Maimuta Titi descoperita in Amazon

maimuta titiMaimutele Titi apartin Lumii Noi, fiind originare din centrul si sudul Americii. Din pacate, multe dintre exemplarele acestei specii au disparut, astfel ca atunci cand au fost descoperite de curand, bucuria cercetatorilor a fost foarte mare. In anul 2008 echipa de cercetatori-exploratori din cadrul Universitatii Nationale din Columbia, formata din Thomas Defler, Marta Bueno si studentul Javier García, a reusit sa ajunga, in cele din urma, in partea dinspre sud a Columbiei, afectata de razboi, unde a identificat un grup nou de 13 maimute Titi. Acestea au primit numele de Titi Caqueta, in onoarea provinciei Caqueta, unde au fost descoperite.

Denumita stiintific Callicebus caquetensis, maimuta Titi Caqueta are dimensiunile unei pisici. Are corpul acoperit cu o blana gri-maronie, insa ii lipseste pata alba de pe crestetul capului, caracteristica multor specii de Callicebus, cu care este inrudita. Coada sa lunga prezinta puncte gri, iar obrajii sunt inconjurati de o barba stufoasa, roscata. Aceasta specie este, la fel ca toate celelalte maimute Titi, monogama, iar in fruntea familiei sau a grupului se afla un mascul si o femela pereche. Atunci cand sunt linistiti, puii de maimuta Titi scot niste sunete asemanatoare celor pe care pisicile le emit atunci cand torc. Parintii calatoresc in grupuri familiale, formate din: mama, tata si unul pana la patru pui odata.

Femelele nasc in medie un pui pe an. Dupa ce se naste un alt pui, cel mai in varsta este privat de atentia parintilor, care se indreapta in totalitate spre noul nascut. Maimutele Titi se hranesc, in principal, cu fructe, insa dieta lor mai contine si: frunze, seminte si insecte.

In fiecare dimineata, maimutele Titi din specia Callicebus caquetensis folosesc un apel, considerat a fi unul dintre cele mai complexe apeluri din regnul animal, pentru a-si marca teritoriul. “Aceasta descoperire este extrem de interesanta, deoarece pentru o lunga perioada de timp nu am putut confirma ca aceste maimute sunt diferite de alte Titi. Acum stim ca ele fac parte dintr-o specie unica, iar faptul ca au fost descoperite in Amazon demonstreaza o bogata diversitate de viata.“, declara Dr. Thomas Defler.

Publicata in revista “Primate Conservation”, descoperirea este, cu toate acestea, una placuta si dureroasa in acelasi timp, deorece se esimeaza ca mai exista un singur nucleu de 250 de exemplare, si acesta in pericol de disparitie. Motiv pentru care descoperitorii si Conservation International au cerut ca IUCN (International Union for Conservation of Nature) sa le confere maimutelor Titi din specia Callicebus caquetensis statutul de animale critic amenintate cu disparitia.

Corina Dovinca
InCasa.ro

Distribuie articolul pe:

Cauți sau oferi servicii pentru animale? Aici găsești anunțuri dedicate adopțiilor, vânzării și cumpărării de animale, accesorii, hrană și servicii veterinare. Fie că ești în căutarea unui nou prieten blănos sau ai produse și servicii de oferit pentru iubitorii de animale, această secțiune este locul perfect pentru tine!