Cum indepartam in siguranta capusele de pe animale?

capusarePrimavara aceasta capusele au invadata parcurile, padurile si zonele verzi mai mult decat oricand. Orice iesire in natura sau plimbare in parc cu animalele noastre de companie se poate solda cu contractarea unor astfel de paraziti externi. Atat animalele, cat si noi ne putem pricopsi cu una sau mai multe astfel de insecte, insetate de sange. Din nefericire, capusele nu ofera doar muscaturi ci si mai grav o multime de boli, care de care mai periculoase. Indepartarea la timp si in siguranta a capuselor poate insemna biletul de salvare al animalului iubit sau al nostru.



Dupa fiecare plimbare prin locuri cu iarba inalta, arbusti sau copaci, efectuati o inspectie a pielii animalului. Cu atingeri usoare, dar ferme, pipaiti intreaga blana a  animalului. Daca descoperiti mici umflaturi, rasfirati parul si analizati locul. Capusele sunt usor de recunoscut: culoare gri sau maronie (in functie de specie si nivelul de ingurgitare), 8 membre de culoare mai inchisa. Din pacate, capusele mici, care nu s-au hranit suficient cat sa isi mareasca volumul corpului sunt greu de depistat printr-o simpla masare a blanii. Capusele prefera zonele cu piele subtire: capul, urechile si gatul fiind zonele predilecte unde le veti gasi, insa nu excludeti si celelalte regiuni ale corpului.



Odata descoperita capusa (sau capusele) pregatiti-va de actiune. Cu cat este indepartata mai devreme cu atat sunt mai reduse sansele sa fii transmis vreo boala.



Veti avea  nevoie de:



Penseta cu partea activa subtire sau o penseta speciala pentru capuse, asa cum veti gasi in unele pet-shopuri.



Manusi de protectie: capusele pot fi purtatoarele  a numerosi agenti patogeni, care pot fi usor transmisi prin contact direct, prin intermediul unor microleziuni la  nivelul pielii sau atunci cand ne frecam la ochii sau nas dupa ce am interactionat cu capusa.



Un recipient cu alcool: in care vom arunca insecta dupa ce am indepartat-o din pielea animalului.



Dezinfectant (betadina) sau apa si sapun, plus o crema cu antibiotic.



Capusele nu vor muri daca le aruncati in toaleta sau chiuveta, ele fiind rezistente in mediul acvatic. De aceea, imediat dupa indepartare ele trebuie omorate. Puteti apela la strategia recipientului cu alcool, ardere direct la flacara sau strivire. Nu striviti capusa intre degete (decat daca aveti manusi) si ncii sub talpa piciorului, daca sunteti desculti. O capusa scoasa din piele si lasata libera va cauta o alta gazda si exista riscul sa urce din nou pe animal sau chiar pe voi.

 

Pentru animale agitate, carora nu le place sa fie manipulate, cereti ajutorul unui asistent care sa le imbolizeze.



Puneti manusile de cauciuc si luati penseta. Prindeti capuse cu penseta cat mai aproape de piele. Scopul nostru este de a indeparta capusa cu tot cu cap, fara sa apuce sa reactioneze.



Nu iritati capusa incercand sa o pipaiti sau sa o apucati cu penseta de mai multe ori. In momentul in care se simte amenintata ea va pompa si mai multe toxine in corpul animalului. Saliva insectei este cea care poate provoca numeroase reactii inflamatorii sau alergice, iar daca vine insotita si de bacterii sau virusi, vom face mai mult rau animalului.



Din acelasi motiv, capusa nu va fi niciodata prinsa de corp. In momentul in care presam corpul, tot continutul va fi refulat in sangele animalului.



Drept urmare, capusa se prinde de cap, iar printr-o miscare ferma si fara sa ne grabim o tragem afara, fara a roti intr-o parte sau alta. Prin rotire, riscam sa fracturam corpul insectei si sa nu o scoatem din piele intreaga.



Nu intotdeauna vom reusi sa scoatem si capul capusei, care poate sa ramana in piele. Nu va panicati, nu este un capat de lume. In mod firesc, in cateva zile organismul il va expulza. Nu capul insectei este cel care provoaca inflamatia, ci saliva acesteia.

Odata scoasa capusa ea va fi omorata imediat.



Prin popor circula o sumedenie de alte metode, care de care mai ingenioase de a scoate capusele din piele. Nu folositi vaselina, acetona, alcool, tigara aprinsa, flacara pentru a indeparta capusa. Nu veti face decat sa iritati pentru inceput insecta, care va refula toate toxinele si microorganismele continute. Chiar daca aceste metode au functionat la un moment dat pe un anume animal, asta nu inseamna ca si animalul vostru are norocul sa scape teafar. Nu lasati statistica sa puna in pericol viata animalului iubit.



scoate capusaPuteti imbunatati prognosticului acestei opratiuni daca aveti la indemana o solutie anti-capuse (pipeta spot-on sau spray). Inainte de a purcede la folosirea pensetei, aplicati aceasta solutie pe capusa, care va muri instantaneu. In acest fel preveniti refularea capusei cauzata de  iritare. Nici in acest caz nu apucati capusa de corp ci de cap.



Dupa indepartarea capusei, dezinfectati locul cu apa si sapun sau betadina. Apoi aplicati un unguent cu antibiotic.



In urmatoarele zile, analizati locul muscaturii. Daca obervatica roseata si inflamatia persista, ba chiar evolueaza, prezentati-va la veterinar.



Preveniti muscaturile de capuse prin deparazitari externe periodice ale animalului. Atentie, nu toate antiparazitarele externe destinate puricilor includ protectie si impotriva capuselor. Cititi cu atentie instructiunile.



Sursa foto: 1, 2



Nicolae Hasegan

ZooLand.ro

 
Distribuie articolul pe:

Cauți sau oferi servicii pentru animale? Aici găsești anunțuri dedicate adopțiilor, vânzării și cumpărării de animale, accesorii, hrană și servicii veterinare. Fie că ești în căutarea unui nou prieten blănos sau ai produse și servicii de oferit pentru iubitorii de animale, această secțiune este locul perfect pentru tine!