Nutritia pisicii batrane

pisicuta in varsta

Pe masura ce pisica imbatraneste, organismul isi modifica cerintele nutritionale. Sistemul digestiv incepe sa aiba probleme de functionare, iar metabolismul pisicii incetineste. Nutritia este secretul pentru o sanatate de fier pana la cele mai inaintate varste. Cu o nutritie corecta si  adaptata varstei pisicii, puteti prelungi viata felinei iubite.



Cerinte nutritionale specifice



Rata metabolica a pisici in varsta scade, daca la aceasta se adauga si scaderea exercitiului fizic, obezitatea devine o amenintare. Cercetarile arata ca pisica batrana (8 -10 ani) se confrunta cu obezitatea, pe cand pisica geriatrica (peste 12 ani) are de-a face cu mari pierderi in greutate. Raportat la talie si rasa pisicii, batranetea se poate instala mai devreme au mai tarziu. Cereti sfatul medicului veterinar despre nutritia optima pentru pisica dumneavoastra.



Contrar credintelor populare, pisica batrana nu trebuie trecuta pe un regim restrictiv proteic sau caloric. Pisica in varsta are nevoie de proteine  de buna calitate pentru a mentine un sistem imunitar puternic. Proteinele au si un desavarsit rol structural celular si mentin muschii puternici. Pentru o pisica ale carei celule imbatranesc, iar masa musculara se degenereaza, proteinele sunt esentiale. Grasimile ofera energie si contribuie la starea de sanatate a multor sisteme si organe.



In concluzie, pisica batrana va primi o hrana bogata in proteine de inalta calitate. Doar in conditiile in care anumite afectiuni contraindica un consum mare de proteine (boli renale), se va face rabat de la acest principiu.



Tubul digestiv al pisicii isi pierde eficienta pe masura inaintarii in varsta. Astfel apar malabsorbtia. Unii nutrienti nu mai sunt absorbiti in organism. Grasimile sunt cele mai dezavantajate de acest fapt. De aceea pisica trebuie sa consume grasimi usor digerabile. Veterinarul va poate consilia in acest sens. Cereti ajutorul sau atunci cand observati pierderi in greutate ale pisicii, desi dieta nu s-a schimbat.



Gustul si, in special, mirosul pisicii se diminueaza la batranete. Astfel si hrana isi pierde din palatabilitate. Pisica nu va mai fi atrasa de hrana si va manca mai putin, cu consecinte nefaste asupra sanatatii. Luati masuri in acest sens! Oferiti  hrana umeda, care este mai gustoasa. Incalzirea la temperatura camerei a mancarii elibereaza aromele. Lasati conserva 2 ore afara din frigider inainte de a hrani pisica. Sau puteti incalzi mancarea la microunde. Amestecati bine deoarece microundele nu incalzesc uniform hrana. Atat in cazul hranei umede cat si a celei uscate, adaugati o aroma puternica, cum ar fi uleiul sau sucul unei conserve de peste, zeama de carne sau chiar bucatele de carne proaspata.



Constipatia sau diareea se instaleaza  mai usor la pisica senioara. O dieta bogata in fibre poate preveni acest incovenient. Un supliment de fibre in mancare poate asigura un tranzit intestinal optim.



Veti observa ca odata cu inaintarea in varsta pisica va deveni tot mai pretentioasa. Ce-i placea ieri, astazi refuza. Poate fi vorba de palatabilitatea hranei (cum am vazut mai sus) sau este de vina sistemul nervos al pisicii aflat in proces de degenerare. Trebuie sa fiti rabdatori cu pisica varstnica si sa ii satisfaceti mofturile.



Batranetea este insotita adesea de afectiuni bucale, care altereaza masticatia. Dintii cariati, gingiile sensibile impiedica pisica sa mai poata manca. Iar aceasta va refuza hrana. In acest context, tot hrana umeda este cea mai buna solutie. Daca totusi preferati hrana uscata, inmuiati grauntele in apa calduta sau supa de carne.



Hraniti de mai  multe ori pe zi. Pisicile batrane aleg sa manance mai des si mai putin la fiecare masa. Hrana ramasa in castron de la masa la alta, sa nu fie alterata sau sa prinda pielita, pentru ca nu va mai fi pe gustul felinei.



Vitaminele si minerale se pot confrunta si ele cu deficiente in absorbtie. Antioxidanti esentiali precum vitaminele A,C si E nu ar trebui sa lipseaca din dieta zilnica a pisicii. Cereti sfatul medicului veterinar despre ce suplimente alimentare ar fi necesare “bunicutei” dumneavoastra.



Deshidratarea este inevitabila la pisica senioara. Senzatia de sete lipseste la pisici, care uita sa bea apa. Poate fi dificil sa va determinati felina sa bea apa. Puneti mereu la dispozitie un vas sau mai multe cu apa proaspata. Exista in comert, fantani cu apa mereu oxigenata destinate special pisicilor, care se pare atrag mai mult pisica sa bea. Adaugarea unor arome in apa de baut poate sa atraga mai mult pisica.



Un ghiveci cu iarba pisicii proaspata sa fie mereu prezent in locuinta. Pisica va consuma aceasta planta oridecateori va avea anumite probleme digestive.



Cautati in comert tipurile de hrana destinate speciale pisicilor in varsta. In general, acestea sunt formulate in asa fel incat sa satisfaca nevoile pisicilor batrane. Nu va lasati furati de ce scrie pe ambalaj la prima vedere. Cititi eticheta!



Hrana preparata in casa poate fi o alternativa sanatoasa, doar daca aveti cunostintele necesare despre necesitatile metabolice ale pisicii senioare. Hrana facuta in casa este mai gustoasa si mai sanatoasa. Daca aveti timpul si informatiile necesare, apelati la acest tip de hrana pentru pisica iubita.



Sursa foto



Nicolae Hasegan

ZooLand.ro

 
Distribuie articolul pe:

Cauți sau oferi servicii pentru animale? Aici găsești anunțuri dedicate adopțiilor, vânzării și cumpărării de animale, accesorii, hrană și servicii veterinare. Fie că ești în căutarea unui nou prieten blănos sau ai produse și servicii de oferit pentru iubitorii de animale, această secțiune este locul perfect pentru tine!