Ingrijirea papagalului Marele Alexandru

papagalul

Marele Alexandru este o pasare de companie extrem de iubita si apreciata peste tot in lume. Este printre primii papagali domesticiti, cu o vechime in acest domeniu ce depaseste 2000 de ani. Alexandru Macedon este cel care a adus in Europa  mirifica pasare, papagalul fiind oferit in dar inaltilor conducatori sau fete nobiliare. In fapt, multe secole de atunci incoace, Marele Alexandru a fost febletea aristocratiei, singura care avea privilegiul sa se bucure de aceasta nestemata verde a lumii pasarilor.



Marele Alexandru este cel mai mare papagal asiatic, inrudit indeaproape cu Micul Alexandru, care ii seamana izbitor. Spre deosebire de verisorul mai mic, protagonistul nostru este mult mai docil, mai inteligent si mai tacut. Tacut, dar mult mai vorbaret; Marele Alexandru are capacitatea de a invata si rosti un vocabular destul de impresionant. Un  alt avantaj asupra micului si mult mai celebrului var, este ciupitul. Marele Alexandru nu isi prinde cu ciocul stapanul atat de mult cum o face Micul Alexandru. Cu toate acestea, ciocul puternic si masiv poate deveni periculos. Un Marele  Alexandru plictisit si lasat liber este unul dintre cele mai distructive animale pe care le puteti avea in casa.



Acest papagal imbracat in mantie verde si frumos accesorizat cu gulere si pete de culori vii, nu este atat de pretentios precum s-ar putea cred despre o pasare de marimea si nobletea sa. Nu e recomandata stapanilor incepatori, insa orice persoana care a mai detinut anterior o pasare de companie, papagal sau nu,  se poate descurca de minune cu un Marele Alexandru. Conditiile de trai si hranire sunt asemanatoare cu ale majoritatii papagalilor cunoscuti,  bineinteles adaptate taliei acestuia.



O conditie esentiala pentru a avea un papagal Marele Alexandru exceptional ca animal de companie este cresterea lui de mic in compania omului, mai plastic spus: sa fie hranit din mana. De aceea, este de maxima importanta sursa de unde achizitionati pasarea. Alegeti un crescator responsabil si pasionat de pasari exotice, care s-a ingrijit indeaproape de cresterea puiului. Evitati pasarile din pet-shop care pot fi in varsta, socializate insuficient si ba mai mult foarte stresate si inspaimantate de traiul intr-o vitrina.



In primele zile cand este adus acasa, papagalul va fi lasat mai mult singur pentru ca sa se acomodeze cu colivia si noul ambient. Interactionati cu el doar atunci cand aveti in mana ceva gustos de mancare (un fruct, stafide, nuci etc). In timp, mai ales daca este pui, papagalul se va apropia de voi si veti reusi sa comunicati din ce in ce mai bine.



Marele Alexandru poate deveni un excelent companion, daca este socializat si educat de timpuriu. Papagalii asiatici nu sunt vestiti pentru calitatile lor de a-si manifesta afectivitatea  si de a accepta mangaiatul. Cu toate acestea Marele Alexandru pare a fi o exceptie. Pasarea adora sa fie mangaiata pe spate si in special pe ceafa, acolo unde la masculi apare inelul roz. Acest papagal se va aseza langa voi atunci cand va uitati la tv sau cititi ziarul, cand o mana de-a voastra, involuntar, aluneca printre pene sale. Nu va riposta, ci va savura clipa de  afectivitate. Poate oferi saruturi si poate comunica cu stapanul, in moduri surpinzatoare pentru o pasare. Bineinteles, exista si exceptii, acesti papagali au personalitati diferite, la care se adauga si conditiile de crestere.



Dincolo de aspectul fizic fabulos si temperamentul incantator, Marele Alexandru este cautat si pentru abilitatiile oratorice. Majoritatea indivizilor pot fi invatati sa isi insuseasca un vocabular mai mult sau mai putin extins, in functie de maiestria profesorului si dorinta de asimilare a elevului. Primele cuvinte pot fi invatate de la varsta de 8 luni, insa cei mai multi papagali rostesc primele cuvinte dupa varsta de 1 an de zile. Iar odata deprinse unele cuvinte sau expresii, pasarea nu se va sfii sa le rosteasca cat mai des. Masculii se dedica mai mult acestei activitati decat femelele, insa ambele sexe  pot fi dresate sa vorbeasca. Claritatea cuvintelor pare a fi un atu al masculilor. Marele Alexandru rosteste cuvintele pe un ton personal, spre deosebire de Jako (Papagalul gri african) care are tendinta de a imita vocea stapanului. Fiecare papagal Marele Alexandru are tonalitatea lui specifica.



