Serpii constrictori

pitonulInfasurati strans in jurul animalului-victima, astfel incat forta vitala a acestuia sa fie secata, serpii constrictori nu rateaza aproape niciodata masa. Moartea se prezinta in multe forme, insa una dintre cele mai dramatice si mai neplacute este cea in care unii serpi din aceasta categorie isi strang mortal victimele. Vazand teama din ochii unei antilope sud-africane sau o capra in jurul careia sta strans incolacita o reptila cu ochii sticlosi, moartea pare ca se manifesta in cel mai teribil mod. Informatii recente sugereaza, insa, ca aceasta este, de fapt, mult mai rapida ca in alte cazuri si, prin urmare, mult mai putin dureroasa sau dramatica decat imaginea ei.



Pitonii inghit caimani, oposumi, cerbi si capre intregi. Unul dintre acestia, mai precis un piton African de stanca, a fost surprins intr-o fotografie extraordinara, strangand si incercand sa inghita o capra. Sarpele insusi este urias, ajungand la 4,5 metri lungime, ceea ce inseamna ca prada nu i-a ridicat prea multe probleme.



Serpii care ucid prada in acest fel sunt, in general, neveninosi. Printre ei se numara: anaconda, pitonii, serpii rege, serpii carpeta sau serpii boa. Daca prada este reprezentata de mamifere mici, acestia o prind si o trag catre centrul inelului pe care il formeaza corpul lor, iar daca este vorba despre o prada de dimensiuni mari serpii constrictori se tarasc si se incolacesc in jurul ei.



Un alt piton de stanca, lung de 3 metri, fotografiat tot in Africa, a fost surprins luptandu-se cu un cerb. Reptila s-a incolacit in jurul corpului animalului tip de o jumatate de ora, reusind, in cele din urma sa-l inghita.



Sarpe carpeta lung de aproximativ 2 metri poate inghiti o gaina de dimensiuni mari, stand agatat cu capul in jos. Ca toti constrictorii, el isi consuma prada incepand de la cap.



Candva s-a crezut ca moartea prin strangere este cauzata de asfixiere sau sufocare, sarpele tinand prada atat de tare incat acesteia ii este imposibil sa mai respire. Noile cercetari au aratat insa ca moartea vine prin mijloace diferite.



Cercetarile au revelat faptul ca multe animale, care constituie prazi ale serpilor constrictori, mor mult mai repede decat daca s-ar asfixia, unii oameni de stiinta fiind de parere ca stansoarea constrictorilor este atat de puternica incat inima nu poate face fata presiunii si cedeaza. Astfel, prada moare subit, in urma unui stop cardiac.



Ipoteza privind moartea prazii unui constrictor este inca in curs de cercetare, dar ceea ce oamenii de stiinta stiu cu siguranta este abilitatea cu care serpii exercita presiune asupra victimelor lor. Cel mai puternic dintre ei este anaconda verde, care poate aplica o presiune de 4000 kg cu ajutorul corpului sau incolacit. Cercetatorii au fost uimiti sa constate ca anaconda nu isi foloseste nici macar un sfert din forta totala pentru a-si sufoca victimele. Daca ar proceda astfel, coastele si oasele mai mari s-ar rupe, ar iesi prin piele si ar impiedica astfel sarpele sa isi inghita prada.



Coltii pitonului si ai altor constrictori ii ajuta sa impinga prada in jos pe gat, in timp ce muschii ii ajuta sa o miste in jos in stomac. Poate dura in medie 2-3 luni pana cand hrana este digerata si ore pentru ca sarpele sa inghita toata prada atunci cand aceasta este de dimensiuni mari. Procesul inghitirii si digerarii prazii este unul deosebit de interesant, favorizat de faptul ca majoritatea serpilor constrictori au oasele maxilarelor articulate printr-un ligament elastic, ceea ce duce la capacitatea de a inghiti prazi mai mari decat propriul diametru corporal.



Constrictorii demonstreaza cat sunt de puternici prin capacitatea lor de a ucide animale mult mai mari decat ei, fiind dovada vie a faptului ca natura poate fi pe cat de cruda pe atat de uimitoare. Felul in care isi ucid prada este unic in lumea animala, fiind caracteristic tuturor serpilor neveninosi, de la marele anaconda la banalul sarpe de casa.



Sursa foto



Corina Dovinca

ZooLand.ro

 
Distribuie articolul pe:

Cauți sau oferi servicii pentru animale? Aici găsești anunțuri dedicate adopțiilor, vânzării și cumpărării de animale, accesorii, hrană și servicii veterinare. Fie că ești în căutarea unui nou prieten blănos sau ai produse și servicii de oferit pentru iubitorii de animale, această secțiune este locul perfect pentru tine!