Barraband – papagalul superb

Barraband

Papagalul Barraband (Polytelis swainsonii)  este cunoscut in acvicultura si ca papagalul superb sau papagalul cu piept rosu. Aceasta frumoasa pasare originara de pe continentul australian este o pasare de companie foarte apreciata, relativ usor de intretinut, care impresioneaza cu penajul viu colorat.

Origine si habitat

Papagalul superb provine din Australia, mai precis regiunile sud-estice: New South Wales, Victoria si Riverina. Iarna migreaza spre nord.

Papagalii prefera padurile de eucalipt si nu numai, din apropierea cursurilor de apa. Dar pot fi intalniti si pe campii cu multe tufaisuri, pasuni si fanete, dar si in apropierea terenurilor agricole. Pentru ca se stabilesc imprejurul culturilor de cereale, multi fermieri ii considera pasarile lor de companie.

Ecologie

Papagalul Barraband mai numara in prezent doar 6500 de exemplare in libertate. Din acest motiv este trecut pe lista speciilor amenintate cu disparitia, cu calificativul “vulnerabil”. In ultimii ani populatia de Barraband s-a redus considerabil din cauza defrisarilor, dar si a braconajului.

Descriere

Papagalul superb se numeste astfel dintr-un motiv bine intemeiat: penajul deosebit de frumos colorat. Barrbandul este un papagal de talie mijlocie, masurand pana la 40 de cm, inclusiv coada lunga si ascutita.

La aceasta specie dimorfismul sexual este foarte bine reprezentat. Masculul este cel care are privilegiul sa poarte podoabele speciei. Corpul lui este acoperit cu pene de un verde aprins, cu reflexii albastrui. Masculul se identifica prin desenul galben de la nivelul fruntii, fetei si barbiei si mai ales prin linia rosu-viu de la nivelul pieptului. Aripile sunt albastre pe partea superioara, iar inferior sunt negre.

Femela este imbracata total in diferite nuante de verde, mai putin vii decat cele ale masculului. Ii lipsesc desenul galben al fetei si linia rosie de pe piept. Coapsele sunt rosiatice, iar penele de pe interiorul cozii au o nuanta de roz.

Ambele sexe au ciocul roz, irisul rosu si picioarele gri.

Tineretul se aseamana mult cu femela, cu mentiunea ca nuantele de verde sunt mai pale. Masculii tineri se identifica greu fata de femele, pana ajung la varsta maturitatii. La masculi maturitatea sexuala se atinge la 2 ani, iar la femele la 1 an.

Comportament

Papagalii Barraband formeaza cupluri pe viata. De regula traiesc in mici colonii alcatuite din 8 – 10 perechi, fiecare cu autonomia proprie in ceea ce priveste hranirea si cuibul.

Isi construiesc cuibul in copaci, pe crengile scobite sau in scorburi. Femela este cea care cloceste ouale, in timp ce masculul se ocupa cu hranirea ei si a puilor mici. Mai multi masculi se aduna in grupuri si merg in cautarea hranei impreuna. Incubarea oualor dureaza 22 de zile.

Hranire

Papagalul superb se hraneste preponderent pe sol cautand seminte, fructe, flori, nectar si chiar insecte. Din cand in cand raman in copaci pentru a se hrani.

Vom reveni intr-un alt articol cu informatii despre ingrijirea acestei frumoase pasari.

Sursa foto

Nicolae Hasegan
ZooLand.ro


Distribuie articolul pe:

Cauți sau oferi servicii pentru animale? Aici găsești anunțuri dedicate adopțiilor, vânzării și cumpărării de animale, accesorii, hrană și servicii veterinare. Fie că ești în căutarea unui nou prieten blănos sau ai produse și servicii de oferit pentru iubitorii de animale, această secțiune este locul perfect pentru tine!