Şi animalele visează!

animalele viseazaIntr-adevar dragi iubitori de animale, aveti confirmarea la ceea ce banuiati deja: animalele viseaza! Nu de putine ori v-ati privit cainele dormind si dintr-o data incepea sa maraie, schelalaie sau sa dea din picioare ca si cum ar alerga dupa iepuri. Nici pisicile sau alte animale nu sunt ocolite de vise.

Sa luam cazul cainilor, care fiind mai apropiati de om, au putut fi studiati mai in detaliu.  Cainele si omul au in comun fondul genetic in proportie de 95%. Structura hipocampului (formatiunea cerebrala responsabila de faza de visare) este identica, asa ca de ce nu ar putea visa si patrupedele precum omul?!

Studii efectuate pe animale (caini, pisici, soobolani)  dormind au aratat o activitate electrica cerebrala intensa in timpul somului preponderent in doua zone: hipocamp si  aria vizuala. Adica exact regiunile din creier responsabile de visare la om.

Somnul este de doua tiputi: REM si  non-REM. Somnul non-REM este somnul usor, din care oricine se trezeste usor, in cazul cainilor de exemplu, la cel mai mic fosnet sau cel mai firav miros. Pe durata acestui somn, activitatea cerebrala se diminueaza mult, la fel ca in cazul anesteziei.  Animalul pare calm si linistit, desi tonusul muscular este inca activ. Contrar aparentelor, nu acesta este somnul odihnitor.

Somnul REM este cel acompaniat de vise, deci de o activitate electrica cerebrala intensa. Undele cerebrale sunt alerte, rapide si  neregulate, la fel ca cele din stare de  trezire. Pe durata acestui somn cainii pot manifesta reactii fizice motorii (dat din picioare ca si cum ar alerga, miscat urechi si coada)  sau pot emite sunete (urlat, schelalait, latrat, plans etc).

Pe durata acestui somn ochii incep sa se  miste, iar animalul intra intr-un somn profund din care cu greu poate fi trezit. Muschii se relaxeaza, iar somnul devine odihnitor, desi creierul lucreaza intens. Oamenii treziti spontan din acest somn raportau faptul ca au visat.  Din nefericire nimeni nu a putut smulge o declaratie de acest tip de la un animal. Date fiind similaritatile cu omul, nu putem decat sa presupunemca si animalele viseaza.

Ce viseaza animalele?

Studii efectuate pe sobolani, care dupa ce parcurgeau un traseu printr-un labirint si apoi erau pusi la somn,  au aratat faptul ca animalele retraiau experienta labirintului, semnalele electrice cerebrale fiind aproape identice  in cadrul celor doua activitati.

Alt studiu facut pe pisici a aratat ca acestea mergeau, se catarau si chiar vanau in somn.

Cercetatorii afirma ca toate animalele viseaza pentru a procesa informatii si a invata. Se stie ca visele nu sutn altceva decat o reflectare a experinetelor personale si a imaginatiei. Pe durata visele, animalele nu fac decat sa proceseze si sa retraiasca anumite experiente de pe durata zilei sau a saptamanilor trecute. Nu se stie exact ce loc ocupa imaginatia in tot acest proces. Oare animalele au fantezii? Observand pisicile care se joaca sau vaneaza lucruri imaginare, am putea spune  ca Da. Probabil animalele au parte de vise fanteziste ca si noi oamenii.

Spre deosebire de noi, cainii si pisicile nu prea au cosmaruri. Chiar daca urla sau alearga in vis, experienta nu este una neplacuta.

Desi, era de asteptat ca animalele abuzate sa aiba cosmaruri, s-a observat ca acestea viseaza mai putin. Probabil, creierul incearca sa elimine experientele negative si sa nu le mai retraiasca prin visare.

Cainii, de exemplu, viseaza in total 12% din durata somnului unei zile. Se pare ca talia influenteaza durata viselor. Cainii de talie mica viseaza mai mult decat cei de talie mare. Iar puii petrec mai mult timp visand decat adultii. Lucru firesc, tinand cont de faptul ca ei au parte de mai multe experiente noi pe durata zilei.

Nu incercati sa treziti cainele prin atingere in timp ce se agita in somn. Trezitul poate crea o stare de confuzie, iar fara sa vrea, animalul va poate ataca.  Daca vi se pare ca sufera si va impresioneaza, strigati-l pe nume. Astfel, un sunet familiar il poate trezi intr-un mod placut.

Sursa foto

Nicolae Hasegan
ZooLand.ro

Distribuie articolul pe:

Cauți sau oferi servicii pentru animale? Aici găsești anunțuri dedicate adopțiilor, vânzării și cumpărării de animale, accesorii, hrană și servicii veterinare. Fie că ești în căutarea unui nou prieten blănos sau ai produse și servicii de oferit pentru iubitorii de animale, această secțiune este locul perfect pentru tine!