Pisica si schimbarea locuintei

pisicutaCum sa faci mutatul cat mai usor pentru ea?

 

Pisicile sunt animale teritoriale si care adora rutina. Schimbarea locuintei si mutatul sunt activitati foarte stresante pentru noi oamenii, si cu atat mai mult pentru pisici. Aproximativ 50% dintre pisici intra in depresie sau se streseaza atunci cand isi schimba teritoriul. Incercati sa va intelegeti pisica si sa fiti alaturi de ea, daca o astfel de schimbare in viata voastra este prevazuta in viitorul apropiat. Aflati mai multe in continuare.



Pisica si teritoriul



Ca majoritatea animalelor, si pisicile dispun de un anumit teritoriu (in speta casa in care locuiesc) pe care si-l apara si unde se simt in siguranta. Atat masculii, cat si femelele isi marcheaza teritoriul; ce-i drept femelele mai putin intens decat masculii. Orice obiect sau colt al casei va fi atins de pisica pentru a capata mirosul ei specific, care ii va semnaliza potentialului intrus ca acest spatiu este adjudecat. O pisica luata si pusa dintr-odata intr-un mediu nou, este ca un peste pe uscat. Abundenta de mirosuri sau dimpotriva, lipsa acestora o infricoseaza, deoarece nu stie cum sa se comporte. De asemenea pisicile salbatice, de fiecare data cand pleaca la vanatoare se intorc la teritoriul lor. Instinctul de apartenenta e foarte bine dezvoltat la aceste animale.



In situatia mutatului, tot ceea ce cunostea pisica se schimba brusc asa ca este firesc sa fie nelalocul ei in primele zile. Unele pisici isi revin mai repede, altele mai greu. In general dupa prima saptamana pisica este aproape complet adaptata la noul mediu.



Impachetarea



Fie ca va mutati cu mobilierul sau doar cu lucrurile personale, este necesar sa impachetati. O actiune stresanta atat pentru voi cat si pentru felina, din cauza agitatiei si zgomotelor raspandite peste tot in casa. De aceea, pisica va fi inchisa intr-o camera, care va fi lasata la urma. Aici ii veti aseza litiera, culcusul, jucariile si castroanele cu hrana si apa.



Abia cand toate lucrurile au fost stranse, ba chiar si incarcate si deja transportate, incepeti impachetatul si in aceasta camera.

 

Transportul



Cand si ultimele lucruri au fost impachetate si sunteti gata de plecare, puneti pisica in cusca de transport si porniti la drum. Puneti cusca in masina, pe bancheta din spate, prinsa cu centura. Vorbiti tot drumul cu pisica si linistiti-o daca este agitata. Daca aveti o pisica foarte anxioasa, cereti medicului veterinar sa va prescrie niste sedative usoare; astfel atat drumul, cat si despachetatul vor fi mai usor asimilate de felina.



Despachetatul



La noua locuinta, in primul rand avei grija sa eliberati pisica din cusca si sa ii amenajati un spatiu sigur, departe de forfota despachetarii. Intr-o camera mai linistita, unde deja poate ati aranjate toate lucrurile sau pe care doriti sa o lasati la urma, instalati tabara pisicii: culcus, mancare, litiera, jucarii, sisal de ascutit unghiile, plus orice lucru familiar pisicii (patura, fotoliul, covorasul preferat). Nu uitati sa ii oferiti si cateva mangaieri si vorbe dulci.



Acomodarea cu noua casa



Cand toate lucrurile au fost puse la locul lor, este momentul ca pisica sa isi cunoasca noul teritoriu. In cazul in care inainte au stat alte pisici aici, insistati cu curatenia pe la colturile camerei, tocurile usii, marginile mobilierului, canapelei, locuri unde celelalte pisici si-au putut marca teritoriul. Pentru a raspandi mirosul pisicii voastre prin casa, luati o paturica din culcus sau o carpa cu care frecati usor obrajii pisicii, si atingeti cu aceasta obiectele enumerate mai sus, la o inaltime echivalenta cu cea a pisici de fata.



In primele zile pisica va face cunostinta cu o singura camera, urmand ca treptat sa interactioneze si cu celelelalte. In orice camera s-ar afla, ferestrele si usile vor fi inchise. O pisica inadaptata va incerca sa scape pentru a ajunge la fostul teritoriu.


In acest moment ar fi o idee buna sa ii prindeti la zgarda un medalion cu datele de identificare sau sa ii introduceti un microcip. In situatia in care evadeaza si se pierde, sa o puteti gasi usor.



O pisica ce a stat tot intr-un apartament se va acomoda usor in apartamentul  actual. Mai dificil este pentru pisica venita de la curte care se vede inchisa intr-un spatiu atat de restrans. Ei va trebui sa ii acordati mai multa atentie. O puteti scoate zilnic la plimbare, in lesa, prin fata blocului sau parc. Introduceti in rutina zilnica acest lucru.



Pentru o pisica venita de la apartament la curte, acomodarea se va face mai intai cu interiorul si abia atunci cand este pe deplina atasata de noul teritoriu, ii va fi permis accesul in curte. O pisica suparata, lasata de la inceput in curte, nu va ezita sa evadeze si sa plece in cautarea locuintei pierdute.



In primele zile de cand v-ati mutat, incercati sa respectati cat mai in detaliu rutina pisicii avuta in cealalta locuinta. Nu schimbati tipul de hrana, nisipul sau orice alt lucru folosit de pisica.



Daca aveti mai multe pisici, atunci trecerea va fi mai usoara, deoarece isi vor fi alaturi una alteia. Mergand pe aceasta idee, daca aveti o singura pisica, puteti opta pentru adoptia alteia cu cateva saptamani inainte de mutat.



Pe toata durata acestui proces de schimbare a locuintei, precum si in saptamanile ce urmeaza, petreceti cat mai mult timp alaturi de pisica. Alintati-o si rasfatati-o! In cele din urma se va acomoda si in noul teritoriu, stiind ca sunteti acolo sa o iubiti.



Sursa foto



Nicolae Hasegan

ZooLand.ro

 
Distribuie articolul pe:

Cauți sau oferi servicii pentru animale? Aici găsești anunțuri dedicate adopțiilor, vânzării și cumpărării de animale, accesorii, hrană și servicii veterinare. Fie că ești în căutarea unui nou prieten blănos sau ai produse și servicii de oferit pentru iubitorii de animale, această secțiune este locul perfect pentru tine!