Nutritia poneiului

poneiulPoneii sunt animale de companie extraordinare, din ce in ce mai des intalnite si la noi. Cand vine vorba de nutritie, majoritatea oamenilor cred ca ei ar trebui sa aiba aceeasi dieta ca si caii. Avand in vedere ca ei fac parte din aceeasi specie, rationamentul nu ar parea atat de eronat. Insa este. Poneii au nevoi nutritionale foarte diferite fata de cai. Cantitatea de hrana si de suplimente necesare poneiul este mult mai mica decat la cai. Un singur tain al unui cal adult i-ar putea fi suficient unui ponei o zi intreaga. De asemenea zicala „vrei calule ovaz?!” nu se aplica intotdeauna si la calutii pitici.

Poneii s-au dezvoltat in zone geografice unde conditiile de mediu erau foarte dificile si hrana era putina, slab nutritiva si greu de dobandit. Toate acestea au avut impact asupra taliei lor, care a avut de suferit, insa astfel a fost creat un organism robust, puternic, care tine piept cu brio oricaror intemperii. Evolutiv, poneii dragalasi din ziua de azi, au avut de parcurs un drum lung si anevoios, cu multe lipsuri si suferinte. In concluzie, calutii acestia se multumesc cu hrana putina, dar de calitate, iar cerealele sau suplimentele alimentare se servesc doar in conditii speciale. In gospodariile noastre poneii nu mai au parte de conditii anevoioase de mediu si sacrifica mai putina energie pentru procurarea hranei decat inaintasii lor. In plus aspectul lor dragalas ne indeamna pe toti sa ii oferim de fiecare data o gustare delicioasa. Astfel nu e de mirare ca multi caluti ajung obezi si pot suferi de boli inflamatorii ca si colica sau laminita (furbura). De aceea dieta poneiului necesita atentie si cunoastere din partea proprietarului.

Orice regim alimentar se construieste pe baza greutatii animalului si a nivelului de efort fizic pe care il depune. La maturitate cantariti animalul si in  functie de greutatea lui calculati ce cantitate de hrana necesita. Daca nu aveti posibilitatea sa va cantariti animalul, in magazinele de specialitate veti gasi benzi gradate cu care se cuprinde circumferinta pieptului, rezultatul obtinut semnifica greutatea animalului. O formula simpla ne spune ca un ponei ar trebui sa primeasca furaje uscate (fan) in valoare de 1.5-> 2.5% din greutatea sa. O dieta de intretinere este suficient sa se bazeze doar pe fan, respectiv pascut, eventual cu unele recompense din cand in cand, asta daca poneiul nu este prea durduliu. Insa daca avem un calut care depune efort fizic, este calarit sau se afla in antrenament, atunci suplimentele alimentare de tipul cerealelor sau a premixurilor speciale din comert sunt necesare. Medicul veterinar sau alt crescator avizat va va recomanda dozele optime din aceste suplimente.

Poneii au un sistem digestiv scurt si un stomac de marimea unei mingi de rugby. Ei nu pot consuma mult la o masa, de aceea este bine ca ei sa primeasca 3-4 tainuri pe zi. Poneii sunt mancaciosi si nu sunt constienti de anatomia stomacului lor, astfel ca daca au mancare din belsug se hranesc in exces, fapt ce poate duce usor la colici, extrem de periculoase pentru cabaline.

Trecerea de la fan la pasune trebuie sa se faca lent. Iarba proaspata este foarte apetisanta, calutul  o mananca lacom si deja am aflat ce se poate intampla. De aceea primavara poneiul este scos cateva zeci de minute la iarba verde, o data pe zi, apoi revine la fan. In zilele urmatoare se creste durata sederii la pasunat progresiv, pana cand sistemul lui digestiv va fi tolerat bine noul tip de hrana. Pasunea pentru ponei nu trebuie sa fie una luxurianta, cu iarba din abundenta. Lasat multe ore cu mancarea preferata la indemana poneiul nu se va mai opri si din nou ajungem la probleme. Daca nu aveti alta posibilitate, ingraditi o suprafata mica din aceasta pasune, suficienta cat sa manance poneiul in cateva ore; sau dupa o vreme mutati animalul intr-un alt tarc lipsit de iarba. Ideal ar fi sa aveti o parcela cu iarba verde rara, greu de gasit, dupa care poneiul sa caute mereu. Pentru a preveni supraalimentarea unii crescatori opteaza pentru botnitele speciale pentru manji, care limiteaza accesul la hrana.

Tractul intestinal special, face ca poneii sa fie predispusi la enterocolite si mai ales la fecale cu consistenta crescuta (chiar constipatie). De aceea dieta ar trebui sa contia 80%  nutreturi uscate sau iarba proaspata, si un procent mult mai mic de cereale. Daca poneiul dumneavoastra se afla intr-un astfel de blocaj intestinal adesea, optati pentru varianta inmuierii grauntelor in apa calduta inainte de a fi administrate. Pe langa graunte (ovaz sau porumb, niciodata grau, orz sau secara) calutul poate fi recompensat din cand in cand si cu fructe sau legume: morcovi, mere, curmale, stafide, seminte de floarea-soarelui, granule speciale din comert. Morcovii sau merele vor trebui taiate bucati pentru ca animalul pofticios sa nu se inece. Interzise poneilor sunt: rosiile, cartofii, ghinda, ciocolata, zaharul, varza, brocoli. Pascutul pe gazon este de asemenea nerecomandat. Sfecla de zahar sau cea furajera, melasa pot fi administrate cu masura animalelor care depun efort fizic regulat. Sunt o sursa de energie importanta, cu degajare lenta.

Poneiul are nevoie sa aiba mereu la dispozitie apa proaspata si curata. Periodic spalati bine recipientele pentru hrana si apa. Un ponei adult consuma aproximativ 40 de litri de apa zilnic, aveti grija sa i-o oferiti. Nelipsita din alimentatia lui este sarea. Un bloc de sare sau o galeata cu sare maruntita sa fie mereu in tarcul lui. Desi poneiul nu este un animal pretentios la mancare, fanul sa fie de buna calitate: uscat verde, sa miroase placut, sa nu fie prafuit sau mucegait, sa nu fie vechi sau deteriorat (maruntit).

Sursa foto

Nicolae Hasegan
ZooLand.ro

Distribuie articolul pe:

Cauți sau oferi servicii pentru animale? Aici găsești anunțuri dedicate adopțiilor, vânzării și cumpărării de animale, accesorii, hrană și servicii veterinare. Fie că ești în căutarea unui nou prieten blănos sau ai produse și servicii de oferit pentru iubitorii de animale, această secțiune este locul perfect pentru tine!