Alopecia la caine

alopeciaCainele pierde cantitati moderate de par pe toata durata anului. Naparlirea este marcata de cadere abundenta a parului, uniforma, de doua ori pe an, primavara si toamna. Parul pierdut este imediat inlocuit cu pur nou, astfel incat pielea nu ramane descoperita si neprotejata. Spre deosebire de naparlire care este fireasca, alopecia se defineste ca o pierdere patologica a parului. Alopecia nu este o afectiune de sine statatoare ci apare ca un efect secundar la alte boli ale cainelui. Exista sute de motive pentru care la un moment dat un caine poate pierde cantitati mari de par.



Alopecia poate fi congenitala/ ereditara sau dobandita. Formele ereditare sunt rar intalnite la caini. Poate fi localizata sau generalizata, simetrica sau asimetrica. Alopecia simetrica apare in cazul dereglarilor hormonale. Alopecia generalizata este consecinta unei afectiuni sistemice.



Alopecia se caracterizeaza prin pierderea completa a parului pe o anumita suprafata, fara afectarea pielii de dedesubt. Dermatitele sunt arareori incriminate in acest caz. Cainele va prezenta zone albe cu piele descoperita, unice sau multiple. De cele mai multe ori alopecia atrage atentia asupra existentei unei afectiuni de fond si determina stapanul sa ceara ajutorul unui medic veterinar. Dupa tratare bolii de fond, blana se reface, iar pielea este reacoperita complet de par.



Dupa cum spuneam exista o multime de cauze care pot duce la caderea parului. Uneori este foarte dificil sa se puna un diagnostic si o serie de investigatii sunt necesare. Vom enumera mai jos principalii factori care pot provoca la un moment dat alopecia.



Malnutritia



Parul tanar are nevoie de nutrienti de buna calitate pentru a se dezvolta si a inlocui parul mort. De asemenea firul de par matur, desi lipsit de viata, este mentinut in piele de catre foliculul pilos, o structura celulara vie. Daca foliculul pilos nu este hranit optim, se degradeaza, firul de par nu mai are sustinere si cade. O dieta completa, bogata in vitamine si minerale, previne aceasta situatie si ofera un aspect placut blanii cainelui. Alopecia determinata de dieta inadecvata este de cele mai multe ori generalizata.



Alergiile



Asemenea oamenilor, si cainii pot prezenta sensibilitate la diverse elemente. Foarte multi caini se confrunta cu alergiile. Iar majoritatea acestor alergii se reflecta la nivelul blanii sub forma alopeciei. Cainii pot fi alergici la polen, praf, spori, plante, precum si la mancare sau paraziti externi. Puteti efectua un test alergologic pentru a vedea care sunt sensibilitatile cainelui dumneavoastra. Din pacate nu exista un tratament pentru alergii. Singura solutie este privarea organismului cainelui de agentul provocator. Alopecia poate aparea ca o reactie a organismului la alergen sau poate fi determinata de scarpinatul intens al cainelui. Multe alergii evolueaza cu rash (roseata) si prurit (mancarimi), fiind cel mai greu suportate de catre caine.



Parazitii externi



Pot cauza caderea parului prin doua mecanisme: afectarea structurii firului de par si alergiile cauzate de muscaturi. Paduchii sunt cei care se ataseaza de firul de par, la radacina si ii submineaza structura. Capusele si purecii de cele mai multe ori  provoaca alopecie din cauza sensibilitatii cainelui la saliva lor. Reactia alergica nu face decat sa inrautateasca confortul animalului. Oricare ar fi tipul parazitului, infectia este insotita de mancarimi puternice, fapt ce determina scarpinare, care accelereaza pierderea parului.



Raia/Demodecia



Sunt afectiuni ale pielii oarecum asemanatoare, provocate de anumite specii de acarieni. Aceste microorganisme invadeaza foliculul pilos si il distrug. In consecinta se produce caderea parului. In formele usoare apare roseata, cruste si pierdere minima de par, insa in formele avansate mancarimile sunt insuportabile, cainele se scarpina intens provocand rani la nivelul pielii. Alopecia este masiva. De obicei debuteaza la cap, in jurul ochilor, buzelor, urechilor. Scabia (raia) este extrem de contagioasa si poate fi transmisa  la om sau pisica. Cainele infectat trebuie izolat, iar spatiile cu care a avut contact, dezinfectate.



