Sa adopt inca o pisica?!

pisicileSa adopt inca o pisica?!…pentru a oferi companie celei deja existente?!
 
Esti plecat de acasa cat e ziua de lunga, iar pisica ta petrece foarte mult timp singura, asa ca te gandesti ca felina ta ar merita un partener de joaca, care sa ii mai aline singuratatea. Sau poate, esti un mare iubitor de pisicii si simti ca in inima ta mai este loc pentru inca o pisica. Oricare ar fi motivatia e bine sa intorci problema pe toate partile, sa nu te grabesti si abia apoi sa treci la fapte.

Contrar opiniei generale, pisica nu este un animal solitar. In natura, majoritatea pisicilor traiesc in grupuri, organizate ierarhic, apreciind interactiunea sociala. Pisica devine solitar doar atunci cand pleaca la vanatoare. Si pisicile de casa se simt mai bine in grup decat singure (bineinteles exista si exceptii, in functie de personalitatea si cresterea fiecarui individ).

Beneficiile coabitarii a doua pisici sunt numeroase. Cele doua feline isi ofera companie, stimulare mentala si fizica, interactiune sociala, partener de joaca si igiena  s.a. O pisica singura are sanse mari sa dezvolte anxietate de separare si/sau comportament distructiv. Din cauza plictiselii si a tristetii poate deveni apatica, sau dimpotriva isi poate canaliza aceasta energie spre agresarea mobilierului, a perdelelor sau a altor obiecte din casa. Unele pisici singure isi trezesc stapanii noaptea din somn pentru ca au chef de o partida de joaca. Fiind doua pisici, acestea se vor agrena in joc singure, iar singurul zgomot facut va fi cel al alergatului prin casa.

Doua pisici care se inteleg bine se vor alinta reciproc. Cea mai inalta forma de afectiune la pisici este igiena reciproca. Pisicile isi vor curata blanita si urechile una alteia, astfel in loc sa aveti de-a face cu mizeria dubla, veti constata ca pisicile sunt mai curate decat daca ar fi fost doar una.

Nici pentru stapan nu e neplacut sa primeasca dragoste si sesiuni de tors la dublu. Chiar daca cele doua pisici isi  vor tine companie una celeilalte, stapanul nu trebuie sa le neglijeze. Fiecare va dori sa isi primeasca portia zilnica de alint, asa ca va petrece mai mult timp cu matele in poala.

Pisici la dublu nu inseamna doar rasfat la dublu ci si cheltuieli de doua ori mai mari. Mai multa hrana, mai mult nisip, achizitionarea inca unei litiere, mai multe jucarii, un ansamblu de joaca mai mare,mai mult posturi de ascutit unghiile, mai multe vizite la veterinar si multe alte cheltuieli banesti necesare ingrijiri si intretinerii unor pisici. Inainte de a te hazarda in a adopta inca o pisica, trebuie sa privesti in perspectiva situatia si sa faci o balanta a cheltuielilor lunare. Decat doua pisici ingrijite defectuos, mai bine una corect intretinuta.

Sa nu uitam ca pisicile sunt teritoriale si au nevoie de un spatiu minim de desfasurare. Chiar daca cele doua se inteleg de minune, exista momente in care fiecare pisica doreste sa fie singura, sa petreaca putin timp cu sine. O casa prea aglomerata cu pisici creaza o stare de tensiune in grup. Intr-o locuinta de mici dimensiuni va trebui sa utilizati la maximum dimensiunile verticale ale casei, pentru a oferi suficient spatiu celor doua pisici: amplaseaza etajere si culoare pe pereti, astfel incat fiecare pisica sa isi poata gasi un coltisor unde sa motaie linistita.
 
Pisicii deja existente cu siguranta ii cunoasteti personalitatea. Nu toate pisicile au aptitudinile sociale pentru a convietui cu alta felina. Unii indivizii pur si simplu sunt mai singuratici din fire si prefera sa ramana asa. Aducerea unei alte pisicii va provoca  mult stres, iar prima pisica va deveni nefericita. Testeaza-i disponibilitatea si toleranta pentru alta pisica: adu pisica in contact cu cea a unui prieten si analizeaza comportamentul social. Repeta actiunea, deoarece primul contact nu poate fi relevant, pisicile au nevoie de  mult timp pentru a se accepta.

Daca ai analizat toate aspectele de mai sus si ai ajuns la concluzia ca e oportun sa mai adopti o pisica, mai ramane de discutat un aspect: ce fel de pisica sa adopt? Mascul sau femela, pui sau adult?!

Din nou ne vom raporta la pisica deja existenta in casa. Pisica deja existenta o va putea accepta sau nu pe cea noua. Esentiala in acest proces este compatibilitatea dintre cele doua, dar si procesul de introducere. Citeste mai multe despre introducerea noi pisici celei rezidente AICI

Cea mai reusita combinatie este aceea a doi pui sau a doua pisici adulte ce au crescut impreuna. In general, cu cat pisica etse mai tanara cu atat va accepta mai usor o alta pisica pe teritoriul ei. Pisicile pana in doi ani sunt relativ sociabile, intrucat nu au apucat inca sa isi consolideze  tabieturile. O pisica tanara va adora compania unei alte pisici tinere, deoarece ambele sunt insetate de  joaca si nazbatii.

O pisica adulta e  mai pretentioasa si se adapteaza mai greu noi situatii. Una cu instincte materne puternice va accepta usor un pui, insa o pisica rutinata si lenesa va fi data peste cap de energia pisoiului.

Cu o introducere corecta, doua pisici adulte se pot accepta. Daca sunt de sex opus sansele de reusita sunt mai mari, mai ales daca cele doua sunt sterilizate/ castrate. A doua pisica ar trebui sa aiba aproximati acelasi temeprament si stil de viata ca si pisica rezidenta.

Decizia adoptarii unei a doua pisici nu trebuie luata in graba. Chiar daca teoretic beneficiile sunt insemnate, exista riscul ca in practica situatia sa fie exact pe dos. Rabdare si analiza!

Sursa foto

Nicolae Hasegan
ZooLand.ro
 

Distribuie articolul pe:

Cauți sau oferi servicii pentru animale? Aici găsești anunțuri dedicate adopțiilor, vânzării și cumpărării de animale, accesorii, hrană și servicii veterinare. Fie că ești în căutarea unui nou prieten blănos sau ai produse și servicii de oferit pentru iubitorii de animale, această secțiune este locul perfect pentru tine!