10 greseli pe care le fac stapanii de animale de companie

caine si pisica

10 greseli frecvente pe care le fac stapanii de animale de companie
 
Detinerea unui animal de companie ofera o multime de satisfactii, dar presupune si o serie de responsabilitati. Cu totii ne dorim sa avem un companion blanos dragut, sanatos si disciplinat, insa putini si reusim. Adesea, din prea multa dragoste, sau dimpotriva din neglijenta,  gresim in ceea ce priveste conduita in care ar trebui sa ne ingrijim animalele. Iata care sunt cele mai frecvente erori pe care le comit stapanii  de animale de companie, catei si pisici (dar nu numai). Daca si tu te regasesti in vreunele din cele de mai jos, poate ar trebui sa iti reconsideri pozitia vis-à-vis   de animalul tau.

1.    Achizitionare in graba: scenariul tipic: trecem prin fata pet-shopului si vedem in vitrina un catel cu ochi umezi ce ne implora sa il luam acasa. Furati de acest moment suav ajungem  sa ne pricopsim cu un animal, care are anumite nevoi ce nu le-am luat in considerare. Micutul pui va creste la un moment dat intr-un adult potential masiv (dupa caz), care va necesita ingrijire, hranire, spatiu, asistenta medicala etc.

Niciodata nu cumparati animale pe baza principiului “dragoste la prima vedere”.  Oferiti-va cateva zile in care sa rumegati acest aspect pe toate partile, consultati-va cu familia.

2.    Cheltuieli neprevazute: un animal de companie, mai ales un caine, presupune o serie de cheltuieli, nu tocmai neglijabile, pe toata durata vietii. Cugetati dinainte daca puteti aloca o suma de bani in fiecare luna, timp de cativa ani, pentru intretinerea lui. Ar trebui sa existe o sursa de venit stabila si de perspectiva. Cheltuielile cu hrana, accesoriile, vizitele la veterinar si salon se pot ridica pana la cateva sute sau chiar mii de lei, in functie de cat de multe doriti sa oferiti animalului. Sa nu neglijam si investitia initiala, adica pretul de achitie al companionului.

3.    Lipsa informarii: Bichonul prietenilor e foarte dragut si ne atrage cu giumbuslucurile pe care stie sa le faca, dar oare stim ca blana lui necesita multa preocupare si aceasta rasa are tendinta sa dezvolte  asa- numitul sindrom al cainelui mic si sa se transforme intr-un zbir?! Daca va atrage fizic o anumita rasa, faceti cercetari despre caracteristicile temperamentale, dificultatea toaletarii, nevoi speciale, spatiul necesar, nivelul de activitate etc.  Intrati in contact cu crescatorii, ei va vor oferi cele mai in  masura sfaturi despre rasa respectiva. Multe animale de companie sunt abandonate mai tarziu deoarece stapanii au constat ca nu sunt tocmai ceea ce se asteptau si nu se  asorteaza reciproc.

4.    Responsabilitati prea mari pentru copii: psihologii recomanda parintilor sa ofere copiilor un animal de companie, pentru ca in caest fel copilul va deveni mai responsabil. Nimic mai adevarat! Insa parintele nu trebuie sa tranfere toata responsabilitatea intretinerii unui animal doar pe umerii copilului, care poate nici nu constientizeaza ce datorie importanta are. Alegeti animale mici, care nu sunt foarte complexe si nu necesita ingrijire multa (pesti, rozatoare). Asigurati-va ca micutul isi indeplineste indatoririle, iar atunci cand nu reuseste supliniti-i locul. In niciun caz nu pedepsiti copilul neglijent, care  a uitat sa curete cusca hamsterului, prin abandonarea animalului, care este pe deplin nevinovat. Inainte de achizitionare, consultati-va si cu copilul despre ce animal si-ar dori si daca se poate ocupa de el.

