Meduza Nomura – monstrul oceanelor

nomuraEste o meduza de dimensiuni mari, incadrandu-se, din acest punct de vedere, in clasa meduzelor rosietice, denumite pupular “Coama de leu”, ale caror tentacule ating pana la 15 metri si care reprezinta cei mai mari cnidarieni din lume.  

Adultii cresc pana la 2 metri in diametru, lungimea tentaculelor depaseste 30 de metri si ating o greutate de peste 220 de kilograme. Meduza Nomura a fost denumita astfel dupa Kan ichi Nomura, directorul general al statiei de pescuit experimental al provinciei Fukui, care la inceputul lunii decembrie a anului 1921 a trimis un specimen din aceasta specie, intr-un rezervor de lemn de 72 de litri, catre Kishinouye, unde s-a constatat ca meduza nu era cunoscuta inca, desi ea populeaza oceanele dinaintea dinozaurilor.

Traieste, in principal, in apele dintre China si Japonia, mai cu seama in Marea Galbena si in Marea de Est a Chinei. Cel care a studiat indeaproape meduzele Nomura, furnizand informatii despre ciclului lor de viata, ratele de crestere si obiceiurile de hranire este expertul japonez Shin ichi Uye. Acesta a crescut mai multe specimene in captivitate, observand ca meduzele Nomura cresc foarte repede, in functie de cantitatea de hrana pe care o consuma si care este formata din zooplancton. De asemenea, fiecare dintre femele depune peste un miliard de oua o data, numarul exemplarelor din aceasta specie devenind in ultimii ani ingrijorator de mare. Daca in trecut coloniile de meduze apareau o data la 40 de ani, incepand din 2002 ele apar anual.

Ouale depuse de femele in apa, ajung pe fundul oceanului sub forma de polipi, care raman inactivi pana cand se schimba conditiile de mediu si apele se incalzesc, dupa care se transforma in milioane de meduze gata sa devoreze cantitati impresionabile de fitoplancton. Specialistii niponi au calculat ca un singur exemplar matur poate consuma intr-o singura zi echivalentul unui bazin olimpic plin cu plancton, ceea ce poate avea efecte catastrofale pentru sutele de specii marine, care se vad, astfel, lipsite de principala sursa de hrana.

Efectele catastrofale nu au intarziat sa apara. In ultimii ani, meduzele Nomura s-au inmultit atat de mult incat pescarii au devenit alarmati, mii de tone de astfel de vietati luand locul pestilor in navoadele lor. Putinii pesti prinsi de catre acestia erau injectati cu veninul giganticei meduze, fiind imposibil de consumat. Chinezii au fost cei care au gasit o solutie temporara la aceasta problema, transformand carnea meduzelor Nomura in preparate delicioase ale bucatariei traditionale. Japonezii au incercat si ei sa consume carnea monstrului oceanelor, care, desi este foarte buna nu a avut un foarte mare succes in randul populatiei nipone.

Cauzele invaziei meduzelor Nomura sunt: cresterea aciditatii apelor oceanice – se pare ca acestea prospera in conditii de poluare cat mai mari, incalzirea globala si pescuitul intensiv al speciilor care se hraneau cu Nomura – tonul, testoasele si soparlele de mare.    

Incercarea de a le decima numarul prin taiere sau cioartire s-a soldat cu esec, deoarece meduzele Nomura au un sistem de reproducere unic, fiecare exemplar ucis eliberand in apa milioane de zigoti care se transforma in polipi inactivi, gata sa se transforme in miliarde de alte meduze.

Sursa foto

Corina Dovinca
ZooLand.ro

Distribuie articolul pe:

Cauți sau oferi servicii pentru animale? Aici găsești anunțuri dedicate adopțiilor, vânzării și cumpărării de animale, accesorii, hrană și servicii veterinare. Fie că ești în căutarea unui nou prieten blănos sau ai produse și servicii de oferit pentru iubitorii de animale, această secțiune este locul perfect pentru tine!