Infectiile bacteriene



Localizate la nivelul pielii, aceste infectii sunt secundare altor afectiuni. Pielea agresata din cauza scarpinatului, muscaturii insectelor, a leziunilor, zgarieturilor reprezinta un teren propice colonizarii bacteriene. Infectiile bacteriene determina inflamatie, tumefiere, puroi, care pot avea ca si consecinta caderea parului.



Leziunile



In momentul producerii leziunii, poate avea loc si sectionarea firelor de par de pe o anumita suprafata. Insa in acest caz nu vorbim de alopecie. Daca pe baza zonei lipsite de par descoperiti o rana deschisa sau o cicatrice, nu va grabiti sa puneti diagnosticul de alopecie si sa suspectati existenta vreunei boli de fond. Dupa vindecare aceasta zona se va acoperi din nou de par.



Piodermita



Este denumirea generica pentru o serie de infectii bacteriene sau parazitare care au ca si forma de evolutia formarea pustulelor cu puroi (cosuri). Localizate in general pe trunchi sau la nivelul barbiei. La rasele cu piele incretita, leziunile apare intre pliurile pielii. Anumite forme vin insotite si de alopecie.



Pecinginea



Este o infectie provocate de mai multe specii de ciuperci aflate pe corpul animalului sau pe sol. In anumite situatii aceste ciuperci se pot multiplica excesiv provocand leziuni la nivelul pielii. Vom observa petice de piele inflamate, lipsite de par, cu cruste albicioase, de regula de forma ovalara. Sunt preferate zone ca picioarele si capul. Boala este contagioasa atat pentru alti caini cat si pentru om.



Dereglarile hormonale



Hormonii influeanteaza orice proces care are loc in organism, implicit cresterea si caderea parului. Niveluri prea mari de estrogen determina pierderi ale parului pe picioare si flancuri. Aceasta are loc de obicei in chisturi ovariene, care determina o hipersecretie de estrogen. Blana devine foarte grasa. Pe de alta parte, prea putin estrogen provoaca subtierea firului de par, care devine mai friabil si se rupe mai usor. Hipotiroidismul este insotit de o rarire a blanii si apariti zonelor circulare chele. Sindromul Cushing (hipersecretie de cortisol) provoaca pierderi simetrice ale parului, sub forma unor petice ovalare situate in special pe spate si membre.



Medicamentele



Multe tratamente medicamentoase pot avea ca si efect secundar caderea parului. Antibioticele  pot dezechilibra fauna bacteriana locala, permitand aparitia infectiilor oportuniste.



Calusul



Este o conditie intalnita la rasele de caini masive. Prezenta zonelor lipsite de par la nivelul punctelor de presiune osoasa este caracteristica acestei boli. Coatele si genunchii sunt cei mai afectati. Pentru a preveni oferiti cainelui un asternut moale si confortabil.



Diagnostic si tratament



Diagnosticul se pune pe baza aspectului regiunilor lipsite de par si a examenelor complemetare care atesta existenta unei afectiuni de fond. Tratamentul se adreseaza in principal bolii care a determinat alopecia. Local se pot aplica unguente sau creme care favorizeaza vindecarea leziunilor (daca exista) si diminuarea pruritului (daca exista). In cazul alergiilor la mancare, schimbati producatorul, alegeti o hrana de calitate superioara.



Un regim alimentar bogat in vitaminele A, D si E accelereaza refacerea pielii si a blanii. Efectuati deparazitarile externe periodic, precum si o buna toaletare a cainelui.



Sursa foto



Nicolae Hasegan

ZooLand.ro

 
Distribuie articolul pe:

Cauți sau oferi servicii pentru animale? Aici găsești anunțuri dedicate adopțiilor, vânzării și cumpărării de animale, accesorii, hrană și servicii veterinare. Fie că ești în căutarea unui nou prieten blănos sau ai produse și servicii de oferit pentru iubitorii de animale, această secțiune este locul perfect pentru tine!