Pisica vs pasarile de companie

pisi si pasareSe poate intelege pisica cu pasarea de companie?!

Adesea vedem pe internet fotografii sau filmulete cu pisici care se iubesc de mama focului cu vreun rozator sau pasare de companie, si ne gandim cu placere si speranta ca intr-o zi putem avea si noi in casa un astfel de cuplu neconventional. Insa peripetiile lui Tweety&Sylvester vin sa ne aduca cu picioarele pe pamant. Rareori pisicile devin prieteni la catarama cu pasarile, uneori le tolereaza si de cele mai multe ori (in mod instinctiv) le vaneaza. Dar sperante exista ca o astfel de relatie sa functioneze fara ca vreun necuvantator sa aiba de suferit; sa vedem cum!

In mod natural, pisicile ar ataca pasarile cu prima ocazie ivita, iar pasarile ar decola numaidecat la aparitia vreunei feline hulpave. Insa in captivitate s-au mai vazut exceptii de la acest scenariu.
    
In primul rand varsta influenteaza prognosticul relatiei felina-inaripata.  Cu cat cei doi protagonisti sunt mai tineri in momentul in care fac cunostinta cu partea opusa, cu atat au sanse mai mari sa se obisnuiasca cu noua creatura. Pisoii crescuti in prezenta unei pasari nu vor dezvolta un comportament agresiv fata de aceasta mai tarziu in viata, exceptie situatia in care sunt provocati si se apara.

Si pasarile pot fi invatate de mici ce au si ce nu au voie sa faca. Papagalii de exemplu sunt curiosi din fire si au tendinta sa isi foloseasca ciocul pe aproape orice. Nu il lasati sa muste coada sau urechile pisici. Spuneti NU sau pedepsiti-l cu un spray de apa cand il surprindeti facand asta.

Cea mai mare greseala pe care o fac stapanii de pasari este sa izoleze intr-un colt al casei pasarea, departe de accesul pisicii. Fara indoiala, pisica va sesiza ca exista un locatar misterios in casa si va face tot posibilul sa ajunga la el. Este doar  maniera de timp pana cand cineva va uita usa deschisa, iar pisica se va napusti asupra colviei, insetata sa cunoasca pasarea de care a fost tinuta departa ase multa vreme.

In schimb, amplasati colivia in camera de zi, in vazul tuturor, inclusiv al pisicii. Permiteti pisicii sa analizeze noua achizitie. Comtactul felinei cu pasarea/colivia se va face doar in prezenta stapanului. Cand plecati de acasa, inchideti pisica in alta camera.

Asezati colivia intr-un colt, astfel incat doua laterale sa fie lipite de pereti. In acest fel, pasarea va avea doua laturi protejate, unde sa se retraga cand se simte amenintata.

Colivia va fi una spatioasa si grea, pentru ca sa nu fie doborata cu usurinta de pisica. Inauntru asezati multe leagane, stinghii si jucarii pe/dupa care pasarea sa se poata ascunde. Un cuib ar fi un idee buna in acest sens.

Gratiile coliviei sa fie confectionate dintr-un metal rezistent si sa fie suficient de aproape cat sa  nu permita  pisicii sa isi introduca labutele.  Incuietoarea sa fie una solida si complicata, pentru a nu fi deschisa cu usurinta atat de  catre felina, cat mai ales de catre pasare. Pasarile sunt maestri ai evadarilor, iar mult ravnita libertatea se poate transforma intr-o lupta pentru supravietuire.

Pe masura ce pisica devine comoda cu prezenta pasarii in locuinta, puteti forta un contact mai apropiat. Luati pasarea in mana si lasati pisica sa se apropie si sa o adulmece. La orice semnal de vanatoare al pisicii intrerupeti actiunea si  spuneti NU matei. In acest context, perseverenta este cheia succesului. Poate dura luni de zile de exercitiu pana cand felina, respectiv pasarea, sa isi accepte asa-zisul adversar.

Orice interactiune intre pisica si pasare va avea loc doar in prezenta voastra. Chiar daca aparent felina pare sa accepte fara echivoc zburatoarea, in orice moment instinctele de vanator pot fi activate si pasarea isi va relua rolul de prada sau chiar victima.

Mai mult, o relatie prea stransa intre pisica si pasarea nu este de dorit. Daca sperati ca cele doua sa ajunga sa se sarute si sa se giugiuleasca, aflati ca acest lucru este periculos pentru ambele animale. Saliva si potentialele zgarieturi sau muscaturi din partea pisicii, sunt periculoase pentru inaripata. Pisici poarta o bacterie gram-negativa numita Pasteurella multicocida, care provoaca osteoartrita si ulterior septicemie si moarte la pasari, daca sunt muscate sau zgariate. Nu sunt necesare decat 8-12 ore pana cand osteoartrita se va instala, perioada de timp in care aveti timp sa mergeti la veterinar.  De asemenea, pasarile pot fi purtatoarele unor boli care se transmit si la pisici.

Sursa foto

Nicolae Hasegan
ZooLand.ro

Distribuie articolul pe:

Cauți sau oferi servicii pentru animale? Aici găsești anunțuri dedicate adopțiilor, vânzării și cumpărării de animale, accesorii, hrană și servicii veterinare. Fie că ești în căutarea unui nou prieten blănos sau ai produse și servicii de oferit pentru iubitorii de animale, această secțiune este locul perfect pentru tine!