Parazitii intestinali la caini – genul Taenia

Daca anterior am discutat despre Dipylidium caninum, un vierme intestinal lat care paraziteaza cel mai frecvent cainii, acum vom vorbi despre o alta clasa de viermi lati adesea intalnita in parazitozele intestinale la caini si nu numai (pisici sau chiar om). Din genul Taenia fac parte multe specii, insa sapte din ele paraziteaza animalele de casa si omul in regiunea geografica in care ne aflam. Intrucat ciclul de viata si raspandirea este similara vor fi dezbatute impreuna, ca un grup.

tenia la caini

    

Principalele specii de Taenia cu care ne confruntam noi sau animalele noastre sunt:


Taenia solium: infecteaza omul cand se consuma carne de porc gatita insuficient.

Taenia hydatigena: infecteaza cainii care au consumat vanat, rozatoare sau carne infestata.

Taenia saginata: infecteaza omul cand consuma carne de vita insuficient pregatita.

Taenia serialis si pisiformis: paraziteaza cainii dupa consum de iepuri bolnavi.

Taenia ovis: se dezvolta in corpul oilor (muschi), care sunt gazde intermediare. Prin consumul carnii acestora se pot imbolnavi atat cainii cat si oamenii.



Descriere


Taenia este un vierme lat, care poate atinge lungimi impresionante (pana la 5-6 metri). Poate trai multi ani in organismul cainelui, pana la un moment dat cand datorita marimii blocheaza intestinul acestuia. Ca si la Dipylidium caninum corpul este format din segmente, individuale, fiecare continand sistemul reproducator propriu. Capul numit scolex este prevazut cu carlige cu care se prinde de peretele intestinal al gazdei. Nu are sistem digestiv, se hraneste absorbind nutrientii prin tegument. In zona gatului se formeaza noile segmnete. Pe masura ce se deplaseaza spre coada segmentele se maturizeaza, produc oua, astfel incat in momentul cand ajung in capatul cozii si sunt eliberate au aspect de saculeti plini cu oua. Spre deosebire de Dipylidium caninum, Taenia are segmente mai mult late decat lungi, spre deosebire de precedentul care are segmentele lungi si inguste, asemanatoare bobului de orez.



Ciclul de viata

 

Ciclul de viata al teniei incepe in organismul gazda, care este cainele sau pisica. Aici tenia se hraneste cu nutrientii care trec prin intestinul subtire si se dezvolta. Fiecare segment are organe reproducatoare femeiesti si masculine proprii si produce oua. Aceste segmenete mature incarcate cu oua se numesc proglotide. Proglotidele sunt eliberate si impreuna cu fecalele sunt eliminate in mediul extern. Aici ele se raspandesc pe plante, hrana animalelor. Aici intra in actiune ierbivorele (oi, capre, vaci), porcii, rozatoarele, vanatul care prin consumul ierbii infestate, ingera si saculetii cu oua ai viermelui. In intestinul subtire al gazdei intermediare larvele eclozeaza si patrund in circulatia sangvina a animalului. Apoi ajung la ficat, pe care il traverseaza si se stabilesc in cavitatea abdominala a gazdei, intr-un saculet numit cisterci sau chist. Dupa 2 luni in care se dezvolta aici, larvele sunt pregatite sa paraziteze si au nevoie de o noua gazda (cea definitiva care este cainele, pisica sau omul). Pentru aceasta este nevoie ca animalul-  gazda intermediara sa fie sacrificat sau sa moara si sa fie consumat de caine. Astfel cainele ingereaza larvele care ajung in intestinul lui subtire, de care se ataseaza si astfel incepe un nou ciclu de viata. Unele specii de Taenia prefera alte tesuturi din organismul gazdei intermediare pentru a se stabili: muschi, creier, inima.



Intr-un viitor articol vom vorbi si despre preventia si tratamentul parazitozelor cu acest vierme lat.



Sursa foto



Nicolae hasegan

ZooLand.ro

 

Distribuie articolul pe:

Cauți sau oferi servicii pentru animale? Aici găsești anunțuri dedicate adopțiilor, vânzării și cumpărării de animale, accesorii, hrană și servicii veterinare. Fie că ești în căutarea unui nou prieten blănos sau ai produse și servicii de oferit pentru iubitorii de animale, această secțiune este locul perfect pentru tine!