Insolatia la pisici

pisica adapat

Inca o vara cu valuri de canicula. Stim ce ne asteapta: transpiratie, sete, deshidratare, goana continua dupa un loc racoros. Nici prietena noastra, pisica, nu agreaza prea mult acest sezon. Chiar daca doar despre caini suntem avertizati sa ii protejam de caldura, nici pisicile nu trebuie uitate. Ele isi ascund cel mai bine suferintele si pot sa indure temperaturile ridicate, pana la un anumit nivel.

Temperatura corporala a unei pisici este de 38 – 39 grade Celsius.  Singurele cai de termoreglare la pisica sunt gafaitul si linsul blanii si transpiratia la nivelul pernutelor. Din aceasta cauza corpul se poate supraincalzii foarte usor. La 40 grade Celsius, pisica noastra sufera de hipertermie. La 40,5- 41 grade Celsius, pisica este deja in pericol de a intra in coma si de a-si pierde viata.

Odata hipertermia instalata, principalele organe din corp incep sa fie afectate si sa isi reduca activitate, ajungandu-se la coma sau deces.  Insa pana aici, vrand nevrand, pisica va prezenta simptomele clasice ale insolatiei:

•    gafait rapid;
•    gingii de culoare rosu inchis sau palide, daca deshidratarea este severa;
•    limba rosie intens;
•    hipersalivatie;
•    anxietate;
•    letargie;
•    ameteli;
•    tremor;
•    voma si diaree, posibil cu sange;
•    puls ridicat;
•    temperatura rectala peste 40o Celsius.

De la primele simptome remarcate, grabiti-va sa acordati primul ajutor, care consta in racorirea rapida a pisicii:

•    infasurati pisica intr-un prosop umed;
•    scufundati picioarele intr-o baie cu apa rece sau masati-le cu alcool sanitar;
•   daca temperatura intern este foarte ridicata putti opta pentru scufundarea intregului corp in apa rece (atentie, nu rece ca gheata);
•    infasurati intr-un prosp subtire o punga de legume congelate si plasati-o intre picioare;
•    incurajati pisica sa bea apa. Daca refuza sau este incapabila sa mai bea singura, oferiti apa cu ajutorul unei siringi sau a unei pipete. Lasati cateva picaturi in coltul gurii, nu administrati apa direct in gat intrucat pisica se poate ineca daca apa ajunge pe caile respiratorii.

Monitorizati temperatura rectala la fiecare 5 minute. In momentul in care a ajuns la normal, opriti orice procedura de racorire, pentru ca sa nu provocati hipotermie. Indiferent de cat de avansata a fost insolatia, mergeti cu pisica la veterinar imediat ce starea animalului este stabila. Afectarile organelor nu sunt vizibile imediat si doar medicul veterinar ne poate confirma ca totul este in regula.

Chiar daca pisica se afla in coma, trebuie sa ii acordati primul ajutor de acasa. Folositi oricare din procedurile de racorire de mai sus in timp ce va deplasati spre cabinetul veterinar. Fiecare secunda conteaza!

Prevenire

Pisicile nu stau in soare sau caldura de buna voie. Insolatia are loc atunci cand pisica nu are nicio posibilitate de a se racori sau de a se hidrata.

Asigurati-va ca felina are o camera sau un loc ferit de bataia directa  a soarelui, bine ventilat. Porniti aerul conditionat sau un ventilator atunci cand plecati de acasa.

Puneti apa rece la dispozitie, in orice moment. Fantanile pentru pisici, ce furnizeaza mereu apa curata si rece, sunt solutia cea mai buna pe timpul sezonului fierbinte.

adapat pisicaEvitati efortul fizic intens atunci cand este cald.

Nu lasati pisica afara in intervalul 11- 17, atunci cand soarele este puternic si temperaturile ridicate.

Supravegheati mai atent pisicile aflate la risc: cele cu botul turtit (Persana, Exotic), cele batrane, puii, cele obeze sau cu afectiuni respiratorii etc. Atentie sporita va fi oferita si pisicilor care au suferit deja un episod de insolatie.

Sursa foto: vetuk.co.uk

Nicolae Hasegan
ZooLand.ro
 

Distribuie articolul pe:

Cauți sau oferi servicii pentru animale? Aici găsești anunțuri dedicate adopțiilor, vânzării și cumpărării de animale, accesorii, hrană și servicii veterinare. Fie că ești în căutarea unui nou prieten blănos sau ai produse și servicii de oferit pentru iubitorii de animale, această secțiune este locul perfect pentru tine!