Cum facem poze reuşite animalelor de companie?

Pozele cu animale sunt pe placul tuturor. Niste ochi umezi ne pot face inima sa tresalte, iar niste mutre hazlii nu au cum sa nu  scoata un zambet.

Stapanii de animale isi iubesc companionii ca pe copiii lor si abia asteapta sa ii imortalizeze intr-o fotografie, pe care sa o prezinte ulterior tuturor prietenilor. Fotografia va reusi sa pastreze vie amintirea animalului iubit atunci cand acesta va pleca dintre noi. Asa ca nu ezitati sa va fotografiati animalele de companie.



Cu toate acestea, o poza reusita e greu de luat. Animalele nu sunt chiar cele mai disciplinate fotomodele si nici toti stapanii cei mai talentati fotografi.

E nevoie de zeci de poze pe sesiune pentru a obtine cateva cu care sa va mandriti. Cel mai important este sa va pastrati rabdare si sa nu va pierdeti entuziasmul. Fotografia perfecta poate fi la cateva cadre distanta. Iata in continuare cateva sfaturi pentru amatori, esentiale pentru a obtine cele mai bune fotografii.

Lumina. Fara indoiala, lumina este factor decisiv pentru a face poze bune. Cea mai buna lumina este cea naturala. Pozele facute in exterior au sanse mari sa fie perfecte. Daca nu aveti posibilitatea de a face poze afara, alegeti o incapere cu ferestre mari, care sa primeasca multa lumina de afara; sau pozati animalul in apropierea ferestrei.



Lumina nu trebuie sa cada direct pe animal, deoarece poate altera culoarea naturala a blanii sau decorului. Cu siguranta, nici animalul nu se va simti confortabil cu soarele in ochi.



Evitati sa folositi blitzul. Nu numai ca exista riscul sa va alegeti cu o poza cu ochi rosii, dar animalul se poate speria si atunci orice incercare viitoare de a mai fotografia va fi in zadar, pentru ca se va teme de aparat.



Perspectiva. Multi stapani au tendinta sa isi fotografieze animalul de deasupra, din perspectiva in care il vede de obicei. Insa cele mai bune poze de obtin atunci cand fotografia este luata de la nivelul ochilor animalului. Nu va sfiiti sa va intindeti pe covor sau in iarba. Asezati-va la acelasi nivel cu cainele, ba chiar si mai jos.



Fundalul. Culoarea blanii animalului poate fi pusa si mai mult in valoare de fundal. Alegeti un fundal simplu, care sa fie in contrast cu animalul sau recuzita. Un caine alb, de exemplu, nu va fi niciodata pozat in fata unui perete alb. Fundalul poate fi un perete simplu, un cearsaf colorat, covorul sau orice altceva creativitatea va sopteste.



Personalitatea. O poza reusita este cea care reda cel mai bine personalitatea animalului. Nimeni nu il cunoaste mai bine decat stapanul, asa ca realizati fotografii care sa il reprezinte. O pisica lenesa va fi fotografiata dormind, cascand sau privind alene. Un caine jucaus va fi surpins cu o jucarie in gura sau zambind de fericire.

Ochii. Ochii sunt oglinda sufletului si redau cel mai bine caracterul animalului. Orice fotografie ar trebui sa se bazeze pe suprinderea privirii animalului.



Atentia. Pentru a capta atentia animalului, folositi diverse lucruri care il atrag. Unele animale reactioneaza rapid la mancare, altele la jucarii sau sunete. Daca aveti un asistent, rugati-l pe acesta sa se ocupe de pozitionarea animalului si de captarea atentiei.



Disciplina. Animalele sunt foarte jucause, iar aparatul foto poate sa le starneasca curiozitatea, riscand sa obtineti doar poze cu nasuri umede. Rugati un asistent sa va imobilizeze animalul, in cazul in care doriti sa  realizati un portret. Mainile aparute accidental in fotografie pot fi scoase mai tarziu, la editare. Ideal ar fi ca animalul sastea nemiscat sau sa se miste liber, pentru ca fotografia sa fie cat mai naturala.



Momentul. Realizati fotografiile in momente ale zilei in care animalul este mai linistit: cand se trezeste, dupa ce a mancat, cand e relaxat. Daca doriti poze dinamice, asteptati pana cand animalului ii vine cheful de joaca sau explorat.



Portretul. Exprima cel mai bine personalitatea si caracteristicile unui animal. Realizati poza de aproape incadrand cat mai uniform capul.



Macro. Detaliile fac diferenta. O poza in care subiectul este surprins de aproape nu are cum sa nu fie reusita. Focalizati pe expresia fetei si a ochilor, sau pe caractere aparte ale animalului.



pisicutaIn dinamica. Pozele in dinamica sunt foarte expresive, dar si greu de realizat, mai ales daca nu aveti un aparat foto performant. Lasati animalul sa se miste liber sau ademeniti-l cu jucarii sau mancare.



Mereu pregatit. Animalele au momente cand adopta pozitii  si fete ciudate sau amuzante. Avand aparatul mereu la indemana, puteti surpinde momente unice. Si de cele mai multe ori, fotografiile spontane sunt cele mai bune.



Recuzita. Daca nu ati surpins un moment comic, atunci creati unul. Oferiti animalului si o recuzita pentru ca poza sa iasa intr-adevara haioasa.



Imbracaminte. Animale in travesti! Ce poate fi mai hilar!



Sursa foto: 1, 2



Nicolae Hasegan



 

Distribuie articolul pe:

Cauți sau oferi servicii pentru animale? Aici găsești anunțuri dedicate adopțiilor, vânzării și cumpărării de animale, accesorii, hrană și servicii veterinare. Fie că ești în căutarea unui nou prieten blănos sau ai produse și servicii de oferit pentru iubitorii de animale, această secțiune este locul perfect pentru tine!