Orbirea la caini

caine orbOrbirea reprezinta lipsa vederii la ambii ochi. Nu doar oamenii isi pot pierde vederea ci si prietenii nostri patrupezi. Si din nefericire este una dintre cele mai frecvente afectiuni la caini. Pierderea vederii poate parea o tragedie pentru noi oamenii, insa in cazul cainilor nu este un capat de lume, deoarece ei poseda alte simturi care sunt mult mai bine dezvoltate decat vederea si pe care cainele se bazeaza mai mult. Totusi nu este o stare confortabila pentru un caine, iar in unele situatii se dovedeste a fi un handicap.



Orbirea se poate instala treptat sau subit. Unii catei se nasc orbi din nastere, iar in alte cazuri un caine aparent sanatos isi pierde vederea din cauza unor afectiuni oculare sau generale. Cert este ca lipsa unui simt determina dezvoltarea celorlalte. Mirosul, auzul si simtul tactil inlocuiesc cu succes vazul, iar cainele poate functiona din nou la parametri optimi. Cainele care si-a pierdut vederea treptat se va descurca aproape la fel ca inainte in locuinta deoarece el a avut posibilitatea sa memoreze imprejurimile. Adesea in astfel de cazuri de orbire stapanii nici nu sesizeaza ca este ceva in neregula cu cainele lor. Problemele pot aparea atunci cand intervin modificari in cadrul ambientul, iar harta memorata de caine nu mai corespunde cu situatia reala din teritoriu. Cainii care isi pierd brusc vederea se adapteaza mai greu noului status. Se descurca mai greu cu deplasarea in spatiu, devin anxiosi, isi pierd increderea. Ei au nevoie mare de suportul stapanului sau al unui alt caine.



Semne  



Dupa cum spuneam adaptabilitatea cainilor este foaret mare, mai ales in cazul orbirii instalate lent. La o privire generala nici nu va veti da seama ca ceva este in neregula. Un caine orb este mai nesigur pe sine si in miscari. Este stangaci in actiunile pe care le intreprinde, mai retinut. Isi pierde din pofta de viata pe care o avea inainte. Nu se va simti confortabil atunci cand isi schimba ambientul. Evita sa mearga in locuri noi, necunoscute. Pare dezorientat, isi gaseste mai greu bolul de apa sau de hrana, mai ales daca acesta a fost mutat de la locul obisnuit. Cainele se rataceste chiar si in curte, devine agitat, se pierde cu firea. Va gaseste doar daca il strigati. Pivirea lui isi pierde din expresivitate (simtiti cum priveste in gol la dumneavoastra). La primele semne ca ceva s-a schimbat in comportamentul cainelui consultati un medic veterinar. De multe ori bolile care duc la orbire sunt si foarte dureroase. Cainele se freaca la ochi si lacrimeaza. Un tratament cat mai repede instituit va avea o eficienta mai mare.



Orbirea se instaleaza de obicei la varste mai inaintate. Ca si in cazul oamenilor tesuturile imbatranite cedeaza mai usor. Insa nu este o regula generala. In cazul cainilor suferinzi de afectiuni cronice orbirea poate aparea la orice varsta. Orbirea congenitala apare la catelusi inca de la nastere si de cele mai multe ori nu are tratament. In general orice rasa de orice talie poate fi afectata. Totusi exista unele rase care sunt predispuse la anumite afectiuni mostenite genetic si care sunt cauze ale orbirii. Atrofia Retiniana Progresiva se intalneste la majoritatea raselor de caini, insa s-a observat mai frecvent la: Cocker, Collie, Setter, Schnauzer si Caniche. Cainii din rasele de tip Collie mai sufera si de o anomalie a retinei specifica doar lor si care poate duce la orbire. Displazia retiniana se intalneste mai frecvent la Labrador si Beagle si duce adesea la pierderea vederii.



Cauzele orbirii sunt numeroase si sunt reprezentate de afectiuni oculare sau de ordin general. De aceea le vom aborda intr-un articol viitor.



Diagnostic si tratament



Medicul veterinar va efectua diverse teste de specialitate pentru a determina gradul de orbire al cainelui precum si cauza care a dus la aceasta stare. Acum mijloacele de investigare sunt destul de avansate in medicina veterinara chiar si la noi. Un diagnostic pus corect determina elaborarea unui plan de tratament eficient si in anumite cazuri impiedicarea pierderii in totalitate a vederii. De aceea un consult veterinar la timp este esential.



Ingrijirea cainelui orb



Multi stapani de caini se panicheaza cand afla ca patrupedul lor este orb. Unii considera ca este o suferinta pentru caine sa traiasca astfel si se gandesc la eutanasiere pentru usurarea suferintei. Nimic mai gresit. Dupa cum am vazut cainele se adapteaza relativ usor la noua conditie. Este adevarat ca acum are mai multa nevoie de dumneavoastra. Oferiti-i suport, dragoste si incercati sa-l faceti sa se simta ca inainte si nu ca un handicapat. Nu faceti modificari prin casa, iar daca este neaparat necesar faceti cunostinta cainelui cu noua aranjare a lucrurilor. Asezati blocaje la nivelul scarilor, balcoanelor deschise, instalatii electrice, sobe sau incalzitoare, bazine cu apa si orice alt obiect care ar pune viata cainelui in pericol. Castroanele cu apa sa fie asezate intr-un loc accesibil si cunoscut cainelui. Vorbiti cainelui pentru a va stii in preajma si a-i oferi siguranta. Cand va deplasati in spatii necunoscute lui folositi lesa pentru a-l ghida. Luati in considerare achizitionarea unui alt caine care sa ii fie insotitor acestuia nevazator. In multe cazuri cainele nou-venit observa ca partenerul lui are o deficienta si il ajuta. Un al doilea caine va va fi un ajutor nemaipomenit in aceasta situatie.



Sursa foto



Nicolae Hasegan

ZooLand.ro

 
Distribuie articolul pe:

Cauți sau oferi servicii pentru animale? Aici găsești anunțuri dedicate adopțiilor, vânzării și cumpărării de animale, accesorii, hrană și servicii veterinare. Fie că ești în căutarea unui nou prieten blănos sau ai produse și servicii de oferit pentru iubitorii de animale, această secțiune este locul perfect pentru tine!