Pestele Silver dollar

silver dollarAcest membru al familiei Characidae, ruda apropiata cu Piranha, este un peste de apa dulce cu un aspect fizic pe masura numelui sau (Dolarul de argint). Numele reflecta intrutotul infatisarea pestelui: de dimesiunea unui dolar si de un colorit argintiu stralucitor. Pestele Silver dollar infrumuseteaza orice acvariu cu apa dulce si nu ridica mari probleme de intretinere.

Origine

Provine din America de Sud, din apele raului Tapajos (in principal), dar si Amazon sau Paraguay.

Aspect fizic

Este un peste de acvariu de dimensiune medie. In magazinele de specialitate se gasesc in general pui care masoara 5-7 cm. Insa la maturitate, femelele (care sunt mai mari decat masculii) pot ajunge si pana la 15 cm.

Corpul este rotund, pe cat de lung pe atat de inalt, si aplatizat. Ca la majoritatea pestilor din aceasta familie, operculele sunt micute, la fel si gura. Buzele sunt bine dezvoltate.

Corpul este imbracat in solzi mici de culoare argintiu stralucitor. Cu cat pestele se simte mai bine in acvariu cu atat coloritul este mai sclipitor. Inotatoarele sunt, de regula, transparente. La masculii adulti  inotatoarea caudala poate capata nuante de rosu si este mai elongata. La unii indivizi pot aparea, in perioada de imperechere,  puncte sau linii de culoarea neagra la nivelul flancurilor.

Femela este mai masiva decat masculul, cu abdomenul  mai rotunjit.

Exista multe specii de Silver dollar, insa in acvaristica cel mai des intalnit este Metynnis Argenteus.

Comportament

Silver dollar este un peste de card. Se simte cel mai bine in grupuri mai mari de 5 indivizi. Tinuti izolati (1-2 exemplare) acesti pesti vor trai putin si nu vor afisa coloritul stralucitor, pentru care sunt renumiti.

Este un peste pasnic, ce poate fi inclus intr-un acvariu comunitar. Se intelege cu pestii mai mici, fiind in general un  vegetarian convins. Ceilalti pesti ar trebui sa fie docili, sa nu il agreseze si sa nu fie pre agitati. Silver dollar inoata lin pe la mijlocul acvariului, intotdeauna in carduri.

Acest peste are un apetit ridicat pentru plantele acvatice, astfel incat poate distruge rapid flora din  acvariu. Alegeti plante naturale robuste si rezistente, sau cea mai sigura optiune, plantele artificiale.

Acvariul

Intrucat au un ritm de crestere destul de ridicat, un grup de 5-6 Silver dollar necesita un acvariu spatios (aproximativ 200 de litri pentru un grup de adulti).

Desi sunt mari consumatori de plante, adora acvariile  bine plantate. Fiind pesti relativ timizi, au nevoie de locuri in care sa se ascunda sau poate doar sa se retraga pentru odihna. In acest scop puteti folosi din belsug pietre, lemn sau radacini naturale.

Un substrat inchis la culoarea si o iluminare buna vor scoate in evidenta coloritul argintiu al acestor pesti.

Prefera apa curata, bine filtrata si circulata. Temperatura ar trebui cuprinsa intre 24o si 27o Celsius, iar pH-ul intre 6 si 7.

Dieta

Desi sunt mari amatori de plante, acesti pesti sunt de fapt omnivori.  Au un apetit ridicat si nu vor refuza hrana naturala, precum nici pe cea procesata. Ii puteti hrani cu pelete exclusiv vegetale, dar si cu cele mixte. Din cand in cand ii puteti rasfata cu mazare verde, spanac, salata sau dovlecel, fierte. Hraniti cantitati mici, de mai multe ori, pentru a preveni murdarirea apei.

silver dollarReproducere

Silver dollar  sunt pesti care se imperecheaza in grup. Acvariul in care sunt tinuti de regula poate deveni acvariul de inmultire ( atentie insa la ceilalti pesti, daca exista). In general pestii devin activi sexual dupa ce au atins 10 cm lungime.

Ridicati temperatura la 28o Celsius, stabiliti pH-ul la 5,5 si duritatea la 8dGH. Lumina sa fie slaba. Plantele plutitoare par sa induca procreerea.

Ouale sunt lasate pe fundul acvariului. Adultii foarte rar isi consuma ouale. Intr-un acvariu comunitar protejati ouale de ceilalti pesti prin amplasarea unor bile pe fundul acvariului, printre  care ouale sa poata sta ascunsa.

Aproximativ 200 de oua sunt depuse de femela. Acestea eclozeaza dupa 3-4 zile, iar la  1 saptamana de viata, puii inoata liber prin acvariu.

Sursa foto: 1, 2

Nicolae Hasegan
ZooLand.ro

Distribuie articolul pe:

Cauți sau oferi servicii pentru animale? Aici găsești anunțuri dedicate adopțiilor, vânzării și cumpărării de animale, accesorii, hrană și servicii veterinare. Fie că ești în căutarea unui nou prieten blănos sau ai produse și servicii de oferit pentru iubitorii de animale, această secțiune este locul perfect pentru tine!