Cainele de curte pe durata iernii

caine in cuscaA trecut vremea cand cainele putea rezista afara la temperaturi foarte scazute asemenea rudei sale salbatice, lupul. Domesticirea de peste 10000 de ani  a lui si-a pus amprenta asupra organismului cainelui, inclusiv asupra rezistentei la frig. Cainele domestic face fata mai greu gerului si depinde de noi, ca in multe alte nevoi ale sale, sa ii asiguram confortul si caldura necesara pe timpul iernii. Tinerea cainelui in curte nu este considerata cruzime si nu trebuie sa aveti mustrari de constiinta daca se intampla aceasta. Insa trebuie sa faceti tot posibilul ca lui sa ii fie bine si sa fie protejat.



Nu este nici un dubiu ca unele rase de caini rezista mai bine frigului decat altele. Cainii de talie mare, cei cu blana dubla, deasa indura gerul mai usor decat cei de talie mica si/sau cei cu parul scurt. In general cainii cu domiciliu permanent in curte sunt caini din rasele medii sau mari, de paza, care poseda o rezistenta mostenita genetic. Un caine crescut de tanar in curte, care a facut fata tuturor conditiilor climaterice, este pregatit fizic sa faca fata si frigului. Cainilor tinuti in interior le este foarte greu sa se acomodeze traiului afara, mai ales pe timpul iernii, de aceea ar fi de preferat sa fie evitata aceasta situatie.



Inainte de lasarea frigului efectuati un control veterinar al cainelui. La rece majoritatea afectiunilor se exacerbeaza, cainele bolnav face fata cu greu temperaturilor scazute. Medicul veterinar va va sfatui daca patrupedul dumneavoastra este suficient de sanatos si bine hranit sa depaseasca cu bine sezonul rece, afara. Cainii batrani sau cei sub 1 an, de asemenea ar trebui sa nu fie lasati afara.



Analizati greutatea cainelui, existenta stratului adipos. Un caine casectic se incalzeste foarte greu, iar frigul ii va afecta in mod cert sanatatea. Asemenea animalelor salbatice, la debutul sezonului rece cainele ar trebui sa prezinte un strat subtire de grasime (nu obezitate). In consecinta, in lunile premergatoare iernii, alimentatia sa fie de buna calitate, hranitoare, bogata in vitamine si minerale.  Pe durata iernii treceti la o dieta cu 25% mai crescuta caloric, mai bogata in grasimi. Generarea de caldura corporala necesita arderi mai intense, deci calorii mai multe. Sunt binevenite si suplimentele de vitamine, in special A, E si grupul B, pentru o piele si o blana sanatoasa. Apa sa fie mereu disponibila cainelui. Pentru ca este greu sa fie mentinuta neinghetata la temperaturi cu minus, verificati si schimbati-o de cateva ori pe zi. Chiar daca este frig cainele bea apa, arderile metabolice consuma din acest lichid. Puneti in castron apa calduta, care sa inghete mai greu. Castroanele din metal conduc mai rapid racoarea in consecinta racesc mai repede apa. Optati pentru cele din plastic sau cauciuc. Pentru a preveni formarea pojghitei de gheata pe toata suprafata, amplasati o bila de plastic plutitoare.



Adapostul este esential pe durata iernii. Un caine ferit de zapada, viscol, umezeala si vant este un caine fericit. Pentru aceasta aveti neaparata nevoie de o cusca, adaptata dimensiunii cainelui. In interior animalul ar trebui sa poata sta intins lejer, sa se ridice in picioare si sa se intoarca. O cusca prea mica il forteaza sa isi lase afara picioarele, care pot degera. In contrabalanta o cusca prea mare iroseste caldura degajata de corpul animalului. Accesul in interior sa fie suficient cainelui cat sa nu se chinuie, daca este prea mare, caldura se pierde rapid, iar viscolul si zapada pot patrunde usor. In acest sens utila ar fi o usa pivotanta speciala pentru caini, care sa permita cainelui sa intra si sa iasa cand doreste, iar in rest sa mentina incinta custii izolata.



Cusca trebuie amplasata la distanta de sol, pentru a evita propagarea umezelii. Locul unde este asezata este si el important: ferit de curenti de aer, eventual lipit de o constructie sau sub un copac, cu fata spre sud, expus soarelui. Cel mai eficient asternut sunt paiele sau fanul uscat. Acestea sunt bune izolatoare, iar cand au absorbit umezeala sau sunt murdare pot fi indepartate si inlocuite cu usurinta. Evitati paturile sau materialele textile care odata umezite vor actiona impotriva, sporind disconfortul cainelui. Verificati cusca de eventuale fisuri sau gauri pe unde ar putea patrunde vantul sau precipitatiile.  Pentru mai multa protectie puteti realiza izolarea custii cu polistiren sau alte materiale.



In cazul in care temperaturile scad mult sub zero grade, mutati cainele intr-o incapere sau dependinta mai calduroasa. Hipotermia si degeraturile pot afecta animalul. La primele semne este nevoie sa incalziti degraba cainele. In cazul degeraturilor, regiunile afectate (urechi, coada, labe) trebuie scufundate 20 de minute in apa calduta, masate usor, pana cand redevin vascularizate (rosietice).



Cainele trebuie toaletat periodic. Parul sanatos si curat asigura o buna izolare termica. Ghemotoacele de par in schimb nu reusesc aceasta, astfel zonele de piele cu calti sunt mai slab protejate. Unghiile taiate asigura o deplasare mai usoara a cainelui pe gheata, contact ferm al intregii labute cu solul.



Sursa foto



Nicolae Hasegan

ZooLand.ro

 
Distribuie articolul pe:

Cauți sau oferi servicii pentru animale? Aici găsești anunțuri dedicate adopțiilor, vânzării și cumpărării de animale, accesorii, hrană și servicii veterinare. Fie că ești în căutarea unui nou prieten blănos sau ai produse și servicii de oferit pentru iubitorii de animale, această secțiune este locul perfect pentru tine!