Alimente toxice pentru pisici

pisica frigider

In zilele noastre se aduce tot mai mult in discutie alimentatia sanatoasa, ce ar trebui sa mancam, ce ar trebui sa evitam. In acest context, iubitorii de animale au inceput sa acorde mai multa atentie  hranei pe care o ofera companionilor lor. Am invatat sa citim etichetele si sa sanctionam marcile de hrana care fac rabat de la acest principiu. Multi stapani de animale s-au intors spre hrana preparata in casa, care fara indoiala e mai sigura si mai sanatoasa, daca stim sa respectam principiile nutritionale ale fiecarui animal in parte.



Pisicile au tendinta sa fie rasfatate cu tot felul de alimente de pe masa noastra. Indiferent ca ati ales o dieta preparata in casa sau doar va alintati felina din cand in cand, are trebui sa stiti ca exista alimente in frigiderul nostru care pot face rau pisicii. Despre cele mai importante vom discuta mai jos.



Strugurii si stafidele



Specialistii nu au reusit sa descopere inca ce anume din aceste fructe determina reactiile toxice ce apar in organismul pisicii. Cert e ca rinichii pisicilor sunt grav afectati, uneori chiar de cantitati reduse din acest fruct. De la animal la animal doza tolerata este diferita, insa cel ami bine este sa nu riscati. Daca stiti ca pisica a consumat struguri sau stafide, mergeti repede la veterinar. Chiar daca efectele nu sunt imediate, rinichii odata alterati nu se mai refac.



Ciocolata



Majoritatea stapanilor de pisici sunt constienti ca acest produs este toxic pentru pisici, cu toate acestea numeroase cazuri de intoxicatii cu ciocolata se prezinta anual la medicul veterinar.  Ciocolata uitata prin casa este usor accesibila felinelor curioase. Teobromina regasita in ciocolata este cea care pune probleme. Se gaseste in cantitati mai mari in ciocolata menaj si specialitatiile din ciocolata. Afectarea animalului depinde de cantitatea ingerata si de greutatea acestuia. Cantitati foarte mari de ciocolata consumata poate duce la coma si chiar deces. Diareea este o alta consecinta.



Ceapa si usturoiul



Precum si celelalte plante din familie, contin sulfoizi si disulfiti, care distrug globulele rosii cauzand anemia Heinz. Ceapa este cu  mult mai toxica decat usturoiul, insa ambele trebuie evitate. Gatite sau crude, aceste plante au acelasi efect nociv. Evitati sa hraniti pisica cu mancare gatita in care ati pus ceapa sau usturoi. Hrana de bebelusi contine pudra de ceapa, cititi cu atentie eticheta inainte de a oferi pisicii astfel de mancare.



Ciupercile



Unele specii de ciuperci pot fi toxice pentru pisici. Pentru a le evita pe cele daunatoare, renuntati sa hraniti pisica cu orice tip de ciuperci.



Sarea



Este la fel de daunatoare ca si pentru om. cantitati mari de sare pot duce la intoxicatie cu sodiu, precum si senzatie de sete. Pot aparea stari de voma, diaree si tremor. De altfel sarea nu este necesara pisicilor in nicio doza. De aceea hrana pentru pisici desi miroase apetisant nu are gust bun pentru noi.



Xylitolul



Mai precis, produsele alimentare ce il contin, trebuie evitate. Xylitolul se gaseste in toate produsele „fara zahar”, dar si in numeroase dulciuri. El produce hipoglicemie accentuata la pisici, iar in cantitati mari chiar decesul. Asa ca nu lasati pisica sa manance guma de mestecat.



Tomatele verzi



Dar si tulpinile si frunzele acestora, precum si cele ale cartofului, sunt extrem de toxice pentru pisici. O singura rosie cherry poate cauza disconfort gastrointestinal sever.

Pe de alta parte, rosiile coapte, carora li s-a indepartat codita verde, sunt foarte sanatoase chiar si pentru pisici.



Laptele



Da, laptele este atat de asociat pisicilor incat ne este greu sa credem  ca i-ar putea face vreun rau. Nu putem spune ca laptele este toxic pentru pisici, insa multe feline sufera de intoleranta la lactoza.  La aceste pisici laptele provoaca disconfort gastric si diaree acuta.



Alcoolul



Toxic si pentru oameni si pentru pisici. Intoxicatia cu alcool poate duce la convulsii, coma si moarte.



Cafeina



Dar si teina din ceai, sunt toxice pentru pisici.



Nu privati pisicile de unele delicii „omenesti”, insa fiti cu bagare de seama ce anume consuma. Ce e bun pentru noi poate fi daunator pisicii.



Sursa foto



Nicolae Hasegan

ZooLand.ro

 
Distribuie articolul pe:

Cauți sau oferi servicii pentru animale? Aici găsești anunțuri dedicate adopțiilor, vânzării și cumpărării de animale, accesorii, hrană și servicii veterinare. Fie că ești în căutarea unui nou prieten blănos sau ai produse și servicii de oferit pentru iubitorii de animale, această secțiune este locul perfect pentru tine!