Ingrijirea copitelor calului

potcovirea calului

Copita este o formatiune cornoasa care acopera ultima falanga a piciorului calului. Aceasta formatiune relativ dura ofera sprijin  animalului, dar si aderenta si rezistenta.



Se spune ca “fara picioare nu mai avem cal”. Orice accidentare sau rana la unul dintre picioare poate scoate pe tusa calul pentru tot restul vietii. Greutatea mare a unui cal este sustinuta doar de aceste 4 suprafete reduse. Astfel ca pentru a si putea face datoria, copitele trebuie pastrate in stare buna.



In acest sens ingrijirea copitelor este esentiala pentru a avea un cal sanatos si activ. In mod profesionist, copitele sunt ingrijite periodic de catre potcovar, a persoana cu experienta in acest camp. Potcovitul este o manopera obligatorie si trebuie realizat periodic. Insa intre sesiunile de potcovit (care in mod normal ar trebui sa aiba loc o data la 8 saptamani), copitele au nevoie si de o ingrijire de baza, de zi cu zi, realizata de catre stapan acasa. Despre aceasta vom discuta in continuare.



Anatomia copitei



Inainte de a ne avanta in subiect, vom prezenta in linii mari anatomia copitei la exterior, adica ceea ce vede stapanul atunci cand se uita la aceasta.



Copita este formata din peretele propriu-zis (vazut din exterior), talpa si furcuta (cuzinet).  Talpa este o formatiune dura si plata de forma semilunara pe care se sprijina  copita, respectiv intreg corpul.



Furcuta este situata in interiorul concavitatii talpii, in forma de pivot triunghiulara care este alcatuit (dinspre inainte-inapoi) din: varf, corp, 2 brate care se termina cu doi bulbi. Este formata tot din tesut cornos insa are consistenta unei gume de sters.



Copitele cresc continuu pe toata durata vietii animalului.



Ingrijirea copitelor



Copitele sunt structuri extrem de sensibile la  umezeala. Schimbarile bruste umed-uscat dau peste cap circulatia locala predispunand la imbolnaviri. In sezonul de vara cand instabilitatea atmosferica este crescuta, copitele necesita cea mai multa atentie.



In grajd sau in padoc, podeaua/baza trebuie mentinuta curata si uscata. Umezeala oferita de dejectii ataca rapid copita datorita  formulei chimice specifice. De aceea grajdul va fi curatat zilnic de fiecare data cand este nevoie. Ideal ar fi ca podeaua sa prezinte o panta de inclinare astfel incat urina sa se dreneze de la sine. Caii sunt animale foarte curate si nu le place sa stea in mizerie, un motiv in plus pentru a se face curatenie zilnic. In cazul padocului evitati noroiul: un cal tinut zilnic in noroi va avea cu siguranta probleme cu copitele mai devreme sau mai tarziu.



Orice proprietare de cai ar trebui sa posede ceea ce se numeste “scobitoare de copite”, o mica unealta metalica cu care sa se poata curata usor interiorul copitei (zona furcutei). De fiecare data cand calul este solicitat pentru munca sau calarie, si nu numai, copitele ar trebui inspectate si daca este necesar curatate cu ajutorul scobitorii.



Ideal ar fi ca aceasta manevra sa se execute de fiecare data cand calul este scos din grajd, respectiv adus inapoi in adapost. In interiorul copitei se pot acumula excremente, asternut, noroi, pietricele sau corpuri straine. Unele dintre acestea pot incomoda calul in deplasare sau alergat. In conditii mai serioase pot chiar rani copita. Daca animalului i se mai suplimenteaza greutatea si cu cea a jocheului sau a unor incarcaturi disconfortul e cu atat mai mare. Nu v-ar placea ca intreaga zi sa umblati cu o pietricica in pantofi; la fel nici calului.



copita caluluiExecutarea acestei manopere este un prilej bun sa examinati fiecare copita. Verificati daca nu cumva exista vreo boala, care descoperita in faza incipienta poate imbunatati prognosticul. Cele mai des intalnite afectiuni ale copitei sunt: furbura (o infectie bacteriana), abcesele, fisurile, intepaturile. De asemenea pentru purtatorii de potcoave va fi inspectata prinderea corecta a potcoavei, stabilitatea ei, deformarile copitelor. In cazul infectiilor copitei temperatura intern a acesteia creste. Daca in conditii normale copita la atingere pare usor calduta, in cazul abcesului de exemplu apare incinsa. Moment in care trebuie cerut ajutorul medicului veterinar.



In functie de rasa si bagajul genetic, unii cai pot avea copite mai sanatoase decat altii. Cei din a doua categorie pot necesita suplimente alimentare (de exemplu biotina) pentru a-si intari “unghiile”. In cazul lor dieta constituie un factor esential pentru mentinerea sanatatii copitelor. Cereti sfatul medicului veterinar in acest aspect.



Sursa foto: 1, 2



Nicolae Hasegan

ZooLand.ro

 
Distribuie articolul pe:

Cauți sau oferi servicii pentru animale? Aici găsești anunțuri dedicate adopțiilor, vânzării și cumpărării de animale, accesorii, hrană și servicii veterinare. Fie că ești în căutarea unui nou prieten blănos sau ai produse și servicii de oferit pentru iubitorii de animale, această secțiune este locul perfect pentru tine!