Pestele candiru

candiruCandiru, cunoscuti, de asemenea, si sub denumirea de pesti canero sau pesti scobitoare fac parte dintr-o serie de specii de peste de apa dulce, parazitari, apartinand familiei Trichomycteridae, toti fiind nativi din fluviul Amazon. Desi unele genuri de candiru ajung la o lungime de 41 de cm., in general, acesti pesti sunt considerabil mai mici. Reprezentantii speciilor mai mici sunt cunoscuti a avea tendinta sa invadeze si sa paraziteze uretra din corpul uman. Cu toate acestea, in ciuda rapoartelor etnologice, datand de la sfarsitul secolului al XIX-lea, primul caz documentat de peste candiru care a parazitat corpul uman nu a aparut decat in anul 1997.

Definitia termenului “candiru” difera de la autor la autor. Cuvantul a fost folosit pentru a desemna fie numai specia Vandellia cirrhosa, fie intregul gen Vandellia, subfamilia  Vandelliinae sau cele doua subfamilii de pesti: Vandelliinae si Stegophilinae.

Candiru sunt pesti mici, asemanatori unor hamsi; adultii pot creste pana la aproximativ 15 cm., au un cap destul de mic in raport cu corpul si un abdomen ce poate parea umflat, mai ales dupa o masa consistenta, alcatuita din sange. Corpul le este translucid, ceea ce ii face destul de greu de observat in apele tulburi in care traiesc. In jurul capului exista niste extensii senzoriale ale pielii si niste tepii scurti, orientati inapoi, care, impreuna, acopera branhiile pestilor candiru.

Zona cea mai populata cu astfel de pesti se afla la intersectia fluviului Amazon cu Rio Negro, in apropierea orasului brazilian Manaus. Aici candiru prospera gratie faunei neintrerupte, de o bogata diversitate, care se gaseste la confluenta dintre apele fluviului Amazon, cu un pH scazut, bogate in materii, in mare parte organice, si apele care curg pe Rio Negro, cu un pH ridicat, oligotropice (cu un continut nutritiv foarte scazut), tanin-saturate.

(Nota: Pana la unirea cu apele Rio Negro – cel mai mare afluent de pe stanga – care se produce la Manaus, Amazonul se numeste Solimoes. Apele negre ale Rio Negro curg alaturi de cele galbui-roscate ale raului Solimoes fara sa se amestece, pe multe zeci de kilometri, delimitarea fiind vizibila si spectaculoasa.)

Desi exista numeroase anecdote sangeroase referitoare la atacurile asupra oamenilor, exista numai un singur caz documentat care relateaza despre felul in care un peste candiru a patruns in corpul uman printr-un orificiu. In acest caz, victima s-a ales cu un candiru in uretra in timp ce urina in rau. Pestele a inotat inspre amontele fierbinte al jetului si a patruns in corpul sau. Jeremy Wade, un biolog britanic, a investigat acest incident pentru Discovery Chanel, prezentandu-l in cadrul emisiunii: River Monsters. Victima a suferit o interventie chirurgicala, care a durat doua ore, doctorul  Scott Smith, seful sectiei de Boli Infectioase de la Kaiser Permanente, extragandu-i pestele din organism, spunand despre acesta ca s-a fixat de gazda cu ajutorul spinilor.

Sursa foto

Corina Dovinca
ZooLand.ro

Distribuie articolul pe:

Cauți sau oferi servicii pentru animale? Aici găsești anunțuri dedicate adopțiilor, vânzării și cumpărării de animale, accesorii, hrană și servicii veterinare. Fie că ești în căutarea unui nou prieten blănos sau ai produse și servicii de oferit pentru iubitorii de animale, această secțiune este locul perfect pentru tine!