Acest papagal este o fire independenta. Inteligenta lui ii permite sa faca anumite lucruri dupa bunul plac. Cu toate acestea, se ataseaza mult de stapan si tanjeste dupa prezenta acestuia. De obicei, se apropie mai mult de un singur membru al familiei, de care va si asculta. Nu ii place sa fie lasat singur mult timp. Daca sunteti o persoana cu un program incarcat care petrece putin timp acasa, atunci Marele Alexandru nu este o alegere potrivita. O pasare ca aceasta, plictisita si depresiva, va dezvolta un comportament distructiv atat asupra obiectelor din jur, cat si asupra propriului penaj. Papagalul Marele Alexandru se aseamana mai mult cu un catel, care se va tine scai de stapanul lui atunci cand acesta ajunge acasa dupa o zi intreaga de absenta.



Marele Alexandru este o pasare energica, ce necesita  mult exercitiu fizic. Colivia poate servi ca spatiu personal sau culcus, dar nu ca si locuinta permanenta. Un astfel de papagal are nevoie de cel putin 2 ore in afara coliviei pentru a zbura si a-si dezmorti corpul. Daca nu puteti sa ii oferiti acest privilegiu, atunci alegeti o colivie foarte mare sau si mai indicat, o voliera. Un Marele Alexandru intr-o forma fizica buna, va avea si o minte sclipitoare. Daca este tinut inchis intr-o colivie stramta, psihicul sau va fi la pamant, si atunci sansele de a invata sa vorbeasca sunt nule.



Cand papagalul este lasat liber, aveti grija ca ferestrele si usile sa fie inchise, plita sau aragazul oprite si orice potential pericol eliminat. Lasati pasarea libera doar atunci cand sunteti acasa si aveti posibilitatea sa o supravegheati. Cand sunteti plecat de acasa, inchideti-o in colivie.



Chiar daca nu este atat de galagios precum Micul Alexandru, papagalul nostru nu este recomandat celor cu vecini sensibili si dificili. Tipetele lor ascutite pot fi auzite de la peste 1 km distanta. De aceea,  va trebui sa va ganditi de doua ori inainte sa aduceti un astfel de papagal intr-un apartament de bloc. Ideal ar fi, pentru a evita orice fel de probleme,  sa fie tinut la casa, intr-o zona unde zgomotele au loc sa se risipeasca.

    

Amenajarea coliviei



Colivia este locul de refugiu al papagalului, unde se simte in siguranta, unde se odihneste, unde se simte acasa. Pentru Marele Alexandru, colivia nu trebuie sa fie o inchisoare, de care sa se teama. Exista doua conditii pentru a evita aceasta situatie: oferiti suficient timp in afara  ei si alegeti o colivie spatioasa si atractiv accesorizata. Despre prima am discutat mai sus, urmand ca in continuare sa vorbim despre amenajarea coliviei pentru Marele Alexandru.



Un papagal atat de maiestuos necesita o colivie pe masura. Atunci cand achizitionati obiectul nu va zgarciti la spatiu, cu cat mai mult cu atat mai fericit va fi papagalul. Marele Alexandru la maturitate va prezenta o coada lunga si frumoasa, care nu are voie sa se agate in zabrelele coliviei. Un papagal adult poate masura pana la 60 de cm lungime si o anvergura a deschiderii aripilor de 20 de cm. Colivia trebuie sa ofere suficient spatiu pentru ca pasarea sa poata sa dea din aripi, sa topaie de pe o stinghie pe alta, fara sa isi degradeze penajul. Dimensiunile minime pentru o astfel de colivie sunt: 100 cm lungime, 60 cm latime si 100 cm inaltime.



Alegeti o colivie dreptunghiulara in defavoarea celei cilindrice, care s-a demonstrat ca afecteaza negativ psihicul pasarilor. Intrucat nu dispune de colturi in care pasarea sa se izoleze si sa se simta protejata, colivia rotunda sporeste anxietatea locatarilor. In plus, partea de sus a ei, unde se intersecteaza gratiile, este deosebit de periculoasa pentru pasari care isi pot prinde ghearele acolo si vor ramane blocate.



Partea superioara a coliviei poate fi dotata cu un spatiu de recreere si odihna pentru pasare atunci cand se afla libera. Multe colivii pentru papagali mari vin dotate cu stinghii si jucarii amplasate pe acoperisul lor.



