Ciclidele din Madagascar (Paretroplus menarambo)

Paretroplus menaramboParetroplus menarambo este o specie de pesti endemici din Madagascar, care face parte din familia Cichlidae. Habitatul natural al acestor vietati era constituit din Lacul Saradrano si din raurile adiacente. Pestii Paretroplus menarambo au disparut treptat din salbaticie ca urmare, in principal, a pierderii habitatului natural, la momentul actual existand numai in acvarii, in institutiile publice precum: Gradina Zoologica din Londra sau Muzeul Bolton si in randul pasionatilor de pesti.

Alaturi de pestii din specia Paretroplus nourissati, acestia sunt cei mai cautati pesti in randul iubitorilor de ciclide din Madagascar, care ii prefera, mai ales datorita dimensiunilor lor. Membrii speciei Paretroplus menarambo sunt niste frumoase ciclide, de dimensiuni medii, cu un corp argintiu, decorat cu puncte negre, dispuse sub forma unor linii paralele si cu marginile aripioarelor inotatoare de culoare rosie.

Sunt pesti relativ pasnici, mai ales pentru o ciclida de aceasta marime si manifesta un comportament interesant in acvariu. Ating maturitatea sexuala la varsta de 18 luni, insa incercarile de reproducere nu sunt susceptibile a avea loc inainte de varsta de 2 ani. La aceasta varsta pestii au aproximativ 18-20 cm si perechile formate sunt foarte usor de identificat, deoarece isi petrec cea mai mare parte a timpului impreuna, inspectand zonele favorabile in care intentioneaza sa-si depuna icrele. La fel ca toate celelalte ciclide de dimensiuni similare, si pentru cele din specia Paretroplus menarambo apa curata este o necesitate. In ciuda a ceea ce credea cu cativa ani in urma, pestii se vor bucura de schimbari mari de apa, atata vreme cat compozitia chimica si temperatura apei prospete se potrivesc indeaproape cu caracteristicile “vechii” ape din acvariu.

Hrana acestor pesti este usor de gasit in magazinele de specialitate, nefiind indicat sa consume plancton viu, pentru ca poate determina si favoriza aparitia factorilor parazitari in mediul lor de viata.

Sursa foto

Corina Dovinca
ZooLand.ro

Distribuie articolul pe:

Cauți sau oferi servicii pentru animale? Aici găsești anunțuri dedicate adopțiilor, vânzării și cumpărării de animale, accesorii, hrană și servicii veterinare. Fie că ești în căutarea unui nou prieten blănos sau ai produse și servicii de oferit pentru iubitorii de animale, această secțiune este locul perfect pentru tine!