Paianjenul comun (Tegenaria domestica)

paianjen casa

Descriere

Paianjenii de casa sunt o specie foarte raspandita care se gaseste peste tot in lume. In gospodarii sunt vazuti cel mai des pe langa scurgerile uscate si cazi. Aceste arahmide sunt de culoare maronie si au picioare lungi. Femelele sunt mai mari decat masculii. Dispun de opt picioare care au un colorit mixt de maro deschis si maro inchis. Paianjenul vagabond este maroniu, iar picioarele ii sunt acoperite cu peri scurti. Lungimea poate varia intre 12 si 18 milimetri. Acesti paianjeni au 8 ochi si sunt prevazuti cu chelicere.

Habitat

Paianjenul comun a aparut in Europa, dar a calatorit peste tot in lume unde au ajuns si oamenii apoi s-a adaptat sa traiasca pe fiecare continent, inclusiv in Antarctica. Verile le petrec in exterior, iar toamna se retrag in zonele uscate ale locuintelor.

Hrana

Paianjenii comuni consuma o varietate larga de insecte: muste, fluturi, tantari, furnici, gandaci, molii etc. Desi detestati, ei aduc un mare beneficiu  casei, eliminand alte insecte nedorite. Isi captureaza prada tesand capcane din panza lor. Paianjenii isi tes panza pana in zori, moment in care incep sa zboare insectele. Toti paianjenii comuni au venin pentru a-si rapune prada, dar nu toti reprezinta un pericol pentru oameni.

Panza

Paianjenii care tes panza beneficiaza de cel putin doua perechi de glande care produc matasea lichida. Aceasta substanta este lichida doar pana in momentul in care intra in contact cu aerul, care se solidifica instantaneu. Paianjenii produc atat fire lipicioase cat si fire uscate care nu sunt elastice. Paianjenii prind insectele folosindu-se de firele lipicioase. Firele nu sunt folosite doar pentru a tese panza ci si pentru a impacheta ouale depuse si pentru a impacheta prada. In fiecare zi, paianjenul lucreaza la panza sa, fie la reparati, fie pentru a o extinde.

Reproducerea

Masculii de paianjen de casa sunt vazuti cel mai des, asta deoarece ei pleaca in cautarea panzelor femelelor. Dupa ce a poposit pe panza alesei, masculul va ramane aici timp de cateva saptamani, timp in care va captura hrana pentru femela si se vor imperechea de mai multe ori. Apoi masculul moare si devine cina femelei, care va folosi nutrientii din mascul pentru dezvoltarea puilor. Femela depune ouale in coconi tesuti din panza si le va proteja pana cand acestea vor ecloza. O femela nu isi paraseste niciodata panza, decat daca este fortata. Dupa eclozare fiecare pui va stii sa teasa acel model de panza caracteristic familiei lui.

Sursa foto

Nicolae Hasegan
ZooLand.ro

Distribuie articolul pe:

Cauți sau oferi servicii pentru animale? Aici găsești anunțuri dedicate adopțiilor, vânzării și cumpărării de animale, accesorii, hrană și servicii veterinare. Fie că ești în căutarea unui nou prieten blănos sau ai produse și servicii de oferit pentru iubitorii de animale, această secțiune este locul perfect pentru tine!