Matasea japoneza este o gaina decorativa de dimensiuni mici cu un aspect fizic aparte. Pielea de culoare neagra este acoperita de un penaj cu aspect de blana, matasos la atingere. Este o pasare de curte cu o infatisare exotica ce face deliciul expozitiilor si pasionatilor de galinacee. Matasea japoneza cucereste si prin personalitatea extrem de docila si prietenoasa. Originea exacta a rasei nu s-a putut localiza. Diverse surse plaseaza aceasta gaina in China in special, dar si in India, Japonia, Java. In Europa primele mentiuni despre aceasta gaina caraghioasa sunt facute de catre Marco Polo, in secolul 13. Se considera ca acesta ar fi cel care a adus gaina pe continentul nostru, pe lungul Drum al Matasii. In Olanda, primele exemplare erau vandute drept un hibrid intre gaina si iepurele de Angora, deoarece aspectul fizic neobisnuit contraria pe toata lumea. Penele sunt fine si pufoase, de parca gaina ar fi invesmantata in blana. Pe crestet troneaza un frumos mot alcatuit tot din pene fine si zburlite. Picioarele, cu 5 degete in loc de 4 ca la restul gainilor, sunt acoperite de pene (aspect incaltat). La aceasta rasa se pot intalni si exemplare barboase, ce prezinta smocuri de pene la urechi si barbie. Stranie este si culoarea pielii si a carnii. O Matase japoneza jumulita nu are deloc un aspect apetisant, aduce mai mult cu un cadavru. Culoarea neagra nu se regaseste doar la nivelul pielii ci si in interior. Carnea este de culoare gri-albastrui, contrar infatisarii, foarte gustoasa. Oasele poseda aceeasi nuanta inchisa. Urechiusele se remarca prin nuantele de turcoaz. In bucataria asiatica, carnea de culoare neagra a acestei gaini este considerata o delicatesa, iar oaselor le sunt atribuite proprietati curative. Insa occidentalii sunt reticienti la valoarea gastronomica a Matasii japoneze. Din cauza conformatiei penelor, gainile de matase au un zbor greoi. Un gard de 1,2 m este suficient pentru a impiedica evadarea. Penajul special nu este atat de hidrofob ca la restul gainilor, de aceea Matasea japoneza trebuie ferita de ploi si umezeala. Adapatorilor trebuie sa impiedice udarea motului sau a penelor gainii. In rest, gaina este un robusta si rezistenta la frig. Fiind de dimensiuni mici nu are nevoie de mult spatiu. Se simte bine atat intr-un tarc acoperit, cat si libera prin curte. Se recomanda sa fie tinute singure sau cu alte rase de gaini pasnice si de mici dimensiuni. Matasea japoneaza este recunoscuta in lumea galinaceelor pentru usurinta in clocit. Se spune ca o gaine de matase va cloci si mingi de ping-pong daca ii le pui. Aceste gaini sunt closti foarte devotate, ce nu isi parasesc cuibul pana nu eclozeaza puii. Cand temperaturile de afar sunt foarte ridicate, este bine ca pasarea sa fie luata de pe cuib si incurajata sa se adape, altfel exista riscul sa se deshidrateze mortal. Gainie Matase japoneza sunt preferate ca si closti deoarece clocesc repede in an si pot fi stimulate usor in acest sens. Ingrijesc cu mare ardoarea atat pui de gaini, cat si odraslele altor pasari de curte (rate, curci, prepelite, bibilici). Urmariti fiecare gaini din aceast rasa, e foarte porbabil sa isi fi facut cuib pe undeva si sa cloceasca. Daca a avut la dispozitie un cocos, atunci poate aparea cu pui, altfel va cloci in zadar. Productia medie de oua pe an se incadreaza in intervalul 50-110. Ouale sunt de dimensiuni mici, de culoare crem deschis. Ouatul este adesea intrerupt de clocit. Daca nu ar cadea atat de usor closti, aceste gaini ar avea o productie buna de oua (3-4 pe saptamana). Un alt avantaj al japonezelor este faptul ca nu isi sisteaza ouatul iarna, asa cum fac celelalte gaini. Personalitatea lor este cea mai frumoasa dintre toate rasele de gaini. Socializate de mici, ele pot deveni pasari blande, linistite si usor de manipulat. Pot fi animale de companie afectuoase. Totusi unele exemplare pot manifesta un caracter mai agresiv, unele cu altele. Temperamentul unui adult este puternic influentat de modul cum a fost crescut. Traiesc 8-9 ani. Sunt destul de rezistente la boli. Se regasesc intr- mare varietate de culori: alb, negru, albastru, galben, potarnichiu, rosu, maroniu, barata. Surse foto: 1, 2 Nicolae HaseganZooLand.ro