Tubifex – pericol sau hrana minune pentru pesti?

tubifexTubifex sunt o specie de viermi rosii, asemanatori ramelor, folositi de mai bine de 100 de ani in alimentatia pestilor de acvariu. Insa in ultimii ani, acest tip de hrana vie este subiectul unor mari controverse in lumea acvaristilor. Pe de-o parte sunt cei care considera tubifexul o hrana de buna calitate, ce ajuta la o dezvoltare rapida si optima a pestilor, iar pe de alta parte sunt cei care spun ca acest vierme este un periculos focar de infectie pentru acvariu.

Descriere

Tubifex tubifex sunt viermi oligocheti de dimensiuni mici (2-8 mm). Parte a familiei Tubificidae, acesti viermi traiesc in natura in malul de pe fundul apelor (parauri, balti, lacuri). Viermele s-a adaptat la acest mediu sarac in oxigen, sintetizand o cantitate mare de hemoglobina in sange, de unde si culoarea  rosu inchis a lui. In acvaristica se cunosc doua feluri de tubifex: rosu si negru. Varietatea neagra este de fapt de culoare rosu inchis, si mai bogata in hemoglobina si are valoare nutritionala mai mare. In contrabalanta, tubifex negru este mai periculos pentru pesti intrucat parazitii pe care ii poarta sunt mai rezistenti la tratamente.

Apele in care traiesc acesti viermi sunt poluate si foarte murdare, contaminate cu fecalele altor pesti sau alte animale. Asa se face ca, viermele tubifex este purtatorul multor bacterii si paraziti periculosi. Viermele traieste cu o extremitate ancorata in mal si cu cealalta libera, fluturand in apa.

Tubifex-aspecte pozitive

Pentru pestii de acvariu, hrana vie este un adevarat festin. E ca si cum ar primi desert. E in natura lor sa isi vaneze si sa isi consume hrana in stare proaspata. Alaturi de alte tipuri de hrana vie, tubifex reuseste sa indeplineasca acest criteriu al satisfactiei pestilor.

Tubii ofera un aport proteic mai mare decat puricii de apa (Daphnia), insa mai redus fata de alte tipuri de hrana vie (Shrimp, Bloodworm), precum si cateva vitamine esentiale (A, D, complexul B). Puii hraniti cu tubi vor creste mai rapid si isi vor spori intensitatea coloritului. Unii acvaristi afirma ca, la maturitate acest colorit intens se va reduce drastic la pestii hraniti in tinerete cu tubifex.

Tubifex se gasesc foarte usor in comert, aproape orice magazin de specialitate comercializand acest tip de hrana, in forma proaspata, congelata sau uscata. Tubifex pot fi cultivati si acasa, in anumite conditii speciale.

Aspecte negative

Dupa cum spuneam si mai sus, din cauza mediului in care sunt crescuti, tubii pot fi purtatori ai multor agenti patogeni. Intestinele lor sunt pline cu namol, microrganisme si alte substante toxice existente in apa respectiva. Toate acestea vor fi trecute in acvariu si chia rmai grav in organismul pestilor care se hranesc cu ei. Mai devreme sau mai tarziu pestii vor avea de suferit, iar mediul acvatic va fi compromis.

Nu toti tubii sunt daunatori (in functie de mediul in care sunt crescuti), insa riscurile sunt foarte mari. Imbolnavirea pestilor nu se produce imediat, uneori primele semne de imbolnavire in acvariu apar la cateva luni distanta.

Furnizati frecvent in acvariu, viermii supravietuitori se pot adaposti in substratul acvariului, formand colonii. In momentul in care doriti sa dezinfectati acvariul bolnav, aveti grija sa spalati bine si nisipul.
    
Pregatirea viermilor

Daca in continuare doriti sa hraniti pestii cu tubifex, acestia trebuie curatati temeinic, cu toate ca nici spalaturile, nici congelarea nu va garanteaza eradicarea in totalitate a bacteriilor si parazitilor.
    
Asezati viermii intr-un vas larg si lasati sa curga un firicel de apa timp de 20 de minute. Scurgeti apa si adaugati alta curata. Plasati vasul in frigider. Dupa 4-5 ore schimbati din nou apa. In acets fel dorim sa eliminam din intestinele viermilor orice urma de namol si , speram noi, si agentii patogeni.

Fara hrana, viermii nu traiesc mai mult de 2 zile. De aceea aceste operatiuni vor fi executate doar in primele 2 zile de la achizitionare. Daca apa devine curata, inseamna ca intestinele tubilor au fost golite. Congelarea timp de cateva zile poate fi de ajutor pentru a va asigura ca orice microorganism a fost ucis (nu asigura sterilizarea 100%).

In tarile din vest, tubifex nu mai sunt comercializati in magazionele de specialitate, iar acvaristii evita sa ii mai foloseasca in dieta pestilor. Este la latitudinea fiecarui crescator daca doreste sau nu sa isi puna in pericol pestii.

Nicolae Hasegan
ZooLand.ro

Distribuie articolul pe:

Cauți sau oferi servicii pentru animale? Aici găsești anunțuri dedicate adopțiilor, vânzării și cumpărării de animale, accesorii, hrană și servicii veterinare. Fie că ești în căutarea unui nou prieten blănos sau ai produse și servicii de oferit pentru iubitorii de animale, această secțiune este locul perfect pentru tine!