Stadiile dezvoltarii si cresterii catelusului (II)

caine maturStadiul 4 (3 – 4 luni)
    
De acum incepe perioada “adolescentei”. Este o perioada destul de dificila pentru dumneavoastra in care de multe ori veti folosi cuvantul “Nu” si probabil va veti renega „puiul”. Insa daca stiti cum sa o abordati, veti reusi sa treceti teafar prin aceasta etapa critica a dezvoltarii catelului. Este o perioada in care catelul va manifesta “dubla personalitate”, in care se va contrazice in reactii si gesturi, tot ce stia pana acum parca a uitat. Acum el va incerca sa va submineze autoritatea de lider si va incerca sa ocupe el acest post. „Luptele” pe care le ducea cu fratii lui de cuib cand era mai mic, vor avea loc cu dumneavoastra. Deci pregatiti-va sa fiti muscat sau doar ciupit. Nu e  intentia lui sa va raneasca, vrea doar sa se joace ci partenerii lui de haita si daca reuseste sa se si impuna ca sef. Jocurile tip „lupta” sau „trage sfoara” sunt de evitat acum. Daca se intampla sa pierdeti ii confirmati ca el e liderul, si pentru ca deja catelul e foarte puternic si mai ales foarte determinat sunt sanse mari „sa luati bataie”. Chiar daca nu castiga el va va provoca in continuu, vrand sa va dea jos din functie. Asa ca evitati astfel de jocuri, lupte „unu la unu”, pana va mai creste putin si isi va stii locul in haita. Daca scapati situatia de sub control acum, mai tarziu va fi si mai greu pentru dumneavoastra sa va impuneti. Cand vreti sa amendati un comportament nedorit rostiti raspicat „NU” si ignorati cainele cateva minute. Insistati in continuare pe dresaj, chiar si in portii mici, daca isi pierde interesul des. Tot in aceasta perioada ii vor erupe primii dinti definitivi. Ca si la copii gingiile se inflameaza si sunt mai greu de suportat. Asa ca pregatiti-va pentru ros, pentru ca el va roade si va roade, iarasi, nu din dorinta de a va distruge bunurile ci pentru ca este o nevoie fizica: rosul ii calmeaza gingiile. Oferiti-i multe jucarii acum, de toate marimile, formele si mai ales materialele.

Stadiul 5 ( 4 – 8 luni)

Aceasta perioada continua „adolescenta zbuciumata” inceputa anterior. Catelul isi doreste sa fie tot mai independent. Atentie cand iesiti in spatii deschise, sa fie mereu prins in les, odata scapat cu greu il mai aduceti inapoi. E tipic in aceasta etapa sa nu mai raspunda cand este strigat. Va continua sa va provoace, sa va ia pozitia de lider. Bineinteles ca ramaneti consecvent, continuati dresajul si penalizati orice comportament nedorit. Doar verbal, pedepsele fizice pot avea consecinte nefaste asupra caracterului sau. Dintii definitivi vor iesi in continuare, el va roade, iar dumneavoastra trebuie sa ii oferiti doar lucruri „bune” de ros. Nu va panicati daca descoperiti sange pe obiectele roase, e firesc. Acum incep sa se manifeste caracterele sexuale secundare. Masculii vor incepe sa ridice piciorul si sa isi marcheze teritoriul, femelele vor experimenta primul ciclu. Daca nu va doriti sa aveti urmasi sau daca actelul nu are valoare chinologica acum este momentul optim pentru castrare, respectiv sterilizare.

Stadiul 6 (8 – 12 luni)

Se continua adolescenta pentru cainii din rasele de talie mare. In cazul lor acum apar si primele manifestari ale caracterelor sexuale secundare. Deja catelul are 75-80% din greutatea unui adult, arata ca unul insa se comporta tot ca un copilas uneori. In schimb, in cazul raselor de talie mica, deja spre finalul acestei etape, cainii ajung la maturitate. Veti constata in cazul lor si o maturizare a intelectului. Indiferent de talie, cu toti trebuie inceput acum dresajul de specialitate si de obedienta. Veti observa ca inca mai are scapari in ceea ce priveste concentrarea si ascultarea insa lucrati cu el mai bine ca inainte. Impuneti-va in continuare ca lider. Deja numarul de mese va putea fi redus la doua pe zi.

Stadiul 7 (peste 1 an)

Cainele poate fi considerat deja adult. Dresajul de specialitate si de obedienta continua. Veti incepe sa culegeti roadele educatiei de pana acum, acum puteti observa unde ati gresit sau va veti da seama ca ati abordat corect fiecare etapa, iar catelul este „bine crescut”. Cainii de talie mare abia la 18 luni sunt considerati maturi fizic si psihic. Acum puteti trece catelul de la mancarea “unior” la cea de adult. Daca nu l-ati sterilizat sau castrat pregatiti-va pentru calduri si eventual primii puiuti. Astfel reluati toate aceste etape cu „nepoteii”.

Sursa foto

Nicolae Hasegan
ZoLand.ro

Distribuie articolul pe:

Cauți sau oferi servicii pentru animale? Aici găsești anunțuri dedicate adopțiilor, vânzării și cumpărării de animale, accesorii, hrană și servicii veterinare. Fie că ești în căutarea unui nou prieten blănos sau ai produse și servicii de oferit pentru iubitorii de animale, această secțiune este locul perfect pentru tine!