Ingrijirea veveritelor siberiene

veverita siberianaAceste micute rozatoare vargate atrag atentia tuturor atunci cand sunt intalnite in pet- shop-uri. Si cum sa nu te indragostesti de explozia de energie cu coada stufoasa si privire dragalasa. Insa veveritele siberiene nu sutn animale de companie pentru oricine, cu siguranta nu sunt potrivite ca prim animal pentru un copil. Nu pentru ca ar fi pretentioase in ceea ce priveste mancarea sau cusca, ci pentru ca sunt greu de manevrat si stapanit. Socializate de mici pot deveni animale de companie adorabile, insa daca acest aspect lipseste, veveritele vor fi dificil de imblanzit mai tarziu.



Inainte de a achizitiona o veverita siberiana trebuie sa va raspundeti la cateva intrebari:



– Va permiteti financiar?! La noi veveritele au un pret destul de ridicat fata de alte rozatoare; in plus cusca, accesoriile si mancarea costa si ele aproape cat un animal.



– Va permiteti sa cumparati o cusca spatioasa?! Veveritele au nevoie de mult spatiu pentru a zburda si a se catara. O veverita tinuta intr-o cusca subdimensionata va fi extrem de nefericita.



– Aveti suficient timp sa o ingrijiti?! Ca orice animal si veveritele necesita atentie zilnic, hranire, curatenie si afectiune.



– Puteti accepta o muscatura?! Daca nu sunt socializate corect sau uneori cand sunt iritate veveritele pot musca. Leziunea este minora, iar durerea usoara, insa socul este resimtit. Multi stapani renunta la veveritele lor din acest motiv.



– Sunteti dispus sa va securizati casa pentru a putea lasa veverita libera?! Animalele blande pot fi lasate afara din cusca sa exploreze camera. Adora sa se catere peste tot, dar si sa rontaie tot ce le pica in cale. De aceea este obligatoriu sava faceti casa sigura pentru veverite. Cablurile electrice sa fie bine ascunse, eventualele gauri in mobila sau pereti acoperite, obiectele taioase si periculoase indepartate etc.



– Aveti suficient timp si rabdare sa socializati cu veverita?! Dupa cum spuneam, veveritele siberiene necesita multa preocupare in ceea ce priveste imblanzirea. Rabdarea si perseverenta sunt cuvintele de ordine. Poate dura luni de zile pana cand veverita se va apropia fara teama de dumneavoastra.



– Aveti timp zilnic sa va jucati si sa comunicati cu ea?! Doar interactiunea zilnica ofera rezultatele scontate la punctul anterior. 30 – 60 de minute din programul zilnic al dumneavoastra va trebui oferit ei.



– Ii  puteti intelege neplacerile?! Veveritelor siberiene nu le place sa fie apucate sau stranse in mana. Nu le veti putea manipula ca pe alte animale, rozatoare. Ea prefera sa se urce singura in mana dumneavoastra si sa se catere pe corp in sus.



– Sunteti dispus sa ingrijiti un animal care traieste 10- 12 ani?! In captivitate, veveritele siberiene traiesc foarte mult, daca sunt bine ingrijite. Este un angajament pe termen lung.



– Puteti accepta modificarile de comportament?! In sezonul de imperechere cat si pe durata sezonului hibernal, veveritele pot deveni morocanoase sau chiar agresive. Cel mai bine este ca in aceste perioade sa fie lasate in pace, intelese.



Daca ati raspuns afirmativ la majoritatea intrebarilor de mai sus, inseamna ca sunteti pregatit sa detineti o veverita siberiana. Astfel ca ceea ce vom vorbi in continuare va va fi extrem de util.


Comportament si socializare



Dupa cum ati dedus si din intrebarile de mai sus, veveritele siberiene sunt animale speciale care necesita o atentie aparte. Socializarea trebuie inceputa de cat mai devreme pentru a fi sigur ca la maturitate veti avea un animal docil, non- agresiv. Este recomandat sa achizitionati veverita inca de cand este intarcata (8 saptamani) pentru a obtine niste rezultate bune in acest sens. La aceasta varsta animalul are nevoie sa fie hranit din mana. Va depinde de stapan ca de mama lui (fapt ce consolideaza legatura). Hraniti puiul cu nuci, alune, fructe de padure sau seminte de floarea-soarelui, direct din mana, una cate una. El va fi incantat sa le primeasca si va va aprecia. La final oferiti si o portie zdravana de joaca.



Purtati puiul de veverita intr-un buzunar al hanoracului. In primul rand ii va face placere sa se odihneasca la intuneric si caldura, iar in al doilea rand se va obisnui cu mirosul dumneavoastra. Daca aveti posibilitatea faceti asta in fiecare zi, timp de cateva saptamani. Cand va mai creste, cel putin o ora in fiecare zi de atentie, joaca si comunicare va intari relatia.



Daca aveti de-a face cu un animal matur sau unul anti- social, atunci fiti rabdator. Increderea se castiga greu! In primele 2 saptamani de cand aduceti veverita acasa nu incercati sa stabiliti contact fizic cu ea. Lasati- o sa se acomodeze cu cusca si incaperea. Este o perioada oricum destul de stresanta pentru ea, nu e nevoie sa  adaugati extra- tensiune. De cate ori aveti ocazia apropiati- va de cusca si vorbiti-i pe un ton moale. Puneti in cusca un tricou sau un accesoriu de imbracaminte care va apartine pentru a se obisnui cu mirosul. Oferiti zilnic prin intermediul gratiilor ceva delicios de mancare: alune, nuci, seminte de floarea soarelui, bucatele de fructe proaspete. Fiti rabdator si lasati animalul sa isi ia singur mancarea.



