Resuscitarea cardio-respiratorie la caini

caineleResuscitarea cardiopulmonara sau masajul cardiac insotit de respiratie gura-la-gura, pot salva viata cainelui atunci cand acesta intra in soc cardio-respirator. Manevrele de resuscitare nu sunt vreo mare filosofie si orice stapan de animale ar trebuie sa le poata executa. Acordarea primului ajutor pana la sosirea medicului veterinar este esentiala in astfel de conditii care pun in mare pericol viata cainelui. ABC-ul resuscitarii cardio-respiratorii este urmatorul:

• A (Airways): eliberarea cailor respiratorii;
• B (Breathing): restabilirea respiratiei;
• C (Circulation): restabilirea circulatiei.

A. Caile respiratorii

– asigurati-va ca animalul are cel putin o cale respiratorie deschisa

1. Asezati cainele pe o parte, indiferent care.
2. Inclinati-i usor capul spre spate pentru a-i relaxa gatul.
3. Scoteti-i limba printre canini.
4. Folositi-va degetul pentru a verifica daca exista obiecte straine in cavitatea bucala, iar daca exista scoateti-le.

B. Respiratia

– in cazul in care cainele nu respira urmati urmatorii pasi:

1. Deschideti-i caile respiratorii.
2. Pentru cainii medii si mari sigilati gura prinzand cu mainile botul si buzele inchise.
3. Asezati-va gura in jurul nasului cainelui si expirati cu putere.
4. Repetati respiratia de patru sau cinci ori apoi verificati daca animalul respira singur. In cazul in care cainele nu respira singur continuati respiratia artificiala pana cand ajungeti la veterinar sau entru o perioada maxima de 20 de minute. Cainii au nevoie de aproximativ 20 de respiratii pe minut.

C. Circulatia
– Daca animalul respira sau are puls masajul cardiac nu se efectueaza.

Pentru cainii mai mici de 14 kilograme

1. Asezati cainele pe o suprafata plana pe partea dreapta.
2. Prindeti cainele cu ambele maini de fiecare parte deasupra zonei in care se afla inima. (Puteti de asemenea sa asezati degetul mare de o parte a pieptului, iar celelalte degete de cealata parte).
3. Comprimati pieptul aproximativ un sfert sau o treime din latimea acestuia apoi relaxati-l. Repetati acest proces cu o frecventa de aproximativ 100 de compresii pe minut.
4. In cazul in care resuscitarea este facuta de o singura persoana faceti-i cainelui cate o respiratie artificiala la fiecare cinci cicluri de compresie a pietului. In cazul in care sunt disponibile doua persoane faceti-i o respiratie artificiala la fiecare doua sau trei compresii toracice.
5. Continuati resuscitarea pana cand cainele respira singur si pulsul acestuia devine stabil.

respiratie cainePentru cainii medii-mari, cu o greutate mai mare de 14 kilograme

1. Asezati cainele pe o suprafata plana pe partea dreapta.
2. Asezati-va o palma pe cutia toracica a cainelui in zona inimii, iar cea de-a doua palma va fi asezata peste prima.
3. Fara a va indoi coatele apasati in jos cu palmele.
4. Comprimati pieptul la un sfert – o treime din grosimea acestuia apoi eliberati. Continuati acest proces cu o frecventa de aproximativ 80 de compresii pe minut.
5. In cazul in care resuscitarea este facuta de o singura persoana faceti-i cainelui cate o respiratie artificiala la fiecare cinci cicluri de compresie a pietului. In cazul in care sunt disponibile doua persoane faceti-i o seapiratie artificiala la fiecare doua sau trei compresii toracice.
6. Continuati resuscitarea pana cand cainele respira singur si pulsul acestuia devine stabil.
7. In cazul in care cainele nu da semne de ameliorare timp de 30 minute de la inceperea resuscitarii va puteti opri deoarece resuscitarea nu s-a incheiat cu succes.

Sursa foto: 1, 2

Nicolae Hasegan
ZooLand.ro

Distribuie articolul pe:

Cauți sau oferi servicii pentru animale? Aici găsești anunțuri dedicate adopțiilor, vânzării și cumpărării de animale, accesorii, hrană și servicii veterinare. Fie că ești în căutarea unui nou prieten blănos sau ai produse și servicii de oferit pentru iubitorii de animale, această secțiune este locul perfect pentru tine!