Calugarita, un animal de companie aparte

calugarita

Elegante, curate, curioase si extrem de feroce, calugaritele sunt considerate felinele lumii insectelor. La fel ca pisicile, calugaritele pot deveni animale de companie captivante si interesant de privit. Nu sunt dificil de intretinut, insa inainte de a achizitiona una trebuie sa cititi regulile de baza ale ingrijirii calugaritei, prezentate in continuare.

Sexarea

Se face foarte greu la exemplarele tinere, care inca nu au trecut prin cele 3 naparliri. Insa la adulti sexarea calugaritei se realizeaza usor. La masculi, abdomenul este format din 6 segmente, iar la femele este alcatuit din 8 segmente (da, femelele sunt mai mari decat masculul). La foarte putine specii, cifrele sunt altele: masculi 5 segmente, iar femele 7 segmente.

Calugaritele sunt insecte unde canibalismul este vast raspandit. Imediat dupa imperechere (dar nu numai) femela isi consuma masculul. De aceea nu este recomandat ca cei doi sa fie tinuti impreuna tot timpul. Imediat dupa imperechere, fiti atenti si scoateti masculul din spatiul femelei, pentru a-i salva viata.

Adapostire

O regula generala spune ca terariul in care este tinut un singur exemplar de calugarita  ar trebui sa fie de doua ori mai lat decat lungimea insectei, si de  trei ori mai lung si mai inalt decat aceasta. Calugaritele pot avea lungimi cuprinse intre 5 si 25 de cm, astfel ca recipientul trebuie adaptat speciei din care face parte calugarita detinuta.

In general pentru un exemplar adult de marime medie (10 cm) un terariu de 30/30/30 de cm este suficient. Pentru exemplarele aflate inca in perioada naparlirilor, inaltimea recipientului ar trebui sa fie mai mare decat  restul dimensiunilor. Acest principiu poate fi aplicat si la restul exemplarelor, intrucat calugarita adora sa stea cocotata la inaltime de unde isi poate urmari mai usor prada.

Recipientul va fi dotat cu capac, ce prezinta orificii de aerisire. In caz contrar, aerisirea se poate face si prin crearea de orificii pe lateralele vasului.

Substratul poate fi reprezentat de turba, vermiculita, nisip sau amestec intre acestea, calugarita nefiind sensibila la acest  aspect.

In mod obligatoriu, terariul va fi dotat cu crengute sau bete, dispuse vertical. Acestea sunt indispensabile exemplarelor aflate in proces de naparlire. Calugarita va sta cocotata pe bat, in pozitie verticala atunci cand naparleste; altfel pot fi intampinate probleme la naparlire ce pot pune in pericol integritatea si chiar viata insectei.

calugaritaTerariul mai poate fi decorat si cu plante naturale, care sa ofere fundalul de camuflare a calugaritei. In mediul natural calugarita poseda abilitati extraordinare de camuflaj. Poate semana cu: o frunzulita verde sau una uscata, o crenguta sau chiar o floare. Din acest motiv, terariul va fi decorat in concordanta cu originea speciei detinute.
 
Calugaritele “de flori” sunt cele mai frumos colorate, imprumutand culorile vii ale florilor printre care se ascund. De regula, aceste specii au origine tropicala.  In tara noastra se intalnesc specii de talie mica si medie (pana la 12 cm), de culoare verde sau maronie.

Temperatura la care traiesc majoritatea speciilor de calugarita este cuprinsa intre 21 si 30 grade Celsius, adica temperatura camerei. Totusi pentru speciile exotice, trebuie respectate nivelurile de temperatura din zona geografica de origine.  Pentru a asigura o temperatura relativ constanta, dar si un gradient de temperatura in terariu, pot fi folosite covorasele termice de la reptile. Acestea se aseaza sub terariu, pe toata lungimea sau doar pe jumatate din baza, reprezentand o sursa de caldura permanenta si constanta.

Umiditatea reprezinta un criteriu important. Unele specii necesita un spatiu mai umed (60%), altele mai uscat (din nou, cercetati originea speciei). Umiditatea este asigurata prin pulverizari periodice a terariului cu un spray de apa. Desi nu este obligatoriu, poate fi amplasat si un vas cu apa putin adanc, in care sunt asezate niste bile sau pietricele, pentru a preveni inecarea animalului.

Hranire

Calugarita este un animal exclusiv  carnivor. In mediul natural consuma de la muste, lacuste si paianjeni, pana la amfibieni, reptile sau chiar pasari mici (speciile de calugarita de talie mare- 30cm).

In functie de talia exemplarului, dieta poate consta in: viermi, greieri, lacuste, paianjeni, muste, gandaci etc. Prada va fi furnizata vie, deoarece calugarita adora sa vaneze. In fapt, o calugarita la vanatoare ofera un spectacol captivant pentru stapan.

In general, calugarita sta nemiscata, profitand de camuflajul cu care este inzestrata. Calugarita are vederea bine dezvoltata, iar in plus are capacitatea de a-si roti capul cu 180o, astfel incat poate avea o imagine completa a campului de vanatoare. Majoritatea exemplarelor stau cocotate la inaltime, cu capul in jos, pentru o mai buna perspectiva asupra teritoriului. In momentul in care prada se apropie, insecta declanseaza atacul fulgerator si foarte eficient. Membrele anterioare sunt dotate cu tepi, care anihileaza prada. Deoarece nu detine niciun mecanism chimic/ toxic de imobilizare, prada este consumata de cele mai multe ori vie. Piesele bucale ale calugaritei sunt puternice si ascutite, despicand rapid mancarea.

Calugarita consuma apa direct din picaturile aflate pe plante, in urma pulverizarii terariului. Un vas special destinat acestui scop este inutil.
 
Manipulare

calugaritaUnii proprietari de calugarite se lauda ca si-au imblanzit animalul. Adevarul este undeva la mijloc: calugaritele se pare ca isi pot recunoaste stapanul dupa o perioada, fiind mult mai linistite in preajma lui. Pe de alta parte, instictul lor natural le spune ca trebuie sa stea nemiscate, atunci cand simt agitatie in jurul lor. Aceasta insecta are capacitatea sa zboare sau sa alerge repede, insa camuflajul este principala calitate.

S-au intalnit cazuri in care calugarita a fost invatata sa manance din lingurita, hrana umeda pentru pisici sau bucatele de carnita. Cu rabdare, o calugarita poate fi domesticita in acest mod.

Speranta de viata: calugarita are o viata scurta. In functie de specie, poate trai intre 6 luni si 2 ani.

Recomandam procurarea calugaritei de la un crescator si nu din natura. O insecta nascuta si crescuta in mediul natural se va adapta greu captivitatii si va muri mai repede.

Surse foto: 1, 2, 3

Nicolae Hasegan
ZooLand.ro

Distribuie articolul pe:

Cauți sau oferi servicii pentru animale? Aici găsești anunțuri dedicate adopțiilor, vânzării și cumpărării de animale, accesorii, hrană și servicii veterinare. Fie că ești în căutarea unui nou prieten blănos sau ai produse și servicii de oferit pentru iubitorii de animale, această secțiune este locul perfect pentru tine!