Starcul negru african (Egretta ardesiaca)

starcul negruBatlanul negru, cunoscut si sub denumirile de: egreta neagra sau starcul negru african, este o pasarea de dimensiuni medii (42,5-66 cm in inaltime), cu penajul negru si cu picioarele si labele galbene. Poate fi intalnit in sudul Desertului Sahara, inclusiv in Madagascar si prefera apele de mica adancime, cum ar fi marginile lacurilor de apa dulce sau iazurile. Traieste, de asemenea, si in habitate precum: mlastinile, marginile raurilor, campurile de orez sau pajistile inundate sezonier. In zonele de coasta, poate fi observat hranindu-se de-a lungul raurilor si a paraurilor, a lacurilor alcaline si a baltilor. Arealul de imperechere se afla intre Senegal si Sudan si in zonele sudice. Bartlanul negru african este raspandit cu precadere in jumatatea de est a continentului.

Specia Egretta ardesiaca are o metoda interesanta de vanatoare, denumita “hranirea baldachin” – pasarea se apleaca in fata, isi ridica aripile deasupra spatelui si isi intinde varfurile in jos, pana aceastea ating suprafata apei, semanand cu o umbrela. Umbra baldachinului astfel creat, sub care pasarea isi strecoara capul si cerceteaza apa de dedesubt, o ajuta, probabil sa vada in apa si sa atraga prada. Pestii si celelalte prazi acvatice, amagite de impresia ca umbra este a unei pietre sau a unui alt adapost, se refugiaza sub ea, nimerind exact sub ciocul lung asemenea unui pumnal al starcului negru.

Aceasta tehnica a fost pe larg prezentata, in 5 episoade in cadrul unei emisiuni difuzate pe canalul de televiziune BBC, intitulata “The Life of Birds” (“Viata pasarilor”). Unele pasari din specia Egretta ardesiaca se hranesc individual, in timp ce altele formeaza grupuri de peste 50 de indivizi (200 este recordul inregistrat). Barlanul negru se hraneste ziua, dar prefera indeosebi periaoda din preajma apusului de soare. Hrana este constituita din pesti mici, dar si insecte acvatice, crustacee si amfibieni.

Cuibul starcului negru African este construit din nuiele si este plasat deasupra apelor, in copaci, tufisuri sau paturi de stuff, formand impreuna o structura solida. Cuibaritul incepe odata cu debutul sezonului polios, in colonii formate din indivizi din aceeasi specie sau in colonii mixte, care pot ajunge la sute de membri. Ouale sunt de culoare albastru inchis, iar femelel depun 2 pana la 4 oua odata.

Sursa foto

Corina Dovinca
ZooLand.ro

Distribuie articolul pe:

Cauți sau oferi servicii pentru animale? Aici găsești anunțuri dedicate adopțiilor, vânzării și cumpărării de animale, accesorii, hrană și servicii veterinare. Fie că ești în căutarea unui nou prieten blănos sau ai produse și servicii de oferit pentru iubitorii de animale, această secțiune este locul perfect pentru tine!