Antraxul

antraxulAntraxul este o boala infectioasa acuta care poate aparea la aproape orice animal cu sange cald incluzand oamenii. Acesta afecteaza diverse tesuturi cum ar fi pielea, intestinele, rinichii, meningele, conjunctiva si sistemul limfatic. Bacteria raspunzatoare pentru aceasta infectie este Bacillus anthracis, care apartine unui grup de bacterii ce au posibilitatea sa formeze spori. Sporii sunt particule microscopice, rezistente, care permit microorganismelor sa supravietuiasca conditiilor nefavorabile de mediu. La animale, antraxul provoaca moarte subita si in cele mai multe tari se cere prin lege ca orice caz de antrax sa fie raportat autoritatilor.

Unde apare antraxul?

Antraxul apare in intreaga lume. Unele zone sunt cunoscute ca favorizeaza supravietuirea sporilor in sol, iar aceste zone sunt supuse ocazional epidemiilor. Solurile alcaline sunt de obicei favorabile supravietuirii sporilor. In aceste zone sporii se multiplica in sol atunci cand temperatura, umiditatea si cantitatea de nutrienti devin prielnice. Reizbucnirea epidemiilor de antrax poate reaparea ani la rand.

Care specii de animale pot fi afectate de antrax?

Antraxul afecteaza animalele domestice cum ar fi vitele, caprele, oile, caii, magarii, porcii si cainii, dar si animale salbatice cum ar fi antilope, gazele, hipopotami si elefanti. Carnivorele salbatice, cum ar fi leii, hienele si sacalii sunt de asemenea susceptibile. Pasarile, in schimb, par sa fie rezistente la antrax, exceptand curcile, unde boala se intalneste mai des.

Cum se transmite antraxul intre animale?

Epidemiile de antrax izbucnesc in anumite conditii climatice si meteorologice cum ar fi ploi torentiale, inundatii si seceta. In astfel de zone pasunatul animalelor duce de obicei la izbucnirea de epidemii. Ploile duc la cresterea ierbii care va fi contaminata cu spori. Prin ingestie animalele se vor contamina. In timpul unei epidemii se poate intampla ca insectele sa transmita infectia, dar in comparatie cu celelalte metode de transmitere muscatura insectelor reprezinta o incidenta redusa. Principala modalitate de transmitere a antraxului o reprezinta ingestia de hrana contaminata. Musculitele care nu musca pot de asemenea sa contamineze vegetatia prin regurgitare pe plante contaminandu-le. Erbivorele care consuma plantele contaminate se infecteaza la randul lor, iar daca acestea sunt vanate de carnivore vor transmite infectia mai depate.

Cum se manifesta antraxul?

De obicei perioada de incubatie a antraxului este de trei pana la sapte zile, dar poate fi cuprinsa si intre una si paisprezece zile. O caracteristica obisnuita a antraxului este ca animale aparent sanatoase mor subit fara sa arate semne evidente de boala. In cazurile acute la vite, oi sau la erbivore salbatice simptomele care apar sunt febra, depresie, respiratie ingreunata si convulsii. Daca apar aceste simptome animalele pot muri in doua – trei zile, daca nu sunt tratate. In timpul infectiei se pot observa sangerari din orificiile naturale. Rareori antraxul se manifesta doar printr-o indispozitie fizica. La porci antraxul se caracterizeaza prin unflarea gatului  cauzand respiratie greoaie. La caini, pisici si alte carnivore salbatice antraxul se manifesta la fel ca la porci.

Cum se pune diagnosticul de antrax la animale?

In zonele predispuse epidemiilor de antrax acesta ar trebui sa fie principalul suspect in cazul in care animalul moare subit. Veterinarul trebuie sa elimine posibilitatea ca moartea sa fie cauzata de antrax inainte de a permite altcuiva sa atinga lesul. Animalelor suspectate ca ar fi murit de antrax nu li se va face autopsie. Motivul acestui fapt este ca bacteria care provoaca antraxul se va transforma in spor de indata ce intra in contact cu aerul, iar sporii sunt foarte rezistenti la o varietate larga de conditii de mediu si vor servi ca sursa de infectare pentru alte organisme. Diagnosticarea se face prin examinarea la microscop a sangelui recoltat de la animal. Bacteria care provoaca antrax de la un animal mort sau ascunsa in piele, blana sau in sol poate fi detectata prin cultura in mediu artificial. Teste de laborator mai sofisticate, cum ar fi PCR, care dau un raspuns exact si rapid cu privire la infectie. Este foarte important ca antraxul sa fie diferentiat foarte clar de alte afectiuni care cauzeaza moarte subita cum ar fi infectiile clostridiene, otravire cu plante sau chimica, boli transmise de capuse sau alte boli.

Ce masuri se pot lua pentru prevenirea antraxului la animale?

Deoarece antraxul este de obicei fatal pentru animalele domestice este necesara adoptarea unei strategii preventive pentru protectia animalelor susceptibile prin vaccinari anuale. Aceasta vaccinare se face de obice cu doua-patru saptamani inainte de sezonul epidemiilor. In situatia in care animalele arata simptome de infectie se recomanda tratament cu antibiotice. Se pot adopta si alte masuri pe langa imunizare si tratament. Acestea pot fi carantinarea, inlaturarea lesurilor afectate de antrax, a asternuturilor animalelor bolnave, tinerea sub control a animalelor gunoiere si pastrarea unei igiene impecabile a persoanelor care intra in contact cu animalele afectate de antrax.

Ce vaccin se foloseste pentru prevenirea antraxului la animale?

Se foloseste vaccinul Sterne neincapsulat. Acest vaccin nu este capabil sa infecteze, dar creaza un raspuns imun impotriva antraxului. O singura vaccinare asigura imunizare pe o perioada de aproximativ noua luni. Imunizarea anuala a animalelor este suficienta pentru prevenirea antraxului. Tulpina folosita in vaccinul Sterne nu reprezinta un pericol pentru oameni, iar in acest sens nu sunt necesare masuri specifice de protectie persoanelor care manipuleaza acest vaccin.

Cat de periculos este antraxul pentru oameni?

Antraxul este o boala veche atat pentru oameni cat si pentru animale. Antraxul nu este foarte contagios si nu se transmite cu usurinta de la om la om. Este ingrijorator in schimb faptul ca sporii acestei bacterii pot rezista perioade lungi de timp in cazul in care conditiile de mediu sunt favorabile. Oamenii pot dezvolta leziuni cutanate atunci cand antraxul patrunde in organism prin piele. O forma cu mortalitate ridicata este cauzata de fixarea antraxului la nivel pulmonar prin inhalarea de spori. Oamenii pot face de asemenea o forma de antrax localizata la nivelul intestinului prin consumul de alimente contaminate.

Surse foto: 1

Nicolae Hasegan
ZooLand.ro
 

Distribuie articolul pe:

Cauți sau oferi servicii pentru animale? Aici găsești anunțuri dedicate adopțiilor, vânzării și cumpărării de animale, accesorii, hrană și servicii veterinare. Fie că ești în căutarea unui nou prieten blănos sau ai produse și servicii de oferit pentru iubitorii de animale, această secțiune este locul perfect pentru tine!