Stresul la pestii de acvariu

acvariu pesti

Stresul este o conditie care provoaca  disconfort fizic si mental prin eliberarea unor  hormoni in anumite conditii fiziologice. Stresul determina cresterea ritmului cardiac, a presiunii arteriale si a glicemiei. In doze mici stresul poate fi benefic, insa in cantitati mari si indelungat in timp este foarte daunator.



Stresul intalnite la pestii de acvariu este putin diferit si mult mai raspandit. Faptul ca ei sunt inchisi tot timpul intr-un spatiu limitat, in care mananca, inoata si isi fac nevoile, cauzeaza mult stres. Cea mai mare problema este faptul ca ei nu il pot  controla. La pestii stresul are ca si consecinte slabirea sistemului imunitar care duce la imbolnaviri si chiar deces. Stresu afecteaza si invelisul extern, mucos de la suprafata pielii pestilor, care are rol protector antibacterian si antiparazitar, favorizand invazia patogenica la nivel tegumentar.



Orice acvarist trebuie sa stie care sunt cauzele stresului si cum sa le contracareze; aceasta fiind reteta unui acvariu de succes.



Cauzele stresului



Exista o multime de factori care pot cauza stress in acvariu, in continuare vom vorbi pe scurt despre cele mai des intalnite:



Marimea acvariul/ suprapopularea: suprapopularea este una din cauzele majore, care le poate influenta si pe cele din lista  de mai jos. Intr-un acvariu aglomerat parametrii apei sunt mai greu de controlat, pestii au mai putin spatiu „personal”, conflictele sunt mai greu de evitat: stresul se instaleaza foarte rapid. O regula generala spune ca pentru fiecare 2,5 cm de peste sunt necesari 10 l de apa. Unele specii se pot simti bine si in spatiu mai redus, iar altele, cum sunt pradatorii, necesita mult loc pentru a- si urmari rivalii.



pH- ul: modificarile bruste de pH cauzeaza rapid stres. Majoritatea pestilor se adapteaza la  schimbarile usoare de pH, insa pe termen lung pot fi afectati negativ. Cresteri sau scaderi ale pH- ulu cu 1,5 unitati nu trebuie considerate acceptabile. Ele stau la baza stresului cronic.



Temperatura: fluctuatiile temperaturii sunt de multe ori ignorate. Chiar si modificari cu 1 grade per 24 de ore pot afecta pestii, cauzand stres.  Respectati intervalele de temperatura specifice fiecarui tip de peste. Temperatura prea ridicata sau prea scazuta  nu este benefica in timp.  Elemente din mediul ambiant cum ar fi: aerul conditionat, incalzirea locuintei, expunerea la soare, iluminatul, pot influenta temperatura acvariului cu 1- 2 grade in fiecare zi.



Salinitatea: unele specii de pesti necesita un anumit tip de salinitate. Nerespectand acest parametru, organismul lor se va chinui sa mentina un gradient osmotic intre acesta si mediul acvatic. Consecinta: stres!



Amoniacul, nitratii si nitritii: in concentratie prea mare afecteaza grav organismul pestilor.



Oxigenarea: slaba oxigenare a apei determina pestele sa faca eforturi  pentru a respira. Daca nu se iau masuri imediat, alterarea starii de sanatate si chiar decesul se instaleaza foarte rapid.



Compatibilitatea: este un alt aspect important! Pestii mai mari sau cei agresivi ii  haituiesc pe ceilalti. Intr- un spatiu restrans cum este acvariul ei nu au unde sa se refugieze. Existenta cat mai multor locuri de ascuns este esentiala. Unele specii de pesti se simt bine doar in carduri, de aceea indivizii izolati vor deveni foarte stresati. Alti  pesti trebuie tinuti singuri. Unii se lupta chiar cu semenii de- ai lor. Informati- va inainte sa achizitionati pestii. Vedeti care sunt compatibili. Aduceti impreuna pesti care tolereaza acelasi nivel de pH, temperatura, duritate a apei. Stresul apare si in momentul hranirii; faptul ca multi pesti trebuie sa concureze pe mancare. Hraniti  pe toata suprafata apei, nu doar intr-un singur loc.



Nutritia: improprie duce la stres, cronic. Hrana de tipul fulgilor sau peletelor ofera pestilor principiile metabolice de baza, insa nu este suficienta. Pestii au nevoie si de hrana naturala uscata, congelata sau vie.



Interventiile in acvariu: recoltarea si prinderea pestilor, redecorarea acvariului sau orice interventie in acvariu cauzeaza stres acut pestilor. Minimizati pe cat posibil aceste actiuni. De asemenea acvariul expus intr-o zona intens circulata, cu zgomot, vibratii si „ciocanit in geam”, nu este favorabil pestilor. Transportul pestilor de la furnizor la magazin, de la magazin acasa si introducerea in noul acvariu sunt foarte stresante pentru pesti. Multi pesti mor imediat ce sunt introdusi in noul acvariu.



Cum eliminam stresul?



Eliminand cauza! Stresul acut este usor de recunoscut si poate fi contracarat imediat: pestele nu mai mananca, sta mai  mult ascuns, respira la suprafata, se misca apatic,  rani, semne clare de imbolnavire.



Stresul cronic este greu de decelat. Poate dura saptamani sau luni pana cand sa apara primele semne, iar atunci de multe ori este prea tarziu. Daca aveti pesti care s-au imbolnavit brusc si au murit, inseamna ca ceva nu functioneaza corect si trebuie luate masuri imediate pentru eliminarea cauzei si salvarea vietii celorlalti pesti.



In comert veti gasi substante numite „anti-stress”, care pot fi folosite atunci cand pestii sunt transportati, prinsi sau cand au avut loc interventii in acvariu. Chiar daca nu reusesc sa elimine tot stresul, il vor diminua .



Ca acvaristi suntem responsabili de viata pestilor. Trebuie sa avem grija sa oferim conditii propice ale apei, hrana de calitate si mediu acvatic specific. Daca toate aceste conditii sunt respectate, atunci si nivelul de stres al pestilor nostri va fi redus considerabil.



Nicolae Hasegan

ZooLand.ro

 
Distribuie articolul pe:

Cauți sau oferi servicii pentru animale? Aici găsești anunțuri dedicate adopțiilor, vânzării și cumpărării de animale, accesorii, hrană și servicii veterinare. Fie că ești în căutarea unui nou prieten blănos sau ai produse și servicii de oferit pentru iubitorii de animale, această secțiune este locul perfect pentru tine!