Delfinul de Gange (Platanista gangetica)

delfin gangeA fost recunoscut ca specie separata incepand din anii ’70, desi unele controverse au ramas inca in ceea ce priveste relatia lui cu delfinul de Indus (Platanista minor). Are un corp destul de indesat, un cioc lung, ingust, prevazut cu 26-39 de perechi de dinti sus si 26-35 de perechi de dinti ascutiti jos. Pielea este deschisa la culoare, intr-o nuanta maro-cenusie, ce devine mai pala pe corp, deseori avand o tenta de roz. Inotatoarele sunt mari, iar cea dorsala este nedezvoltata, fiind mai degraba o coama triunghiulara decat o inotatoare. Fruntea se ridica abrupt, iar ochii sunt foarte mici. Femelele tind sa fie mai mari decat masculii. Are o lungime de 1,5 – 2 m. si o greutate de 80-85 de kg. Denumirea locala a delfinului de Gange este “susu” si face referire la sunetele pe care acesta il emite atunci cand respira.



Specia Platanista gangetica traieste exclusiv in rauri – in sistemul de rauri format din Gange, Meghna si Brahmaputra din India, Nepal, Bhutan si Bangladesh sau in raul Karnaphuli din Bangladesh. In Nepal s-a inregistrat o preferinta pentru raurile repezi si limpezi, insa in India specia prefera zonele lente ale Gangelui.



Acest delfin este, de regula, solitar, desi poate fi intalnit si in grupuri mici, formate din 4-6 membri. Ochii lui sunt lipsiti de cristalin, fapt pentru care singura lor functie este aceea de a detecta directia luminii. In apele noroioase din habitatul lor, nu este necesara o vedere buna, iar ecolocatia este folosita numai pentru a detecta hrana si pentru navigatie. Indivizii au tendinta sa inoate cu o aripa inotatoare atarnata de-a lungul substratului raului si vor rama in jur cu ajutorul ciocului pentru a detecta  crevetii si pestii cu care se hranesc.



Nasterea poate avea loc de-a lungul intregului an, insa pare a fi mai concentrate in intervalele: decembrie-ianuarie si martie-mai. Dupa aproximativ un an, tinerii sunt intarcati, iar maturitatea sexuala o ating in jurul varstei de zece ani. In timpul musonilor, delfinii de Gange tind sa migreze catre afluentii sistemelor raului principal. Ocazional, indivizii inoata cu ciocurile iesite din apa si pot executa sarituri, iesit complet din apa si aterizand pe o parte a corpului.



Sursa foto



Corina Dovinca

InCasa.ro

 
Distribuie articolul pe:

Cauți sau oferi servicii pentru animale? Aici găsești anunțuri dedicate adopțiilor, vânzării și cumpărării de animale, accesorii, hrană și servicii veterinare. Fie că ești în căutarea unui nou prieten blănos sau ai produse și servicii de oferit pentru iubitorii de animale, această secțiune este locul perfect pentru tine!