Reguli de baza pentru reusita in dresaj

dresajDetinerea unui caine nu inseamna doar distractie, mangaieri si hrana in castron. Un caine are nevoie de educatie, care se face prin dresaj. Un caine educat se va descurca mai bine  in mediul sau inconjurator si ii va face mai putine probleme stapanului. Dresajul ajuta cainele sa se disciplineze si aduce un inalt nivel de relaxare stapanului. Ca orice lucru si dresajul canin poseda cateva reguli de baza, de la care nu aveti voie sa va abateti. Respectarea acestor reguli va asigura reusita in aceasta actiune.



1. Fiti consecvent: stabiliti inca de la inceput ce comanda doriti sa execute cainele, ce cuvant folositi pentru a o denumi si care este tonul pe care o rostiti. Pe toata durata dresajului acesti parametri vor fi respectati. Nu doriti ca animalul sa devina confuz la un moment dat vis-a-vis de ceea ce doriti sa ii transmiteti.



2. Suportul familiei: cainele va invata sa asculte comenzi de la oricare membru al familiei. Insa aceasta presupune ca fiecare stie cum se formuleaza corect comenzile. Reeditand punctul anterior, si restul familiei trebuie sa fie consecventa in dresaj. Comanda „Sezi” este aceeasi pentru toti, nu „stai jos”, nu "stai locului" etc.



3. Fara jumatati de masura: cainele va primi recompensa doar in momentul in care executa corect comanda data. Asteptati maxim o secunda pana sa ii oferiti premiul, timp in care va asigurati ca stie ce are de facut. „Sezi” inseamna asezarea posteriorului pe sol si ramanerea in aceast pozitie; nu doar lasarea fundului mai jos apoi rapid ridicarea in picioare.



4. Fara plictiseala: tineti sedintele de lucru scurte, nu mai mult de 10 minute, pentru ca animalul sa fie concentrat la maximum la ceea ce ii spuneti. Depasind acest interval de timp, i se reduce atentia sau ajunge sa se plictiseasca. Sesiunile de dresaj scurte, de mai multe ori pe zi sunt cheia succesului.



5. Momentul perfect: oricat d einteligent ar fi cainele si dornic de lucru sunt momente in care corpul lui functioneaza mai lent sau cand recompensele sunt mai putin apreciate. De aceea alegeti momentele din zi in care cainele este cel mai agil si usor de motivat.



Daca va orientati dresajul pe recompensele gustoase de hrana atunci sedinta de lucru se va desfasura inainte de masa. Daca mangaierile si jucariile sunt cele care il atrag pe catelul dumneavoastra, atunci sesiunile de dresaj se vor desfasura in momentul in care va intoarceti de la serviciu, cand cainele este dornic de atentie.



6. Detineti controlul: nu mai e nici un secret ca patrupedele ne considera haita lor. Iar intr-o haita liderul are puterea deplina. Deveniti liderul haitei! Rostiti comenzile pe un ton ferm, poruncitor, dar nu agresiv. Ramaneti calm! Daca va pierdeti cumpatul cainele va sesiza asta si o va considera semn de slabiciune, pe care il va exploata in avantajul sau.



7. Fara pedepse: dresajul se axeaza doar pe comportament pozitiv. Cainele primeste ceva bun de mancare daca executa ceea ce ii cerem. Daca nu executa, atunci nu va primi nimic, pedeapsa suficient de mare pentru el. Agresivitatea,  urlatul sau pedepsitul de orice fel nu fac decat sa streseze animalul si sa ii diminueze siguranta de sine.



8. Pas cu pas: incepeti dresajul cu comenzile de baza, usor de invatat si executat. Cand o comanda noua a fost invatat perfect si cainele o executa corect de fiecare, trecem la o alta. Nu incercati sa ii predati mai mult de o comanda in aceeasi sesiune de lucru. La inceputul si finalul fiecarei sesiuni de dresaj repetati una sau doua din comenzile deja asimilate. Daca observati nesiguranta la una dintre ele, reveniti si predati- o din nou.



9. Recompensele: cercetati ce fel de recompense adora cainele dumneavoastra. Cu cat ii face mai multa placere cu atat va fi mai motivat. Recompensele speciale din pet- shop sunt bune pentru catei, insa ei cu siguranta vor prefera  bucatele de pui gatit, branza sau alte delicii din frigider. In contextul asta au voie sa le guste. Recompensele vor fi portionate in bucatele mici, usor de mestecat si inghitit. Nu vrem ca animalul sa se chinuie sa rontaie recompensa si sa nu mai fie atent la noi.



10. Numele: rostiti numele inainte de orice comanda. Astfel ii captati atentia si va asigurati ca va aude si va intelege.



11. Comenzile vor fi reprezentate de cuvinte scurte, cu rezonanta. Evitati folsoirea cuvintelor foarte des utilizate in limbajul nostru de zi cu zi.  Comanda se spune o signura data, clar si ferm, nu se repeta.



12. Mediul in care va desfasurati lectiile trebuie sa fie unul linistit, fara tentatii pentru caine. Pe masura ce animalul invata si este sigur pe el, puteti muta „sala de clasa” in parc sau oriunde in exterior.



Dresajul presupune mult efort si calm din parte stapanului. Insa la final va ofera o satisfactie enorma. Transformati sedintele de dresaj intr-o activitate distractiva atat pentru dumneavoastra cat si pentru caine.



Sursa foto



Nicolae Hasegan

ZooLand.ro

 
Distribuie articolul pe:

Cauți sau oferi servicii pentru animale? Aici găsești anunțuri dedicate adopțiilor, vânzării și cumpărării de animale, accesorii, hrană și servicii veterinare. Fie că ești în căutarea unui nou prieten blănos sau ai produse și servicii de oferit pentru iubitorii de animale, această secțiune este locul perfect pentru tine!