Gratiile coliviei vor fi confectionate din sarma galvanizata, groasa de cel putin 2 mm, intrucat ciocul Marelui Alexandru este foarte puternic, avand capacitatea sa le rupa. Distanta dintre zabrele sa fie de aproximativ 2 cm, pentru ca pasarea sa nu isi prinda capul sau alte parti ale corpului intre acestea. Gratiile dispuse orizontal sunt de dorit, deoarece papagalilor le place sa se catere pe peretii coliviei. Colivia nu trebuie sa aiba margini taioase sau elemente ascutite. Incuietoarea sa fie cat mai sofisticata, pentru ca Marele Alexandru poseda atat o minte agera cat si un cioc iscusit, iar evadarea nu este o surpriza.



Baza coliviei ar trebui sa fie dotata cu un gratar si o tavita, in care se colecteaza resturile. In caz contrar, puteti opta pentru un asternut (talaj, granule, brichete de lemn, hartie), care sa fie schimbat zilnic.



In orice colivie ar trebui sa exista cel putin 2-3 stinghii de diferite grosimi si materiale, pe care pasarea sa se poata cocota. Amplasati-le la inaltimi variate, astfel incat  papagalul sa poata topai cu usurinta de pe una pe cealalta. Stinghiile pot fi din lemn, plastic sau sfoara. Puteti opta si pentru lemn din natura cu conditia sa nu fii fost stropit cu pesticide si sa fii fost bine curatat inainte. Alegeti un lemn de esenta tare si evitati speciile toxice pentru pasari.



Betele nu vor fi amplasate deasupra hranitorilor si adapatorilor, pentru a preveni contaminarea apei si a mancarii cu dejectiile pasarii. Obligatoriu, o stinghie va fi asezata in apropierea recipientului cu hrana, pentu ca pasarea sa aiba pe ce sta atunci cand mananca. Hranitorile si adapatorile vor fi confectionate din cermanica sau otel inoxidabil, care sunt rezistente la ciocul distructiv al papagalului.



Jucariile sunt obligatorii in colivia unui Marele Alexandru. O minte atat de agila are nevoie de stimulare, iar jucariile reusesc sa o ofere. Alegeti jucarii cat mai variate si mai complexe, din lemn, plastic sau franghie, dar care sa nu poata fi dezmembrate in bucatele mici, ce pot fi inghitite de pasare. S-a observat faptul ca un papagal se bucura de o  jucarie noua la fel de mult ca de o mancare noua si apetisanta.



Marele Alexandru adora apa si sa faca baie. La 2-3 zile asezati pe fundul coliviei o cadita putin adanca cu apa. Pregatiti mopul, intrucat va face multa mizerie in jur. In lipsa caditei, il puteti desfata cu un spray de apa calduta, meticulos pulverizat pe pene, evitand fata si ochii.



Dieta



Marele Alexandru nu este deloc pretentios la mancare, am putea spune ca tot ce avem in camara poate fi oferit si lui. Bineinteles cu mici amendamente cum ar fi: avocado,rubarbar, ceapa, usturoi, alcool, ciocolata, mancaruri sarate, dulciuri etc.



Dieta de baza  este compusa din amestec de seminte si pelete, special conceput pentru papagali mari, pe care il veti gasi in magazinele de specialitate.



papagalul alexandruPe langa acest amestec complex, Marele Alexandru este innebunit dupa fructe si legume proaspete. Surpindeti-l cu vegetale cat mai variate si testati-i gusturile, fiecare papagal are preferintele sale. Oferiti fructe de sezon, fructe exotice, legume de toate culorile si formele, atat crude cat si gatite la abur. Fructele uscate si nucile vor fi date cu moderatie intrucat contin cantitati mari de zaharuri, respectiv grasimi. Desi multe exemplare adora lactatele (nesarate), papagalii nu au capacitatea a  digera si asimila proteinele din lapte, fapt ce poate duce uneori la diaree. Reduceti consumul de lactate  cat mai mult.



Un papagal Marele Alexandru corect ingrijit poate trai intre 20 si 30 de ani. Asa ca, un astfel de parteneriat este de lunga durata. Ganditi-va bine inainte de a achiziona o astfel de pasare nemaipomenita!



Surse foto: 1, 2



Nicolae Hasegan

ZooLand.ro

 
Distribuie articolul pe:

Cauți sau oferi servicii pentru animale? Aici găsești anunțuri dedicate adopțiilor, vânzării și cumpărării de animale, accesorii, hrană și servicii veterinare. Fie că ești în căutarea unui nou prieten blănos sau ai produse și servicii de oferit pentru iubitorii de animale, această secțiune este locul perfect pentru tine!