Pisica clantane la pasari – ciudat, amuzant?!

pisicaOrice stapan de pisica s-a confruntat la un moment dat cu aceasta reactie a pisicii, mai neobisnuita. Poate v-ati alarmat, poate v-ati speriat, insa nu ati reusit sa gasiti nicio explicatie. Va oferim noi raspunsul!

Este vorba de clantanit, trancanit sau clickait, sau cum doriti sa il denumiti. Este o reactie naturala a pisicii, mostenita inca de pe vremea cand stramosii ei cutreierau padurile si vanau.

Este, deci, un comportament natural si autentic.

Orice pisica domestica inca mai pastreaza instinctul de a vana, chiar daca procurarea hranei nu mai este o nevoie a ei. Unele pisici vaneaza jucarii sau lasere, altele sunt mai atrase de vietuitoarele de dincolo de fereastra sau de la TV. Indefirent de originea potentialei prade, reactia este aceeasi: clantanitul.

Scenariul tipic: pisica observa pe pervaz, dincolo de fereastra inchisa o pasare. Dintr-odata devine exaltata si adopta pozitia de vanatoare, cand apare surpriza sonora: un sunet ciudat sub forma unor clickuri repetate insotite uneori de mici vocalize asemeni unui plans. La prima experienta, stapanul se poate speria, mai ales daca sunetele scoase par putin cam infricosatoare.

Pisicile trancanesc atunci cand observa o prada care le este inaccesibila: o pasare sau rozatoare dincolo de un impediment, o musca, o pasare pe un gard sau in copac etc.

Trancanitul reprezinta incantarea pisicii la vederea prazii, dar si frustrarea pentru ca nu reuseste sa o captureze. Clantanitul se produce prin deschiderea usoara a buzelo, coltul gurii este dus inspre inapoi, iar maxilarele bat rapid unul pe celalalt. De la caz la caz, pot fi emise si unele sunete care d ecare mai ciudate.

Clantanitul este strans legat de vanatoare si este un gest aproape involuntar. Proximitatea prazii determian organismul sa elibereze un val de adrenalina. Sub efectul halucinant al acestui hormon, pisica incepe automat sa trancaneasca.

Cercetatorii ce studiaza felinele salbatice, au gasit si alta motivatie clantanitului. La pisicile salbatice din padurea amazoniana, clantanitul are rolul de a imita sunetele scoase de prada, in acest caz maimute. Pentru a pacali prada si pentru a se putea apropia mai mult, pisicile emiteau sunete asemanatoare celor scoase de maimutele alarmate. Daca veti asculta atent unele dintre pisicile noastre in timp ce clantane, veti observa ca unele sunete aduc cu cele ale rozatoarelor sau pasarilor.

Din perspectiva vanatorii, clantanitul mai primeste o explicatie. Se stie ca pisicile reusesc sa ofere o muscatura eficienta prazii, omorand-o aproape instantaneu. Este vorba despre muscatura la ceafa, care rar nu se soldeaza cu moartea. In acest context, clantanitul reprezinta o modalitatea de a exersa maxilarele pentru a functiona la capacitate maxima atunci cand este necesar atacul fulgerator si mortal.

Nu pierdeti ocazia sa va suprindeti pisica clantanind. Poate fi chiar fascinant sa o vedeti intr-o stare de transa, perfect concentrata asupra prazii, dand usor din coada si emitand sunete atat stranii. Internetul este plin de filmulete cu pisici suprinse in astfel de ipostaze. Va oferim si noi un exemplu, pentru a intelege mai bine acest comportament.

Surse foto: 1

Nicolae Hasegan
ZooLand.ro

Distribuie articolul pe:

Cauți sau oferi servicii pentru animale? Aici găsești anunțuri dedicate adopțiilor, vânzării și cumpărării de animale, accesorii, hrană și servicii veterinare. Fie că ești în căutarea unui nou prieten blănos sau ai produse și servicii de oferit pentru iubitorii de animale, această secțiune este locul perfect pentru tine!