Cum schimb comportamentul de noapte al pisicii?

pisica

Pisica nu te lasa sa dormi?! Schimba-i comportamentul nocturn

Pisica este un animal nocturn prin definitie. In salbaticie, imediat dupa lasatul serii, felinele pornesc la vanatoare, deoarece sunt avantajate de vederea nocturna excelenta si de camuflajul oferit de intuneric. Chiar daca pisicile noastre de casa nu mai sunt nevoite sa vaneze, comportamentul nocturn a ramas bine inradacinat in genele lor. Din pacate, adesea,  intervalele de somn si activitate ale pisicii nu se sincornizezeaza cu ale noastre. Asa se face ca atunci cand dormim mai bine, pisica noastra are chef de joaca si nu se sfieste sa isi revendice acest drept. Dintr-o data, in miezul noptii, ne trezim cu pisica sarind pe trupul nostru sau atacand degetele de la picioare pe sub plapuma. Daca si tu ai o pisica hiperactiva noaptea, care iti afecteaza odihna, iata ce se poate face.

Cine dreseaza pe cine?

De cele mai multe ori, stapanii sunt cei responsabili de activitatea nocturna a pisicii. Incurajarea acestui comportament, fara a fi constienti de asta, este cauza tuturor problemelor. Unii stapani se trezesc noaptea si se joaca cu pisica considerand ca aceasta se simte singura. Altii, odata treziti se grabesc sa umple castronul cu ceva bun de mancare, sperand ca astfel animalul ii va lasa sa doarma. In acest fel, nu facem decat sa recompensam pisica si sa o determinam sa actioneze in aceeasi maniera si in urmatoarele nopti.

Riposta!

Ce putem face in schimb? Ripostam! In momentul in care pisica ne deranjeaza in pat sau cand urla si zgarie la usa dormitorului, o surprindem cu… un jet de apa sau un sunet puternic. Majoritatea pisicilor se tem de spray-ul cu apa. Orice stapan de pisica ar trebui sa aiba la indemana o astfel de „arma” pentru cand pisica face nazbatii. O cutie de metal cu monede da si ea rezultate bune in acest sens, insa folosita in miezul noptii, va trezi toata casa.

Surpinsa neplacut de cateva ori, pisica va inceta sa va mai inoportuneze dormitorul noaptea.

Joaca, papa, nani

Cam asa ar trebui sa fie  rutina inainte de ora de culcare a familiei. Inainte de  a merge la somn, cat timp inca mai priviti la televizor, antrenati pisica intr-o  sesiune de joaca epuizanta. Alegeti o jucarie interactiva de ambele parti, cum ar fi cele cu sfoara (tip undita), si obositi pisica. Apoi oferiti-i ceva consistent de mancare, o hrana mai bogata in proteine. La fel ca si in natura, dupa o vanatoare epuizanta si o masa copioasa, urmeaza un somn  adanc si indelungat (care, speram, sa dureze toata noaptea).

Daca aveti o pisica ce obisnuieste sa isi faca nevoile imediat dupa mancare, atunci mutati aceasta rutina cu cateva zeci de minute inainte de culcare, pentru ca animalul sa nu fie nevoit sa se trezeasca in mijlocul noptii pentru a folosi toaleta.

Alte sfaturi

Considerati adoptarea unei alte pisici, care sa ii fie partener de joaca. Doua pisici isi tin companie una celeilalte si astfel nu veti mai fi deranjati.

Oferiti pisici multe jucarii, ascunse prin cotloanele casei, cu care sa se distreze in cazul in care se trezeste mai devreme. Jucariile sa fie unele silentioase, din materiale moi.

Schimbati ora micului dejun. O pisica obisnuita sa primeasca hrana dimineata devreme isi va cere portia. Seara,  puneti in castron mai multa hrana, pentru ca pisica sa poata ciuguli cate putin si pe timpul noptii, daca are chef de o gustarica.

Sau puteti opta pentru un hranitor automat, care poate fi programat sa ofere hrana la ora dorita.

Inainte de culcare, inchideti pisica intr-o incapere aflata la departare fata de dormitor, pentru ca zgomotele sa nu mai fie auzite atat de usor.

Dezobisnuiti pisica de a mai dormi in pat cu voi. Inchideti usa la dormitor.

Nu lasati pisica sa doarma ziua. De fiecare data cand o surpindeti dormind, treziti-o. Daca ziua sunteti plecati de acasa, atunci nu permiteti somnul de seara/dupa-amiaza, cand v-ati intors acasa.

Amplasati la ferestre stinghii sau dispozitive pe care pisica sa poata sta cocotata si sa priveasca afara. In acest fel, atentia ii va fi distrasa de forfota de afara si nu de patul vostru.

Cu rabdare  veti reusi sa mulati programul de somn al pisicii dupa al vostru. Nu pedepsiti negativ si violent animalul pentru ca v-a stricat somnul. Nu veti reusi decat sa distrugeti relatia pe care o aveti.

Sursa foto

Nicolae Hasegan
ZooLand.ro

Distribuie articolul pe:

Cauți sau oferi servicii pentru animale? Aici găsești anunțuri dedicate adopțiilor, vânzării și cumpărării de animale, accesorii, hrană și servicii veterinare. Fie că ești în căutarea unui nou prieten blănos sau ai produse și servicii de oferit pentru iubitorii de animale, această secțiune este locul perfect pentru tine!