Reproducerea scalarilor

scalarulInmultirea pestilor scalari poate fi o treaba usoara, daca stii ce ai de facut. Pestii scalari fac deliciul oricarui acvariu si nu e de mirare ca sunt atat de iubiti si raspanditi. Acest fapt nu face decat sa incante crescatorii care au astfel mari sanse sa isi valorifice rodul muncii lor. Cu toate acestea nu va aventurati in aceasta afacere daca nu aveti suportul vreunui magazin local de animale sau al vreunui loc unde sa va vindeti pestii in orasul vostru. Recomandarea noastra este sa inmultiti scalarii din pasiune pentru ei si nu din motivatii financiare; s-ar putea sa nu va imbogatiti atat de mult cum v-ati imaginat.

Perechea

Tot succesul porneste de la o pereche frumoasa, de calitate, dornica de a procrea. Sexarea scalarilor se face dificil, iar la varste tinere e aproape imposibila. Singura metoda certa este prin analizarea organelor genitale, in momentul in care perechea depune icrele. La femele tubul genital este mai lung, mai gros si are capatul bont; la masculi acesta are forma de piramida, fiind mai scurt si cu extremitatea ascutita. Masculii in varsta prezinta o frunte bombata, pe cand femelele au linia fruntii dreapta oblica, in unghi de 45o.

Cea mai sigura metoda de imperechere este prin achizionarea unui cuplu deja sexat. Scalarii formeaza perechi pe viata, iar la varste avansate cu greu pot accepta un partener nou. Multi crescatori evita sa cumpere un cuplu matur.

A doua varianta de a obtine o pereche pentru reproducere este prin achizionarea unui grup de cel putin 6 indivizi tineri, din care sa se aleaga cel putin o pereche. Statistic, sunt sanse de 96% ca din 6 pesti cel putin unul sa fie de sex diferit. Incepand cu varsta de 8 luni, scalarii devin activi sexuali si potentiali parinti. In functie de varietate, varsta aceasta poate fi mai inaintata, peste 12 luni.

Nu este dificil de observat cum cuplul de scalari prinde contur. Cei doi isi acorda multa atentie, se saruta, se cauta prin acvariu si cel mai mult timp il petrec inotand impreuna in paralel. Cei doi isi aleg un colt al acvariului preferat, un teritoriu al lor, pe care il apara cu strasnicie fata de ceilalti colocatari. Cuplul de scalari va deveni mai agresiv decat de obicei, mai ales daca se apropie momentul procrearii. Adesea, isi aleg o victima pe care o agaseaza, uneori pana la moarte. Acesta este momentul in care perechea ar trebui mutata in alt acvariu, cel de reproducere, unde sa se poata concentra exclusiv pe depunerea icrelor.

Ideal ar fi sa alegeti exemplare pentru reproducere din morfologii identice. Poate fi interesant sa doriti sa vedeti ce rezulta din combinarea a doi scalari de culori diferite, insa nu intotdeauna rezultatele sunt atat de incantatoare privirii. Daca nu aveti suficiente cunostinte de genetica a speciei, e mai bine sa mergeti la sigur cu parinti de acelasi tip.

Acvariul de reproducere

Ar trebui sa aiba o capacitate de cel putin 80 de litri, in functie de marimea pestilor. Scalarii nu sunt foarte pretentiosi la parametrii apei. In mod natural, scalarii se simt bine intr-o apa moale, usor acida, insa cum pestii din acvacultura provin din multe generatii reproduse artificial, se adapteaza in orice apa. Temperatura trebuie sa fie ridicata, 27o – 29o Celsius.

Substratul nu este necesar pentru a face mai usoara curatarea. Amplasati un pompa cu un furtun cu burete pentru a asigura filtrarea si oxigenarea. Cateva plante artificiale sau naturale cu frunze late pot fi adaugate. Deoarece scalarii adora sa isi depuna icrele pe o suprafata verticala, multi crescatori aseaza in acvariu si o placa de gresie sau piatra. De cele mai multe ori parintii opteaza sa isi depuna ouale aici; altfel frunzele plantelor, carcasa filtrului sau orice alta suprafata pot deveni suportul viitorului cuib.

Asezati acvariul de reproducere intr-un loc linistit, departe de agitatie.

Depunerea icrelor

Pe masura ce momentul mult dorit se apropie, cei doi scalari vor incepe sa curete cu dintii viitorul loc de depunere a icrelor. La 2-3 zile dupa ce s-au ocupat intens de acest aspect, femela va f ce acare va da startul. Ea va depune pe suprafata aleasa, rand dupa rand, icre in  numar de 200 pana la 600, in functie  de experienta femelei. Imediat in urma ei, masculul va fertiliza ouale. In urmatoarele 2 zile icrele care nu sunt viabile vor capata o culoare alba.

Ca orice ciclide, scalarii sunt parinti grozavi. Insa aceasta regula nu se aplica la fiecare cuplu. In continuare aveti doua optiuni: lasati parintii sa ingrijeasca ouale si puietii sau ii indepartati si va ocupati voi mai departe.

Parintii vor avea grija sa elimine fiecare ou invalid si sa asigure aerisirea icrelor ramase. Un cuplu stresat are mari sanse sa isi compromita reproducerea, de aceea este important sa amplasati acvariul intr-o zona linistita a casei.

Daca decideti sa va ingrijiti voi de icre, atunci fie mutati parintii inapoi in acvariul comunitar, fie mutati cuibul intr-un alt acvariu. Nu irositi mult timp cu mutatul icrelor, nu e recomandat sa stea prea mult in afara apei. Fiind sensibile la lumina, asezati icrele intr-un loc mai intunecos. Adaugati in apa, cu multa generozitate, albastru de metilen. Acesta previne aparitia bolilor si asigura  obscuritatea de care au nevoie icrele. Asigurati ventilatia oualor prin amplasarea unui burete bolborositor in apropierea placutei pe care se afla cuibul.

Puietul

Incepand cu ziua a sasea puietul va incepe sa inoate liber prin acvariu. Pana atunci, puii proaspat eclozati, avand atasat inca sacul in care s-au dezvoltat, vor fi atasati prin extremitatea cefalica de suprafata pe care au fost depuse icrele. Desi unii parinti par sa isi manance odraslele, ei nu fac decat sa tina puii rebeli impreuna cu restul grupului, cel putin pana cand toata lumea este gata sa exploreze.

Puietul de scalar poate fe hranit cu hrana vie care este mai nutritiva decat cea uscata din comert. Incepand cu ziua a cincea demarati productia de puiet de brine shrimp, astfel micii scalari vor avea o masa copioasa si proaspata inca din prima zi. In primele saptamani, puii vor fi hraniti de 3 ori pe zi.  Dupa a treia saptamana puietul poate fi trecut pe hrana uscata. Acum deja a capatat forma de adult. Dupa 10 saptamani, noua serie de scalari este pregatita sa fie scoasa la vanzare.

Surse foto: 1

Nicolae Hasegan
ZooLand.ro

Distribuie articolul pe:

Cauți sau oferi servicii pentru animale? Aici găsești anunțuri dedicate adopțiilor, vânzării și cumpărării de animale, accesorii, hrană și servicii veterinare. Fie că ești în căutarea unui nou prieten blănos sau ai produse și servicii de oferit pentru iubitorii de animale, această secțiune este locul perfect pentru tine!