Porcusorii de Guinea si noi, oamenii, impartim o meteahna lasata de Mama Natura: organismele noastre nu pot sintetiza vitamina C. Astfel ca pentru a supravietui ea trebuie adusa in corp prin aport extern, din alimentatie. Avitaminoza C se mai numeste si scorbut. Scorbutul a fost prima oara observat in secolul 17, la marinarii care petreceau multe luni pe vas, fiind privati de consumul de fructe si legume proaspete. Pana la inceputul anilor 1900 se credea ca aceasta afectiune este specifica doar oamenilor. Ulteriro s-a descoperit ca si porcusorii de Guinea poseda acest handicap: nu isi pot sintetiza singuri vitamina C. Vitamina C Denumita stiintific acid ascorbic, deoarece ajuta la tratarea scorbutului. Vitamina C este esentiala pentru organism deoarece participa intr-o serie de reactii metabolice, enzimatice si de sinteza. Este un important anti-oxidant, deoarece neutralizeaza radicalii liberi, daunatori organismului . O functie importanta o detine in sinteza colagenului, o fibra a tesutului conjuctiv esentiala in structura peretilor vaselor de sange, a muschilor, pielii. Acidul ascorbic faciliteaza vindecarea plagilor, ajuta la transmiterea impulsului nervos, sinteza unor hormoni etc. In cazul porcusorilor de Guinea vitamina C reprezinta viata. Scorbutul Apare daca animalul nu primeste un aport optim cantitativ si calitativ de hrana bogata in vitamina C. boala nu se manifesta imediat, este nevoie de perioade lungi de privare de fructe si legume proaspete pentru ca sa apara primele semne. Un stapan responsabil care isi iubeste animalul va putea preveni acest incovenient. Nu este nevoie de un efort mare pentru a va asigura ca porcusorul dumneavoastra de Guinea primeste o alimentatie echilibrata. Semnele instalarii scorbutului pot trece neobservate la inceput si sunt nespecifice, fiind comune si altor boli. Dupa ce trebuie sa va uitati: – Apatie, letargie, slabiciune musculara – Absenta apetitului – Articulatii inflamate, dureroase (la inceput la nivelul picioarelor din spate), schiopatat – Animalul plange, simte disconfort cand este luat in mana – Blana aspra, uscata – Diaree – Pierdere accelerata in greutate – Scurgeri apoase nazale si oculare – Gingii sangerande, dificultate la masticatie (durerile la nivelul gurii sunt mari de aceea si refuza sa manance) – Deformare osoasa si anomalii dentare, in cazul puilor La primele semne din cele de mai sus prezentati-va la medicul veterinar pentru o diagnosticare corecta Tratament Este simplu: administrare de vitamina C. Recuperarea poate dura cateva saptamani; din fericire animalul isi revine complet dupa cura cu vitamine, daca boala a fost descoperita devreme. Vitamina C se poate administra in apa, pe hrana sau in cazurile mai avansate injectabil. Un porcusor adult sanatos are nevoie de 5 pana la 10 mg per kg greutate corporala zilnic din aceasta vitamina. Pentru un porcusor suferind de scorbut este necesara o doza de 25 – 30 mg per kg greutate corporala. Acest regim se mentine pana cand toate semnele carentei au disparut. Cereti sfatul medicului pentru un dozaj corect. Mentinerea unei doze mari de vitamina C administrata suplimentar poate duce la un pseudo-scorbut mai tarziu, deoarece organismul se obisnuieste cu doze mari de vitamina C, iar alimentatia obisnuita nu poate face fata. Ingrijire si prevenire Orice porcusor de Guinea este predispus la carenta de vitamina C. Este un fapt de care orice stapan de porcusori ar trebui sa fie constient. Din fericire aceasta anomalie poate fi evitata foarte usor: printr-o alimentatie corecta. Oferiti animalului zilnic fructe si legume proaspete, bogate in vitamina C: ardei gras (cel mai bogat in vitamina C), verdeturi (spanac, frunze de patrunjel, de nap, de papadie), citrice (portocale, mandarine, minole), mazare, brocoli, kiwi, mere etc. Peletele din comert special formulate din comert contin vitamina C; fiecare producator prezinta scris mare pe ambalaj acest lucru. Insa nu va bazati doar pe acest aport. Vitamina C se oxideaza foarte usor expusa la aer si lumina. Daca hrana sta prea mult in cusca porcusorului o mare cantitate de vitamina C se poate pierde. In plus in ambalajul nedesfacut, aceasta vitamina nu rezista mai mult de 3 luni. Cititi data de productie si de expirare de cate ori cumparati astfel de amestecuri. In plus si conditiile de depozitare influenteaza calitatea vitaminei C din amestec. Astfel pe langa hrana uscata oferiti porcusorului si unul, doua fructe sau legume proaspete zilnic. Acestea vor fi si un deliciu pentru el. Vitamina C poate fi administrata suplimentar si prin dizolvarea in apa de baut, insa nici aici nu aveti garantia ca animalul primeste cantitatea optima. Dupa cum spuneam la lumina acidul ascorbic sufera modificari astfel ca adapatoare ar trebui sa fie opaca sau invelita in folie de aluminiu in cazul in care este transparenta. Evitati totusi suplimentele de vitamine pentru porcusori, uneori pot fi dozate gresit si astfel va intoxicati rozatorul. Daca ii oferiti suficiente vegetale proaspete zilnic, pe langa peletele si fanul de baza, porcusorul va trai sanatos si fericit mult timp. Sursa foto Nicolae Hasegan ZooLand.ro