Caimanul (Caiman crocodilus)

caimanulDistributie si habitat

Caimanul este un crocodil nativ in America de Nord, de Sud si Centrala si in unele parti din Caraibe. Acestia se gasesc  in urmatoarele tari: Brazilia, Columbia, Costa Rica, Ecuador, El Salvador, Guiana Franceza, Guatemala, Guiana, Honduras, Mexic, Nicaragua, Panama, Peru, Suriname, Trinidad si Tobago si Venezuela. Au fost de asemenea introdusi in Florida, Cuba si Puerto Rico.

Caimanii traiesc in habitate cu apa dulce, dar si in cele cu apa sarata. De obicei acestia prefera rauri si mlastini unde  apa se misca incet. Caimanii se gasesc atat in ape adanci cat si in ape cu adancime mica deoarece au nevoie de apa atat cat sa se scufunde in intregime.

Descriere fizica

Caimanii sunt crocodili de marime mica-medie, in general masurand intre 1,5 si 2,1 metri. Maximul istoric raportat pentru lungimea unui caiman a fost de 3 metri. La nivelul exploatarii de acum doar foarte putine exemplare ajung sa depaseasca o lungime de 2,5 metri. Culoarea adultilor este de obicei intre masliniu-mat si aproape negru cu dungi late de culoare galbena sau neagra. Boturile sunt lungi, iar dintii nu se vad daca botul este inchis. Exemplarele tinere sunt de culoare galbena cu benzi sau pete de culoare mai inchisa.

Reproducere si dezvoltare
    
La cateva saptamani dupa ritualul de imperechere cu fertilizare interna, femela depune oua ovale, cu coaja dura, intr-un cuib format din resturi vegetale. Imediat dupa depunerea oualelor femela va acoperi cuibul. Femelele, cateodata si masculii, vor pazi cuibul de pradatori. Temperatura de clocire determina sexul puilor. O temperatura de clocire de aproximativ 30 de grade Celsius va produce in cele mai multe cazuri femele, iar o temperatura medie de 34 de grade Celsius va produce in cele mai multe cazuri masculi. Dupa o perioada de incubatie cuprinsa intre 65 si 104 zile puii de caiman vor ecloza si vor ramane in apropierea parintilor aproximativ un an si sase luni apoi acestia vor creste pana la o lungime cuprinsa intre 1,2 si 1,4 metri, lungime de adult, cand vor atinge si maturitatea sexuala. Daca vor supravietui destul de mult, caimanii, pot de pasi lungimea de 2,4 metri.

Imperecherea

De obicei imperecherea are loc in timpul sezonului umed, intre lunile aprilie si august, dar depinde de conditiile climaterice locale. Atat masculii cat si femelele pot avea parteneri multipli. Ambele sexe practica ritualuri pentru a atrage sexul opus. Dupa imperechere, femela va construi un cuib in teritoriul masculului. Acolo atat femela cat si masculul vor pazi cuibul apoi puii dupa eclozare.

Caimanii ating maturitatea sexuala atungi cand cresc peste o lungime de aproximativ 1,2 m la femele si 1,4 m la masculi. Unii dintre masculi tineri nu se vor putea imperechea din cauza faptului ca sunt prezenti alti masculi mai mari, dominanti. Imperecherea are loc intre lunile mai si august, iar depunerea oualelor are loc intre lunile iulie si noiembrie. In functie de climatul local femelele depun intre 10 si 30 de oua. Incubarea acestora dureaza intre 65 si 104 zile. Sexul este determinat de temperatura de incubatie la aproximativ mijlocul perioadei de incubatie. Vegetatia in descompunere care alcatuieste cuibul poate ating un metru in inaltime si un diametru de 2 metri lucru care ajuta la mentinerea unei temperaturi constante si propice incubatiei. Dupa eclozare este posibil ca parintii sa sape in cuib si sa ajute puii.

Dupa imperechere, femelele, cateodata cu ajutorul masculilor, incep sa pregateasca locul unde acestea vor depune ouale. Dupa depunerea oualelor femelele vor acoperi cuibul cu frunze si alte resturi vegetale. Femelele, iar cateodata si masculii, pazesc cuibul de pradatori pana cand aud puii ca scot sunete caracteristice. Atunci femela va sapa in cuib si va ajuta puii sa eclozeze. Ocazional parintii ofera resturi de mancare puilor, dar de cele mai multe ori acestia isi procura singuri hrana. Dupa parioada de 1 an si jumatate cat caimanii stau pe langa parinti acestia le vor parasi teritoriul. Nu este un lucru neobisnuit nici ca tinerii sa ramana in teritoriul parintilor.

