Melcul de mare Glaucus Atlanticus

melcul de mareGlaucus Atlanticus este un animal planctonic care apartine grupului oceanic cunoscut sub numele de Nudibranches, considerat, de asemenea, si drept un grup neobisnuit de moluste. Molustele au picioare musculare si rhinopores – termen folosit pentru desemnarea tentaculelor sale. Ceea ce face diferenta dintre Glaucus si moluste este faptul ca melcul de mare nu are carapace. Este un animal planctonic deoarece se hraneste cu organisme microscopice, precum: protozoarele si algele. Planctonul, care se deplaseaza in grupuri mari, atat in apele sarate, cat si in cele dulci, constituie, de asemenea, hrana melcului de mare, cunoscut si sub denumirea populara de dragonul albastru.

De vreme ce este un animal planctonic, Glaucus Atlanticus, s-a adaptat din punct de vedere fizic la nevoile sale. Una dintre aceste adaptari este prezenta unui sac, situat in stomacul animalului, care se umple cu gaz si il ajuta sa pluteasca. Acesta este, probabil, cel mai important atribut al sau, avand in vedere ca deriva printre valurile oceanului reprezinta singura forma reala de transport. Dragonul albastru se hraneste, de asemenea, si cu nematociste (celule urzicatoare) si chiar cu cele mai periculoase tipuri, fiind imun la veninul acestora. Mai mult decat atat, melcul nostru foloseste acest venin in propriul avantaj: il colecteaza cu ajutorul unor terminatii sau pene asemanatoare degetelor, denumite cerata si il depoziteaza in saci specializati, denumiti cnidosaci. Acesta este motivul pentru care Glaucus Atlanticus este un animal de temut, intepatura lui poate fi mortala, in fucntie de cantitatea de venin stocata in organism. Dragonul albastru are corpul prevazut cu trei perechi de cerata, fiecare dintre ele avand o functie specifica: respiratie, aparare si digestie. Atunci cand mancarea nu este suficienta, dragonii albastri recurg la canibalism, hranindu-se cu alti Galucus aflati in apropiere.

Una dintre caracteristicile sale distincte este felul in care pluteste: cu susul in jos. Astfel: partea dorsala (spatele), de culoare gri-argintiu, joaca rolul de picior, iar abdomenul este aflat la vedere, fiind fie albastru, fie albastru cu alb. Nuantele ambelor parti ale corpului sau ajuta animalul sa se camufleze, facandu-l greu de reperat pentru pradatorii subacvatici sau aerieni.

O alta caracteristica interesanta a dragonului albastru este aceea ca animalul este hermafrodit. In realitate, cei mai multi melci de mare sunt hermafroditi, permitand tuturor indivizilor sa produca oua, dupa imperechere. Glaucus Atlanticus creste pana la 40-50 mm si poate fi intalnit in toata lumea, in zonele temperate si in apele tropicale. Ouale sunt depuse pe obiecte, animale sau scheletele prazii parintilor, astfel incat ele sa ramana pe linia de plutire, pana cand puii isi dezvolta proprii saci cu aer. Atunci cand sunt scosi din apa, dragonii albastri tind sa se rostogoleasca si sa se transforme in mici mingii, deschizandu-se si recapatandu-si forma initiala abia dupa ce sunt reintrodusi in apa.

Corina Dovinca
ZooLand.ro

Distribuie articolul pe:

Cauți sau oferi servicii pentru animale? Aici găsești anunțuri dedicate adopțiilor, vânzării și cumpărării de animale, accesorii, hrană și servicii veterinare. Fie că ești în căutarea unui nou prieten blănos sau ai produse și servicii de oferit pentru iubitorii de animale, această secțiune este locul perfect pentru tine!