Dupa o vreme cand deja se apropie singur de mancarea oferita printre gratii, incercati sa introduceti mana in cusca si sa ii oferiti recompensa in acest fel. Aveti ocazia sa stabiliti primul contact fizic. Nu grabiti momentul, oferiti- i libertatea sa faca singura acest pas. Pe masura ce devine tot mai increzatoare, mutati deliciul tot mai sus pe mana, astfel incat sa fie nevoita sa se urce in palma. Repetati si perseverati! Cu cat interactionati mai mult cu animalul cu atat se va imblanzi mai repede!



Orice rozator de companie daca este neglijat mult timp se salbaticeste. Trebuie sa impiedicati aceasta. Un animal speriat e foarte probabil sa muste daca este deranjat. In momentul in care sunteti muscat, ciupiti animalul de ceafa pentru a va elibera.



Desi traiesc in interior la caldura, veveritele siberiene stiu cand s-a instalat iarna. In  mediul natural ele hiberneaza, in captivitate nu este cazul, decat daca temperatura ambientala este foarte scazuta. Imitand hibernarea, ele isi strang mancare intr-un colt al custii. Nu incercati sa umblati acolo! Veverita infuriata, dornica sa isi protejeze agoniseala, va va ataca. Oricum in sezonul rece, veveritele siberiene sunt mai irascibile de fel.



Mai multe veverite?!



Veveritele siberiene sunt animale solitare si teritoriale, astfel ca luptele sunt frecvente. Puteti gazdui mai mult de un exemplar cu conditia ca ei sa fii fost crescuti impreuna de mici: doi frati sau doi pui din cuiburi diferite, dar de varste apropiate.  Veveritele mature cu greu vor putea accepta un nou coleg de cusca. In general masculii accepta mai usor o femela in teritoriul lor, decat o femela rezidenta un mascul nou- venit. Doi masculi se pot rani destul de grav daca nu se inteleg.

 

Adapostirea



Cusca



Sa fie cat mai spatioasa! Veveritele au multa energie, pe care si- o consuma alergand si catarandu-se pe gratiile custii. Sunt recomandate custiile cu gratii de metal (apropiate, 1 cm distanta intre ele), mai mult inalte decat dezvoltate pe orizontal.  Peretii custii nu ar trebui sa fie formati niciun centimetru din lemn sau plastic, care poate fi ros cu usurinta de veverita, evadarile in acest mod fiind destul de frecvente.



Asezati cusca intr-o camera linistita, fara curenti de aer, luminoasa, dar nu in bataia directa a soarelui. Oferiti  aproximativ 12 ore pe zi de lumina (naturala sau artificiala) pentru a-si regla bioritmul.



Asternutul



Daca cusca aleasa are baza formata din gratii, cu tavita dedesubt, asternutul  e optional.  Puteti oferi tala?, vata sau prosoape de hartie cu care veveritele isi captusesc culcusul.



Jucarii si accesorii

Oferiti o casuta in care veverita sa isi  construiasca culcusul. Acest este spatiul ei intim in care se simte in siguranta si unde se poate retrage oricand. Oferiti multe jucarii de ros. Veveritele siberiene adora sa roada, iar daca nu au ce vor distruge cusca. Jucariile de lemn speciale pentru rozatoare sunt ideale in acest scop, alaturi de ramuri de copac (par, stejar, artar, mar), bineinteles bine spalate si curatate. Pe langa acestea, franghii, platforme, jucarii pentru papagali sau orice obiect inofensiv poate fi transformat in distractie. Neaparat instalati si o roata in cusca, de preferabil una de metal. Veverita va pedala in continuu toata ziua.



Dieta



Veveritele siberiene in mediul natural sunt omnivore, consuma atat diverse seminte si fructe, cat si insecte, pasari si ouale acestora sau chiar soparle. Oferiti un amestec complet de fructe, nuci, seminte si legume uscate pe care le gasiti in pet- shop- uri. In general orice meniu pentru rozatoare poate fi administrat si veveritelor. Cele mai apropiate  de necesitatile lor sunt cele pentru chinchila sau veverite degu. In completare oferiti si fructe si legume proaspete in portii mici (mere, portocale, struguri, pere, prune, morcovi, brocoli, cartofi dulci). Extrem de apreciate sunt nucile, semintele de floarea- soarelui, alunele de padure si arahidele (evident nesarate). Nu va sfiiti sa oferiti si recompensele sau batoanele pentru rozatoare pe care le gasiti in pet- shop- uri.



Suplimentele vitaminice nu sunt necesare daca veverita primeste o dieta completa. Din cand in cand adaugati in apa de baut doza corecta de vitamine speciale pentru rozatoare. Blocurile  cu minerale sau osul de sepie poate fi o sursa importanta de calciu si nu ar trebui sa lipseasca din cusca.


Apa proaspata sa fie mereu prezenta in cusca. Veveritele siberiene adora sa faca bai de nisip, asemeni chinchilelor, plasati in cusca  o cadita cu nisip din cand in cand si lasati- o acolo cateva ore pentru ca veverita sa se balaceasca in voie.



Sursa foto



Nicolae Hasegan

ZooLand.ro

 

Distribuie articolul pe:

Cauți sau oferi servicii pentru animale? Aici găsești anunțuri dedicate adopțiilor, vânzării și cumpărării de animale, accesorii, hrană și servicii veterinare. Fie că ești în căutarea unui nou prieten blănos sau ai produse și servicii de oferit pentru iubitorii de animale, această secțiune este locul perfect pentru tine!