Papagalul calugar – Ghid de ingrijire

papagalulPapagalul calugar este fermecator! Este o pasare extrem de inteligenta, prietenoasa, ce adora compania omului si mangaiatul pe crestet. Socializat corect, cu tact, rabdare si calm, poate deveni un companion ideal. In caz contrar, se va transforma intr-un terorist. Poate fi o alegere reusita pentru incepatori.

Personalitate

Micutul, dar rotunjorul papagal, este recunoscut pentru mintea ascutita, vointa puternica si simtul umorului. Cu un astfel de papagal in casa cu siguranta nu va veti plictisi. Este ceva mai galagios decat alte specii de papagali, de aceea nu se recomanda pentru o familie ce locuieste la bloc (decat daca aveti vecini foarte toleranti). Nu tipa toata ziua, ci doar in anumite momente, asemeni cocosilor dimineata, lucru care poate fi gasit  deranjant de catre unii.

Calugarul este un papagal mare inchis intr-un corp mic. In fapt, este cel mai inteligent si vorbaret papagal de talie mica-medie. Unele surse spun ca s-ar apropia de inteligenta papagalului gri african. Este voios si foarte curios. Acest Houdini al pasarilor, va reusi sa deschida colivia la un moment dat, mai ales daca sistemul de inchidere este unul banal.

Inca de la varsta de 6 luni, papagalul calugar va incepe sa vorbeasca. Poate fi invatat cu usurinta cuvinte si chiar fraze, iar uneori veti avea surpriza sa constatati ca a deprins singur unele vorbe.

Fluieratul este una dintre activitatile sale preferate. Va depune mult efort sa reproduca cu exactitate unele sunete ascultate la TV, radio sau in familie, si nu va renunta pana nu va reusi. Desi fluiera mult pe durata unei zile, acest lucru nu este deranjant pentru familie.

Veselia, umorul si joaca insoteste acest papagal pretutindeni si este contagioasa pentru stapan. Micul calugar va reusi sa iti smulga un zambete de fiecare data cand il privesti. Niciodata nu vor fi prea multe jucarii pentru aceasta pasare.  Se va catara, legana si juca cu orice are la dispozitie, uneori va folosi 2-3 jucarii in acelasi timp. Spiritul ludic al acestui papagal este iesit din comun.

Calugarul ravneste dupa prezenta umana. Cei mai multi papagali de companie se ataseaza masiv de unul dintre membrii familiei si devin posesivi. Papagalul in discutie este precum un caine de paza: emite zgomote puternice atunci cand cineva strain este prin preajma sau atunci cand un eveniment neobisnuit are loc in locuinta.

Dupa achizitionare sau cand este prins, unii indivizi au tendinta sa muste si sa ciupeasca, nu din rautate ci dintr-un puternic instinct de auto-conservare. De aceea recomandam ca cei mici sa fie atent supravegheati atunci cand interactioneaza cu papagalul.

Adapostire

Colivia

Aceasta pasare activa are nevoie de spatiu pentru a-si mentine trupul si mintea sanatoase. Poate fi tinut in colivie sau intr-un aviariu de camera. Dimensiunile minime sunt 18x18x25, insa ca la orice pasare captiva cu cat mai mare spatiul cu atat mai bine.

Colivia sa fie din metal, cu distanta dintre zabrele suficient de redusa, astfel incat pasarea sa nu isi poata introduce capul sau membrele si sa ramana blocata acolo.

Usa coliviei va trebui sa fie prevazuta cu un sistem de inchidere complex, astfel papagalul va evada usor. Usile care se inchid vertical (tip ghilotina) nu sunt de dorit, deorece se deschid cu usurinta. Papagalul se va strecura afara imediat si exista riscul ca trapa sa coboare vertiginos si sa ii prinda capul sau gatul.

Pozitionare

Colivia va fi asezata in camera de zi a locuintei, acolo unde familia petrece cel mai mult timp. Papagalul calugar tanjeste dupa compania omului si ii place sa fie in centrul actiunii. Niciodata nu plasati colivia in baie sau bucatarie, acolo unde se produc aburi, fum etc.

Asezati colivia intr-o laterala a camerei, de preferinta cu una sau doua laterale spre perete. Astfel papagalul se va simti  mai confortabil si mai protejat. Evitati zonele unde se produc curenti de aer puternici sau unde bate direct soarele.

Accesorii si jucarii

Cu cat colivia este mai spatioasa, cu atat veti reusi sa amplasati mai multe jucarii si stinghii. Pentru micutul calugar niciodata nu vor fi prea multe obiecte de incercat si distrus.

Optati pentru o diversitate de jucarii, de diferite forme, culori si materiale. Dintre toate papagalul isi va alege una favorita. Acest papagal inteligent are nevoie de o multime de accesorii pentru a-l tine mereu ocupat. Plictiseala la papagali va genera un comportament distructiv si auto-mutilant.

Stinghiile si betele nu trebuie sa lipseasca. Din lemn sau plastic, ele vor fi asezate la diferite inaltimi, niciodata deasupra recipientelor cu hrana si apa. Puteti folosi (si este chiar recomandat) ramuri de pomi fructiferi, bine curatate in prealabil.

Baita

Calugarii adora apa. Din cand in cand asezati in colivie un vas cu apa plata in care pasarea sa se scalde in voie. In afara baitei saptamanale, pulverizati pasarea cu un spray de apa o data la 2 zile, mai ales daca e cald in camera.

In afara coliviei

Aceste pasari au nevoie sa petreaca zilnic cateva ore in afara colviei, pentru a-si dezmorti aripile si pentru a explora imprejurimile. Este momentul prielnic sa petreceti timp impreuna, sa va consolidati relatia si sa il invatati trucuri noi. Asemeni cainilor, calugarii simt nevoia sa interactioneze cu stapanul.

Dieta

Papagalul calugar nu este deloc pretentios la mancare. Hrana de baza ar trebui sa fie constituita din seminte de cereale sau de iarba, impreuna cu vegetale proaspete. Un amestec de seminte pentru papagali mici/medii pe care il gasiti in comert este perfect. Din cand ii puteti oferi seminte de floarea-soarelui sau nuci felurite cu coaja pe care papagalul sa le sparga. Din cand in cand insectele si hrana de origine animala este bine-venita.

Nu uitati sa ii oferiti si os de sepie, precum si niste nisip, pentru a-i facilita digestia.

Aceste pasari sunt predispuse la obezitate, asa ca nu exagerati cu nucile, semintele sau fructele.

Apa sa fie mereu la dispozitie (curata si fara clor), deorece calugarii sunt mari amatori de lichide.

Igiena

Baza coliviei va fi curatata zilnic, moment in care inlaturam si resturile de vegetale ramase neconsumate.  Periodic intreaga colivie va fi spalata si dezinfectata.

Unghiile papagalului au nevoie sa fie scurtate periodic.

Cu informatii despre inmultirea acestor extraordinare pasari vom reveni intr-un articol viitor.

Sursa foto

Nicolae Hasegan
ZooLand.ro
 

Distribuie articolul pe:

Cauți sau oferi servicii pentru animale? Aici găsești anunțuri dedicate adopțiilor, vânzării și cumpărării de animale, accesorii, hrană și servicii veterinare. Fie că ești în căutarea unui nou prieten blănos sau ai produse și servicii de oferit pentru iubitorii de animale, această secțiune este locul perfect pentru tine!