Marile migratii ale animalelor (partea I)

Marile migratii ale animalelor reprezinta unele dintre cele mai captivante spectacole pe care le ofera natura. An de an, mamifere, pasari sau insecte se aduna intr-un numar fabulos, manate de instinctul de supravietuire, chemarea locurilor natale si mirosul unei ierbi mai verzi. Nu vom discuta acum despre mecanismele psihice si sociale ce determina migratia, ci vom incerca sa etalam pe scurt cateva dintre cele mai mari migratii ale animalelor, la ora actuala.

chira polaraChira polara

Este posesoarea recordului pentru cea mai lunga distanta parcursa in cadrul migratiei. In fiecare an, aceasta pasare micuta de doar 100 de grame, strabate in total aproximativ 70.000 de km, traversand Terra de la un pol la celalalt.

Pe durata verii arctice (vara din emisfera nordica), chirele locuiesc in Groenlanda, in apropierea Cercului Polar de Nord. Aici cuibaresc, clocesc si isi cresc puii. Odata cu apropierea iernii arctice, mii de pasari pornesc in lunga calatorie de 35.000 de km pana in Antarctica, unde urmeaza sa inceapa vara din emisfera sudica.

Traiectorie de calatorie nu este una rectilinie, ci mai degraba in zig-zag. Unele stoluri calatoresc de-a lungul coastei vestice a Africii, altele zboara de partea cealalta a Atlanticului, de-a lungul Americii de Sud. Pasarile fac popasuri de cateva zile pe aceste coaste, insa nu zabovesc mult, dornice de a ajunge cat mai repede la destinatie.

Ajunse in Antarctica, isi refac fortele cu mancarea din belsug existenta aici pe durata verii, totul doar pentru a porni inapoi spre locurile de cuibarit din Groenlanda, la finalul verii din emisfera sudica.

O chira polara poate trai 34 de ani. Distanta totala parcursa de o pasare pe durata vietii este echivalenta cu 1,5 x distanta Pamant-Luna. Un efort fizic si psihic imens, pentru care reniimicuta pasare isi merita locul din Cartea Recordurilor.

Renul

Animalele depun un efort mult mai mare decat pasarile pentru a se deplasa pe distante mari. In general migratiile terestre sunt mai scurte decat cele aeriene sau acvatice. Insa sunt cele mai spectaculoase.

Renul detine recordul pentru cea mai lunga migratie terestra. In fapt este vorba despre o anumita specie de reni numit Caribu, ce traieste in America de Nord. Anual, Caribu parcurge peste 5000 de km, penduland intre tundra arctica si padurile nord-americane.

Primavara este momentul cand grupurile mici de reni, ce au petrecut iarna in paduri, conlueaza pentru a forma turme cu un numar fabulos de membri (300.000- 500.000), ce rivalizeaza ca impact vizual cu cele din Africa. Turma numeroasa calatoreste pana in tundra arctica unde vara aduce o bogatie de hrana. Aici se nasc si cresc puii.

Toamna, renii parasesc tundra in grupuri mai mici, decat cele de la sosire, si se retrag inapoi spre padurile care le vor oferi adapost pe durata iernii. In acest rastimp, animalele se imperecheaza, pentru ca vara urmatoare tundra sa fie umpluta din nou cu puii fragili.

fluture monarhFluturele monarh

Este nomadul lumii insectelor.  Fluturele monarh este singura insecta ce migreaza de la nord la sud, asemeni pasarilor.

Cardurile de fluturi frumos colorati parcurg peste 4000 de km annual, pornind de la locurile de cuibarit aflate in SUA si Canada pana la cele de hibernat aflate in Mexic si California. Un card poate cuprinde pana la zeci de milioane de indivizi.

Cu adevarat incredibil este faptul ca de fiecare data o alta generatie de fluturi trebuie sa faca aceasta calatorie, spre un loc cu totul strain lor. Iar de fiecare data multimea de fluturi se aseaza pe aceeasi copaci ca si predecesorii lor.

Pe durata unui an 4 generatii de fluturi isi duc existenta. In Mexic, nu exista copacii potriviti pentru ca larva acestui fluture sa se dezvolte; astfel ca sunt nevoiti sa calatoreasca inapoi in nord, spre locurile unde s-au nascut, pentru a-si depune ouale.

Aici vor ecloza larvele noi, in timp ce parintii, care au migrat din Mexic, vor muri. Larvele se metamorfozeaza si o noua generatie de fluturi monarh va aparea. Insa in 6 saptamani si acestia vor muri, nu inainte de a depune o alta serie de oua. Pe durata verii alte inca doua generatii de fluturi vor sfarsi in acelasi mod.

A patra generatie, nascuta in septembrie si octombrie, nu se mai inmulteste. In schimb are dificila sarcina de a porni in cea mai lunga calatorie din viata lor, spre un loc cu totul necunoscut. Aceasta generatie este cea care strabate de doua ori distanta nord-sud si de care depinde supravietuirea speciei.

La locurile de hibernat, imaginea  fluturilor stand ciorchine pe copacii inalti, iti taie respiratia. Un spectacol inegalabil al naturii.

Broasca testoasa

Majoritatea testoaselor marine intreprind migratii, spre locurile de cuibarit sau spre ape mai calde si mai bogate in hrana. Dintre acestea broasca testoasa pieloasa este cea care parcurge cele mai mari distante. In urma monitorizarii unor exemplare microcipate, cercetatorii au descoperit ca aceste testoase au parcurs 20.000 de km, traversand intreg Oceanul Pacific, intre Indonezia si SUA.

testoaseleTestoasele revin de fiecare data pe aceeasi plaja pe care au eclozat, pentru a-si depune ouale. Ouale sunt lasate in gropite in nisip, dupa care mama, pleaca spre ape mai calde. Puii eclozeaza si sunt nevoiti sa se descurce singuri pentru a ajunge in mare, multi fiind rapusi de pradatori terestri. In apa, micutii ghidati doar de mostenirea genetica, se indreapta spre locurile de hranit, urmand ca in mai mult de 10 ani, sa se intoarca aici pentru a pune bazele unei noi generatii de testoase.

Testoasele deja adulte, petrec vara in apropierea coastei vestice a SUA, iar iarna se retrag in zona insulelor Hawaii. In aceasta parte a Pacificului ele pot petrece cativa ani, timp in care se hranesc cu meduze si moluste, castigand suficienta energie pentru a putea sa se intoarca la locurile de cuibarit din Asia. Spre deosebire de animalele de mai sus, testoasa pieloasa nu intreprinde aceasta calatorie anual.

Vom continua prezentarea marilor migratii ale animalelor intr-un articol viitor, unde printre altele vom vorbi despre marea migratie din Africa, precum si cea a somonilor.

Surse foto: 1, 2, 3, 4

Nicolae Hasegan
ZooLand.ro

Distribuie articolul pe:

Cauți sau oferi servicii pentru animale? Aici găsești anunțuri dedicate adopțiilor, vânzării și cumpărării de animale, accesorii, hrană și servicii veterinare. Fie că ești în căutarea unui nou prieten blănos sau ai produse și servicii de oferit pentru iubitorii de animale, această secțiune este locul perfect pentru tine!