De ce cainele meu mananca iarba?

caine mananca iarbaOricarui stapan de patruped i s-a intamplat  sa iasa cu animalul de companie la plimbare in parc sau pe o pajiste inverzita si catelul sa se repeada si sa infulece lacom manunchiuri de iarba proaspata mai ceva ca o vaca. Unora ni se pare ilar, iar altora ne ridica semne de intrebare: de ce cainele mananca iarba?!



Mostenire genetica si palatabilitate



Inainte de a fi domesticiti cainii erau pradatori care alergau in haite asemenea rudelor apropiate, lupii. In momentul in care prada ierbivora era doborata, era consumata in intregime, inclusiv stomacul si intestinele care contineau vegetalele ingurgitate de victima. Cainii inca mai asociaza iarba cu prada lor. Mai mult, in vremuri cand vanatoarea nu reusea, iar hrana era putina, cainii salbatici consumau ierburi, fructe de padure si radacini pentru a-si stampara foamea. Chiar si acum patrupedul nostru rontaie din cand in cand cate ceva vegetal, motiv pentru care mai nou cainele este considerat animal omnivor si nu carnivor asa cum se stia.



Iarba proaspata si curata de primavara poate parea extrem de apetisanta pentru unii caini, palatabilitatea fiind un alt motiv pentru care catelul nostru se infrupta de zor cand ajunge pe pajiste.



Deficienta nutritionala



Cainele mananca iarba atunci cand ceva lipseste din dieta lui: un mineral, o vitamina, un procent de fibre etc. Iarba este bogata in minerale si unele vitamine, si abunda de fibre naturale, acoperind deficietul din alimentatie. Daca observati ca animalul dumneavoastra consuma constant iarba inseamna ca dieta pe care o urmati este incompleta. Adresati- va medicului veterinar pentru a va indruma spre un alt tip de hrana. In plus oferiti pe langa hrana uscata legume si fructe proaspete sau preparate termic, din cele pe care cainele le agreaza. Spre deosebire de pisici, cainii nu sunt foarte pretentiosi cand vine vorba de vegetale noi adaugate in dieta.



Probleme digestive



Cel mai adesea veti vedea cainele infulecand de zor iarba fara sa o mai mestece, apoi dupa cateva minute vomita. Asemenea pisicilor cainii folosesc iarba cu rolul de medicament pentru deranjamentele gastrice. Aciditatea gastrica este cea mai frecventa probleme pe care cainii o trateaza cu iarba. Bila se acumuleaza in stomac dand arsuri si disconfort. Stomacul prezinta o serie de neuro- receptori care reactioneaza la aciditate, compusi chimici si texturi. Iarba are calitatea de a activa unii dintre acesti receptori, provocand voma. Prin vomitat pe langa iarba ingerata, este eliminat si sucul gastric acid care irita cainele. La cateva momente dupa ce a vomat, cainele se va simti mult mai bine si chiar va putea manca din nou.



Atentie! Daca acest obicei se petrece frecvent inseamna ca animalul dumneavoastra are probleme cu devresarea bilei si cresterea aciditatii gastrice. Consultati medicul veterinar. Oferiti seara inainte de culcare un biscuite pentru ca peste noapte stomacul sa lucreze si sa elimine bila. Impartiti ratia zilnica in mai multe portii pentru a fi mereu ceva in stomacul cainelui.



Modul in care cainele mananca iarba spune multe despre motivul pentru acre face asta. Dupa cum am vazut, un caine care mesteca tacticos fiecare fir de iarba, face asta pentru ca ii place gustul sau pentru ca doreste sa isi suplimenteze dieta. Pe de alta parte daca rupe disperat manunchiuri de iarba si le inghite intregi, inseamna ca este deranjat la stomac si doreste sa se trateze.



De unde mananca iarba?



Este un aspect important. Aveti grija ca pajistea sau gazonul sa fie curat si sa nu fii fost stropit cu fertilizatori, ierbicide sau alte substante chimice toxice. Nu lasati cainele sa manance iarba de pe spatiile verzii de la marginea drumurilor. Iarba de aici este plina de praf si noxe de la automobile. Ademeniti cainele cu o recompensa sau o jucarie in momentul in care vrea sa manance iarba dintr-un loc nepermis.



In concluzie, cainele are voie sa consume iarba. Totusi daca se exagereaza in acest sens, inseamna ca exista o problema de fond si cereti sfatul veterinarului. Puneti acasa intr-un ghiveci iarba, care sa fie mereu la indemana cainelui, in comert gasiti seminte pentru astfel de iarba speciala pentru caini si pisici.



Sursa foto



Nicolae Hasegan

ZooLand.ro

 
Distribuie articolul pe:

Cauți sau oferi servicii pentru animale? Aici găsești anunțuri dedicate adopțiilor, vânzării și cumpărării de animale, accesorii, hrană și servicii veterinare. Fie că ești în căutarea unui nou prieten blănos sau ai produse și servicii de oferit pentru iubitorii de animale, această secțiune este locul perfect pentru tine!