Durata de viata

Se cunosc foarte putine lucruri despre durata de viata a caimanilor. Cea mai lunga durata de viata in salbaticie a uni caiman este estimata la 60 de ani, dar o durata de viata cuprinsa intre 30 si 40 de ani este mai normala. Durata medie de viata a caimanilor in captivitate este de 20 de ani, cu un record maxim de 24 de ani.

Comportament

Desi caimanii de obicei traiesc in grupuri nu foarte bine inchegate sunt  animale solitare. Stau in acelasi teritoriu unde raman imobili majoritatea zilei. In timpul caldurii din mijlocul zilei caimanii raman scufundati, iar dimineata spre pranz acestia ies pe mal sa se incalzeasca. Caimanii reactioneaza prompt atunci cand situatia o cere – cum ar fi capturarea prazii. De obicei acestia se hranesc in timpul noptii. In timpul sezonului de imperechere caimanii devin teritoriali si agresivi. Rangul social este determinat in functie de marime unde exemplarele mai mari sunt mai dominante. Exemplarele cu rang social mai mare par sa aiba mai multe sanse de imperechere.

Teritoriul

Teritoriile nu sunt foarte mari, iar caimanii de obicei raman in teritoriile lor pe tot parcursul anului. Marimea acestora variaza in functie de structura si de bogatia habitatului.

Comunicare si perceptie

Caimanii se folosesc de gust, atingere, sunet si vedere pentru comunicarea sociala si de reproducere. Abilitatea acestora de a detecta vibratii ii pot ajuta la detectarea prazii.

Alimentatia

Caimanii sunt exclusiv carnivori. Tipul de prada consumata se modifica in functie de marimea exemplarului. Prada caimanilor poate include insecte, melci, crevete, crabi, pesti, soparle, serpi, broaste testoase, pasari si mamifere. Practic caimanii au peste 100 de specii de alte animale pe care acestia le mananca. In unele situatii poate aparea chiar si canibalismul, in special in conditii de seceta atunci cand mai multi caimani de dimensiuni diferite sunt constransi sa traiasca in acelasi teritoriu. Pe de alta parte aceasta specie este surprinzator de putin agresiva si toleranta atunci cand este vorba de aglomerari temporare din cauza secetei.

Pradarea

In timpul perioadei de incubatie a oualelor cuiburile caimanilor pot fi pradate de soparle tegu sau de coati. Puii de caiman pot fi mancati de pesti mari, de pasari, serpi mari sau de alti crocodili. Caimanii adulti se pot proteja singuri de pradatori, cu exceptia oamenilor.

Rolul in ecosistem

Caimanii pradeaza nevertebrate acvatice, pesti si alte vertebrate acvatice si de tarm. In zonele in care caimanii sunt nativi acestia sunt membrii importanti ai comunitatii vietuitoarelor acvatice si de tarm. Acolo unde acestia au fost introdusi de om acestia au avut influente imprevizibile si deseori devastatoare asupra populatiilor pe care acestia le-au pradat.

Importanta economica

In zonele native caimanilor acestia sunt cei mai abundenti dintre crocodili si sunt cel mai puternic recoltati de catre oameni pentru a fi folositi in industria pielariei.

Importanta economica negativa

Caimanii sunt potential periculosi pemtru oameni si pentru animalele acestora de companie. Ocazional acestia ataca gospodariile oamenilor. Tinand cont ca acestia au o marime mai mica decat ceilalti crocodili se poate considera ca reprezinta o amenintare mai mica. De obicei caimanii sunt timizi si evita contactul cu oamenii acolo unde acestia au fost vanati frecvent. In sudul Floridei, acolo unde caimanii au fost introdusi acestia au efecte negative asupra faunei salbatice native.

Sursa foto

Nicolae Hasegan
ZooLand.ro

Distribuie articolul pe:

Cauți sau oferi servicii pentru animale? Aici găsești anunțuri dedicate adopțiilor, vânzării și cumpărării de animale, accesorii, hrană și servicii veterinare. Fie că ești în căutarea unui nou prieten blănos sau ai produse și servicii de oferit pentru iubitorii de animale, această secțiune este locul perfect pentru tine!