Cat dorm animalele?

leu

Somnul este o stare de semi-constienta prin care trece orice fiinta de pe Pamant, zi de zi. Somnul are menirea de a permite corpului sa se deconecteze si sa se relaxeze, pentru a-si reincarca bateriile. In timpul somnului muschii se relaxeaza, activitatea cerebrala se diminueaza (exceptand somnul REM, cu vise cand se intensifica), iar metabolismul si celelalte functii ale organelor devin mai lente. Misterul somnului nu este inca elucidat complet si inca da unele batai de cap cercetatorilor. Somnul a fost studiat si la animale, care prezinta niste tipare interesante.

Cand vine vorba de somn vs activitate, animalele se impart in doua, chiar trei mari categorii: diurne, nocturne si crespusculare. De-a lungul evolutiei unele specii de animale au ales un anumit stil de viata pentru a-si asigura supravietuirea. De exemplu, unii pradatori au ales sa vaneze noaptea deoarece atunci prada lor preferata este activa, dar si pentru ca exista mai putina concurenta sau dusmani. Animalele nocturne dorm mult in timpul zilei ascunse intr-un frunzis sau o vizuina care le ofera protectie. Se trezesc doar atunci cand apune soarele. In schimb animalele diurne sunt activate de rasaritul soarelui, dupa ce au dormit toata noaptea. Unele dintre aceste animale mai trag cate un pui de somn si pe durata zilei. Animalele crespusculare sunt active dimineata si seara, dormind atat ziua cat si noaptea.

Unele animale prezinta variatii ale somnului de la sezon la sezon sau periodic. De exemplu, bursucul este nocturn mai tot timpul anului. Insa vara cand zilele sunt mai lungi, el este activ si in timpul zilei. Un grup  de pasari nocturne (caprimulgii sau in ENG Nightjar) prezinta un ritm circalunar, asemanator celui circadian. Ele ies la vanatoare de insecte doar atunci cand luna a rasarit, pentru a le ochi mai usor in lumina selenara. Cand nu e luna pe cer, pasarile ies mai tarziu la vanatoare, in schimb dorm mai mult.

De somn mai putin beneficiaza pasarile migratoare. Pe durata migratiilor corpul lor se seteaza in asa fel incat nu necesita somn prea lung. Acelasi fapt se intampla si la pinguini, care insa mai atipesc cate putin, lasandu-se purtati de valurile marii.

Este foarte interesant cum dorm mamiferele marine, delfinii si balenele. La ei doar o jumatate a creierul doarme la un moment dat, cealalalta jumatate ramane activa si se preocupa de respiratie si de plutit la suprafata. In acest fel animalele nu se ineaca in timp  ce dorm.

Un astfel de somn injumatatit se petrece si la unele pasari, care dorm cu un ochi deschis.  Pasarile care dorm cocotate prezinte un mecanism de blocare ce le permite sa nu cada de pe stinghii sau ramurile copacilor. Tendoanele tin degetele inclestate strans, iar femurul si pelvisul se imbina intr-o pozitie care blocheaza membrele.

Pasarile si mamiferele viseaza. Ele experimenteaza somnul REM (somnul cu vise) caracterizat de miscari rapide ale globilor oculari si activitate cerebrala intensa. Un procent mic din somnul total este dedicat visarii. La elefanti, care au ochii foarte mici, nu s-a putut detecta miscarea globilor oculari, insa se crede ca si ei viseaza, mai ales ca siutn animale foarte inteligente.

pandaElefantii, girafele sau caii sunt cateva dintre animalele care dorm in picioare. Este mai mult vorba de un atipit, daca ar fi sa ne raportam la noi oamenii. Girafele au cel mai scurt somn dintre toate mamiferele, cel mult 2 ore pe zi. Elefantii dorm aproximatv 3 ore si jumatate pe zi; asta deoarece aceste animale, desi masive, au un metabolism lent. Singurul moment cand aceste animale (inclusiv caii mentionati mai sus) dorm culcate este atunci cand viseaza. Timp de cateva minute se intind pe jos si experimenteaza somnul REM, care este cel ami odihnitor.

Fiecare animal adopta o anumita pozitie de dormit care i se pare confortabila. Daca noi dormim intinsi pe orizontala, alte animale se simte bine agatate cu capul in jos (liliecii), cocotate in copaci (lemurienii, koala, lenesii), stand in picioare, chircite covrig etc.

Nu se stie daca reptilele si amfibienii dorm si viseaza. Ei intra intr-o stare de hibernare cand temperaturile scad, iar corpul isi incetineste functiile. Insa chiar si atunci cand este cald reptielele si amfibienii motaie la soare, semn ca se odihnesc. Testoasele marine au fost vazute atipind pe fundul marii, episoade scurte, deorece periodic aveau nevoie sa se ridice la suprafata pentru a respira.

Rechinii au fost si ei surprinsi de scafandri, stand pe fundul marii intr-o stare de latenta, care le permitea exploratorilor sa ii atinga, fara ca acestia sa reactioneze. Nu stim daca pestii dorm, sau doar isi iau cate o pauza de odihna. Se pare ca si insectele au nevoie de o siesta din cand in cand si spunem noi ca dorm.

Koala si liliecii sunt cele mai somnoroase mamifere domrind in jur de 20 de ore pe zi. Paradoxal, nu lenesul este cel mai adormit, el petrecand in aceasta stare doar 14 ore pe zi. Se spune ca Okapi, o ruda apropiata a girafei, din Africa doarme cel mai putin, doar 5 minute pe zi.

In continuare vom prezenta o scurta lista cu durata de somn a unora dintre animale, in ordine descrescatoare:

Liliacul maro – 20 h
Pitonul – 18 h
Maimutele Aotus – 17 h (primatele care dorm cel mai mult)
Tigrul – 16 h
focaPisica de casa, veveritele, gerbilul – 15 h
Gorilele, hamsterii – 14 h
Leul, lupul, ratonul, sobolanul, chinchila – 13 h
Castorul, vulpea, jaguarul, iepurele, rata – 11 h
Cainele, delfinul, cimpanzeii, babuinii, ariciul – 10 h
Cartita, porcusorul de Guineea – 9 h
Omul, porcul – 8 h
Delfinul, foca – 7 h
Vaca, oaia, capra, elefantul – 4 h
Magarul, calul – 3 h
Girafa – 2 h

Sursa foto: 1, 2, 3

Nicolae Hasegan
ZooLand.ro

Distribuie articolul pe:

Cauți sau oferi servicii pentru animale? Aici găsești anunțuri dedicate adopțiilor, vânzării și cumpărării de animale, accesorii, hrană și servicii veterinare. Fie că ești în căutarea unui nou prieten blănos sau ai produse și servicii de oferit pentru iubitorii de animale, această secțiune este locul perfect pentru tine!