Cauzele pierderii vederii la caini

caine ochelariPierderea vederii la cainii este o stare adesea intalnita, in special la indivizii in varsta. Poate aparea brusc sau lent in functie de afectiunea care o determina. Instalarea lenta permite cainelui sa se adapteze la noua stare. Cand are loc subit orbirea schimba major dinamica vietii cainelui, insa chiar si asa patrupedul da dovada de o mare adaptabilitate. Mai jos vom enumera si vom descrie scurt principalele afectiuni oculare si generale care mai devreme sau mai tarziu pot duce la pierderea vederii in totalitate.

Atrofia Retiniana Progresiva: este o afectiune care se transmite genetic, in special la rasele pure. In general crescatorii pasionati incearca sa elimine acele linii de sange care transmit aceasta boala, insa nu toti dau dovada de asemenea constinciozitate, punand pe primul palan aspectul financiar al inmultirii cainilor. Aceasta afectiune duce la orbire lent, cainii reusind sa se acomodeze cu noua conditie. Nu are tratament.

Keratoconjunctivita Sicca (sindromul ochiului uscat): se manifesta printr-o scadere sau chiar lipsa de flux lacrimal. Cornea devine uscata si dureroasa, devine opaca, ajungandu-se la orbire. Tratamentul se adapteaza in functie de cauza care a produs absenta secretiei lacrimale.

Entropion: reprezinta rularea marginii pleoapei inferioare inspre globul ocular. Firele de par de la acest nivel irita cornea putand produce opacifierea ei prin keratinizare, daca nu se intervine pentru rezolvarea lui. Rase precum Shar-pei sau Chow-Chow sunt predispuse.

Degenerarea retiniana dobandita brusc: este o afectiune de cauza necunoscuta care determina subit disfunctia retinei (celulele cu conuri si bastonase devin inactive). Produce orbirea deodata. Nu are tratament.

Cataracta: este opacifierea lentilelor naturale ale globului ocular de cauza ereditara, metabolica sau dobandita din cauza unor leziuni sau iritatii. Cel mai adesea cornea este cea care sufera opacifierea. Orbirea se produce lent.

Anomalia oculara Collie: este o agectiune genetica autosomal-recesiva, asta inseamna ca ambii parinti trebuie sa fie purtatori ai genei pentru a aparea boala. Afecteaza doar rasele de tip Collie. In generl cainii prezinta doar o acuitate vizuala mai redusa, insa in cazurile severe se produce desprinderea retinei si apare orbirea.

Pannus sever: numit si keratita superficiala cronica, afecteaza doar rasa Ciobanesc German sau metisi ai acesteia. Cornea prezinta o amplificare a capilarelor sangvine si cicatrizarea ei. Opacifierea ei duce la orbire treptat.

Degenerarea endoteliala a corneei: este o boala degenerativa a stratului intern al corneei. In stadiile avansate aceasta devine opaca, de nuanta albastruie.

Uveita severa: uveita este inflamarea uveei (iris, coroida, corp ciliar), de cauza bacteriana, virala sau fungica. In stadii avansate, cand nu se intervine la timp prin tratament produce orbirea.


Glaucomul: consta intr-o crestere sustinuta a presiunii in interiorul globului ocular din cauza unui drenaj lichidian deficitar. Netratat, presiunea crescuta apasa pe nervul optic avariindu-l. este una din cele mai frecvente cauze de orbire la caini.

Corioretinita: inflamarea coroidei si a retinei de cauza bacteriana sau virala, duce in stadiile avansate la orbire.

Luxatia de cristalin: in glaucom sau in accidente. Orice afectare a sistemului de lentile ale globului ocular duce la pierderea vederii.

Encefalita sau meningoencefalita: inflamarea creierului si sau a foitei care il acopera. Afecteaza vazul de la nivel central.

Diabetul mellitus: este un factor favorizant al multor boli oculare din cele prezentate mai sus, mai ales daca nu se afla sub tratament.

Tumori: acestea pot presa pe nervul optic sau pot afecta aria vizuala din creier.

Leziuni ale creierului: lovituri sau traumatisme ale creierului in zona ariei vizuale. Infarcte care au loc in aceste zone.


Boli renale, hepatice, metabolice sau substantele toxice pot determina la un moment dat pierderea vederii. La orice semn de imbolnavire consultati medicul veterinar, pentru a preveni orbirea.

Sursa foto

Nicolae Hasegan
ZooLand.ro

Distribuie articolul pe:

Cauți sau oferi servicii pentru animale? Aici găsești anunțuri dedicate adopțiilor, vânzării și cumpărării de animale, accesorii, hrană și servicii veterinare. Fie că ești în căutarea unui nou prieten blănos sau ai produse și servicii de oferit pentru iubitorii de animale, această secțiune este locul perfect pentru tine!