o anume tip de vierme intestinal, chiar si cei tinuti exclusiv in interior. Insa cu deparazitari interne periodice conform recomandarilor medicului veterinar puteti tine aceste parazitoze la distanta. Exista mai multe clase de viermi intestinali care afecteaza cainii, insa cele mai frecvente imbolnaviri sunt cu viermi lati sau viermi "panglica", numiti asa datorita formei corpului. Aceasta categorie de viermi include specii ca:



– Dipylidium caninum

– Teniile (toate speciile)

– Speciile de Echinococcus

– Diphyllobothrium latum

– Spirometra mansonoides.



Dipylidium caninum este parazitul care se regaseste cel mai adesea in intestinul cainilor si pisicilor, dar poate trece si la om, mai ales la copii. In acest articol vom discuta despre particularitatile acestui vierme intestinal, urmanda ca in urmatoarele sa descriem si celelate specii de paraziti, iar mai apoi despre diagnosticul si tratamentul acestora, care este similar tuturor.



Dipylidium caninum traieste in intestinul subtire al cainelui sau pisici. Este un vierme lat care poate ajunge pana la 20-30 de cm lungime. Acest vierme este format din: cap (numit si scolex), gat si coada numita strobilus. Coada este formata din segmente de aproximativ 3 mm, fiecare segment continand ouale. Capul prezinta un aparat bucal sub forma de carlige cu care se  ataseaza de peretele intestinal al animalului. Acesti viermi sunt hermafroditi, adica acelasi organism poseda organe reproducatoare al ambelor sexe. Fiecare segment prezinta 2 pori numiti proglotide, unul pentru fiecare sex. Astfel fiecare segment are propriile organe si produce oua.



Odata atasati de intestinul animalului parazitul incepe sa se dezvolte si sa isi mareasca numarul de segmente din coada. Un segment nou se formeaza in zona gatului. Fiecare segment este practic un organism individual cu sistem digestiv si reporducator propriu. Parazitul se hraneste prin piele, absorbind nutrientii care tranziteaza intestinul cainelui. Segmentele mai vechi sunt impinse inspre varful cozii de cele nou formate in zona gatului, desprinzandu-se unul cate unul treptat. Un segment ajuns la capatul cozii si gata de a fi desprins mai pastreaza doar organul reproducator si este umplut cu zeci de oua. Acest sac cu oua trece prin intestinele gazdei si este eliminat in fecale sau se gaseste in zona anala a cainelui. Acesta este momentul in care va dati seama ca exista paraziti la cainele dumneavoastra. Aceste segmenete apar ca niste boabe de orez sau seminte de castravete, albe in fecale sau in zona perianala. Acesta este si momentul in care sacul se sparge iar ouale sunt eliberate. In acest stadiu ouale nu pot parazita animalul sau omul, mai au nevoie de inca o gazda, intermediara. Acesta gazda intermediara este larva de purece. Larvele puricilor ingera ouale viermelui fie din fecale, fie din culcusul cainelui unde se gasesc cel mai adesea. Pe masura ce larva se dezvolta, si ouale din interiorul ei eclozeaza si ajung la maturitate. Moment in  care sunt pregatiti sa paraziteze cainele sau alt vertebrat.



Dar cum ajung ei din nou in organismul cainelui?! Destul de simplu. Purecele purtator al viermelui este inghiti de caine sau pisica atunci cand acestia se toaleteaza sau se curata de purici. Ajuns in stomac purecele este digerat iar viermele tanar este eliberat. Ajunge in intestin, unde cu ajutorul unor receptori specifici aflati in scolex, se ataseaza de peretele intestinal cu ajutorul carligelor. Astfel ciclul de viata se reia. Dureaza 3 saptamani pana cand primele segmente vor fi iarasi eliminate.



Despre cum reactioneaza cainele la acesti viermi si care sunt daunele pe care le produc vom discuta intr-un viitor articol.



Sursa foto



Nicolae Hasegan

ZooLand.ro

 
Distribuie articolul pe:

Cauți sau oferi servicii pentru animale? Aici găsești anunțuri dedicate adopțiilor, vânzării și cumpărării de animale, accesorii, hrană și servicii veterinare. Fie că ești în căutarea unui nou prieten blănos sau ai produse și servicii de oferit pentru iubitorii de animale, această secțiune este locul perfect pentru tine!