5.    Cadouri surpriza: probabil una dintre primele cauze ale abandonului de animale de companie. Ceea ce pentru noi poate insemna un cadou placut, pentru alta persoana poate fi o surpriza neplacuta. Nimanui nu-i place sa fie pus in fata unei responsabilitati spontane, pe care poate nici nu si-o doreste. Nu oferiti cadou animale de companie!! Va suferi atat animalul cat si persoana careia i se ofera. Daca intr-adevar isi doreste un animal de companie, mergeti impreuna la cumparaturi, lasati sarbatoritul sa isi aleaga animalul preferat si astfel toata lumea e satisfacuta.

6.    Lipsa dresajului: cainii au nevoie de dresaj inca de la o varsta frageda pentru a deveni disciplinati  si implicit mai buni companioni. Dresajul de baza poate fi efectuat chiar si de catre stapan, acasa, inca de cand puiul e mic. Comenzi precum Sezi, Stai, Culcat, Vino pot fi invatate si acasa. Nu va sfiiti sa cereti ajutorul unui dresor avizat pentru un dresaj mai complex sau pentru rezolvarea unor probleme comportamentale.

7.    La veterinar, mai rar: orice afectiune se trateaza mai usor daca este descoperita in faza incipienta. Multi stapani prefera sa isi trateze animalul acasa, dupa sfaturile prietenilor sau cele gasite pe internet, fara a consulta un specialist. Rareori boala se remite cu leacuri babesti si intentii bune, iar bietul animal ajunge la veterinar in stare grava. Pentru orice problema de sanatate si nu numai,  consulati medicul veterinar, care are cunostintele si experienta necesara sa va poata oferi cele mai bune solutii.

In acelasi context, nu neglijati sfaturile veterinarului. Respectati programarile si calendarul de vaccinari si deparazitari. Mizati pe onestitatea lui: nu doreste decat binele pacientilor  sai.

8.      Socializare insuficienta: cainii si pisicile nu au nevoie doar de dresaj pentru a fi  educati, ci si de socializare. Putini dintre noi ne preocupam de acest aspect, iar mai tarziu constatam ca avem un animal anti-social, fricos si nesigur pe sine.  Cainii, dar si pisicile, ar trebui pusi in fata unot situatii, oameni si medii cat mai diferite, de la cea mai frageda varsta. Avand o imagine de ansamblu asupra lumii, ei vor creste in adulti calmi, increzatori in sine si manierati in societate.

9.    Prea putin exercitiu: atat fizic cat si mental. Animalele de companie au nevoie de  miscare pentru a se mentine in forma si a nu se ingrasa. Cainii trebuie scosi la plimbare zilnic, cel putin 30 de minute. Insa nu toti stapanii respecta aceasta regula de aur a convietuirii cu un patruped.
Pe langa stimularea fizica, cainii si pisicile necesita si antrenament  psihic, deoarece se plictisesc repede. Cateva sesiuni de joaca in fiecare zi sunt recomandate. In acest fel va detensionati si voi, consolidati relatia cu animalul iubit, iar el isi consuma energia intr-un mod placut.

10.     Pedepsirea: animalele nu constientizeaza daca actiunilor lor sunt bune sau rele. Astfel ca de cele mai multe ori pedepsele noastre sunt date in zadar si nu fac decat sa creasca teama si anxietatea animalelor, fara ca problema de fond sa se rezolve. Orice comportament nedorit se poate corecta prin recompensare si actiuni cu caracter pozitiv. Niciodata nu aplicati pedepse fizice animalelor!!!

Nicolae Hasegan
ZooLand.ro

Distribuie articolul pe:

Cauți sau oferi servicii pentru animale? Aici găsești anunțuri dedicate adopțiilor, vânzării și cumpărării de animale, accesorii, hrană și servicii veterinare. Fie că ești în căutarea unui nou prieten blănos sau ai produse și servicii de oferit pentru iubitorii de animale, această secțiune este locul perfect pentru tine!