Goliath – paianjenul mancator de pasari (Theraphosa blondi)

goliathPajanjenii apartinand speciei Theraphosa blondi sunt arahnide din grupul de tarantule – Theraphosidae, considerati a fi pe locul doi ca marime dintre toti paianjenii cunoscuti in lume (dupa anvergura picioarelor) si poate cei mai mari, judecand dupa greutate. Acest paianjen a fost numit astfel de catre exploratorii din epoca victoriana, care au asistat cum un astfel de specimen a devorat o pasare din specia colibri.

Paianjenul mancator de pasari este nativ din regiunile cu paduri tropicale din partea nordica a Americii de Sud. Anumiti indivizi apartinand speciei Theraphosa blondi pot avea o deschidere a picioarelor de 30 cm. si pot cantari peste 170 de grame. Este  o tarantula care se retrage in vizuini adanci, amplasate, de regula, in zonele mlastinoase si mocirloase. Aceste vizuini sunt fie sapate de Goliath, fie  preluate de la alte creaturi, care-si abandoneaza vizuinile construite sub pamant.  

Femelele se imperecheaza intotdeauna, insa in cele din urma isi ucid partenerul. Acestea ating maturitatea la varsta de 3-4 ani si au o speranta medie de viata de 15-25. Masculii mor la scurt timp dupa ce ating maturitatea sexuala si au o speranta de viata de 3-6 ani. Culoarea corpului acestor tarantule prezinta diferite nuante de maro, de la cele mai inchise la cele mai deschise, iar picioarele sunt prevazute cu marcaje neclare. Corpul, abdomenul si picioarele le sunt acoperite cu par. Femelele depun intre 100 si 200 de oua, care se transforma in paianjeni mici in termen de doua luni.

Goliath, paianjenul mancator de pasari, este una dintre putinele specii de tarantule carora le lipseste pintenul, care este situat, de regula, pe prima pereche de picioare ale majoritatii masculilor adulti si care serveste la blocarea clestilor femelei in timpul imperecherii, astfel incat aceasta sa nu-l poata devora.   

Este destul de inofensiv pentru oameni, asa cum este majoritatea speciilor de tarantule. Insa, la fel ca multe dintre acestea, si Goliath are niste colti suficienti de mari, astfel incat sa poata strapunge pielea umana (de la 1,9 la 3,8 cm.). In coltii sai, paianjenul mancator de pasari poarta venin, pe care il elibereaza atunci cand se apara, muscandu-si agresorul, insa veninul este relativ nevatamator si poate fi comparat cu intepatura unei viespi. De asemenea, atunci cand se afla in pericol, Goliath isi freaca abdomenul cu picioarele din spate, eliberand, in acest fel, fire de par, care sunt extrem de iritante pentru piele si pentru membranele mucoase. Aceste fire alergice pot fi periculoase pentru om. Tarantulele musca oamenii, in general, numai atunci cand vor sa se apere, iar muscatura nu are intotdeauna ca rezultat injectarea cu venin. Paianjenul Goliath are vederea slaba si pentru orientare se bazeaza in principal pe vibratiile, pe care le poate simti din vizuina sa de sub pamant.

In ciuda numelui sau, Goliath nu mananca in mod normal pasari, ci, la fel ca si alte specii de tarantule, se hraneste mai cu seama cu insecte si alte nevertebrate. In orice caz, din cauza dimensiunii sale impresionabile, nu este neobisnuit pentru aceasta specie sa ucida si sa  consume o varietate de vertebrate. In salbaticie, specii mai mari de tarantule au fost observate hranindu-se cu rozatoare, soparle, lilieci si serpi veninosi. In captivitate, dieta lui Goliath trebuie sa contina gandaci (in general, gandaci de bucatarie Gromphadorhina portentosa), cameleoni, si, ocazional, soareci mici. Puii si tinerele exemplare pot fi hraniti cu greieri sau gandaci care nu depasesc lungimea corpului lor.

Sursa foto

Corina Dovinca
ZooLand.ro

Distribuie articolul pe:

Cauți sau oferi servicii pentru animale? Aici găsești anunțuri dedicate adopțiilor, vânzării și cumpărării de animale, accesorii, hrană și servicii veterinare. Fie că ești în căutarea unui nou prieten blănos sau ai produse și servicii de oferit pentru iubitorii de animale, această secțiune este locul perfect pentru tine!