Cangurul de copac

cangurul de copacCangurul de copac este un macropod adaptat cu adevarat pentru viata in copaci. Aceasta specie poate fi intalnita in multe zone din Australia si a insulelor dimprejur. Un lucru interesant despre aceasta specie este ca desi acesta a evoluat dintr-o specie asemanatoare cangurului, de-a lungul timpului s-a adaptat vietii de copac. Picioarele din spate sunt lungi, iar suprafata de sprijin este ingusta, lucru care le permite a se deplasa cu viteza mare la nivelul solului, dar au si cozi lungi care ii ajuta la mentinerea echilibrului si membre anterioare puternice care ii ajuta la catarat.

Cangurii de copac au picioarele mai scurte si mai late decat cangurii comuni, dar au ghearele mai lungi facilitandu-le deplasarea printre crengile copacilor. Acestia mai difera de cangurul comun prin faptul ca isi pot misca membrele posterioare independent unul de celalalt.

Ceea ce mai este de remarcat la aceasta specie este ca au un mers destul de necoordonat atuci cand sunt la nivelul solului. Ei merg cocosat si astfel este evident ca au evoluat si nu mai sunt echipati pentru un astfel de stil de viata, iar acest lucru devine si mai evident cand sunt observati catarandu-se in copaci cu usurinta si cu agilitate. Cangurul de copac este bine cunoscut pentru sariturile sale. Salturile de la un copac la altul in picaj de pana la 10 metri sau din copac la sol, de la o inaltime de pana la 20 metri nu le produc nicio rana. Aceasta specie devine si mai remarcabila cand ne gandim la cat de bine au evoluat pentru viata in copaci fata de cangurul comun.

Ca orice marsupial australian, prezinta un buzunar situat la nivelul abdomenului, in care femela isi poarta puiul proaspat nascut. Blana este moale, asemanatoare lanii.

Exista 17 specii de cangur arboricol cunoscute, ce difera una de cealalta prin dimensiuni si culoare.  Pot masura intre 40 si 80 de cm lungime si pot cantari pana la 15 kg.
    
Habitat

Cangurii de copac traiesc in copacii din padurile tropicale ale Noii Guinee si din Nord-Estul Queensland-ului precum si in zonele din apropiere. Aceasta specie se gaseste de obicei in zonele montane, desi sunt intalniti si in zonele mai joase.

Dieta

Traind cea mai mare a timpului in copaci, acest tip de cangur are o dieta formata in special din frunze si fructe pe care le consuma fie direct din copac fie cele cazute la nivelul solului. Cangurii de copac se pot hrani si cu graunte, flori, seva, oua, pasari mici, chiar si scoarta de copac. Dintii lor sunt adaptati pentru a mesteca frunzele, iar stomacurile contin bacterii care ajuta la descompunera frunzelor si ierburilor ingerate.

Reproducerea

cangur de copacCangurul de copac este un animal solitar care pare sa se intalneasca cu alti membrii ai speciei pentru imperechere, doar in sezonul caldurilor. Femela ramane gestanta si va avea un singur pui care se va catara singur dupa nastere catre marsupiu unde se va dezvolta zece – douasprezece luni. Puiul va continua sa se hraneasca cu laptele matern cateva luni dupa ce va parasi marsupiul. Ramane alaturi de mama inca 18 luni de acum inainte.

Ecologie

Toate speciile de canguri de copac sunt amenintate cu disparitia din cauza distrugerii habitatului si a vanatului intensiv si ilegal.

Speranta de viata in salbaticie nu este cunoscuta, insa in captivitate traiesc pana la 20 de ani.

Surse foto: 1 , wikipedia.org

Nicolae Hasegan
ZooLand.ro

Distribuie articolul pe:

Cauți sau oferi servicii pentru animale? Aici găsești anunțuri dedicate adopțiilor, vânzării și cumpărării de animale, accesorii, hrană și servicii veterinare. Fie că ești în căutarea unui nou prieten blănos sau ai produse și servicii de oferit pentru iubitorii de animale, această secțiune este locul perfect pentru tine!